Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 21, 2024

Μυστηριώδεις πέτρινες δομές και ρωμαϊκό άρμα ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε νεκρόπολη του 2ου αιώνα μ.Χ. – Τα μυστικά που αποκαλύπτονται

Ένα ρωμαϊκό άρμα ανακαλύφθηκε στη διάρκεια ανασκαφών σε μια νεκρόπολη και στην ίδια περιοχή βρέθηκαν μυστηριώδεις πέτρινες κατασκευές, με τους αρχαιολόγους να προβληματίζονται, γιατί είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιας αποκαλύψεις στην συγκεκριμένη περιοχή.

Οι ανασκαφές έγιναν στην βορειοανατολική Βουλγαρία, ανάμεσα στην Provadia και το Vetrino. Είναι η πρώτη ανακάλυψη ρωμαϊκού άρματος, στην περιοχή της Βάρνας.


 Ο Δρ. Vladimir Slavchev, αρχαιολόγος στο τοπικό ιστορικό μουσείο της πόλης, δήλωσε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι  ανακαλύφθηκαν και μυστηριώδεις πέτρινες δομές,  στη διάρκεια ανασκαφών σε νεκρόπολη που βρίσκεται σε ύψωμα, στην ίδια περιοχή, ανάμεσα στο Vetrino και την Provadia, στη βορειοανατολική Βουλγαρία.

Ήδη από την έναρξη των ανασκαφών, το ύψωμα με τους τύμβους προσφέρει «εκπλήξεις» στους αρχαιολόγους. Η νεκρόπολη ανάγεται στη Ρωμαϊκή περίοδο του 2ου – 3ου αιώνα μ.Χ.

Οι μυστηριώδεις πέτρινες δομές.
Οι μυστηριώδεις πέτρινες δομές (Φωτογραφία: ΒΤΑ).

Ανατροπή των προσδοκιών των αρχαιολόγων

Ο Slavchev, παραδέχεται ότι κανείς δεν περίμενε ο τύμβος να έχει τη συγκεκριμένη μορφή, δεδομένου ότι, είχαν πραγματοποιήσει ανασκαφές λίγο και καιρό πριν,  στον προηγούμενο τύμβο, αλλά εκείνος ήταν της πρώιμης Εποχής του Χαλκού.

Οι αρχαιολόγοι περίμεναν δηλαδή, δύο ταφικά μνημεία από την ίδια περίοδο, ωστόσο μία αλληλουχία τεκμηρίων, ανέτρεψε την προσδοκία αυτή. Οι τάφοι στο ύψωμα ήταν ταυτόχρονα και κρεματόρια. Ο Slavchev εξήγησε ότι σκάβονταν οι λάκκοι, στη συνέχεια εκεί εναπόθεταν το σώμα με την ξύλινη τάβλα στην οποία το κουβαλούσαν,  το αποτέφρωναν και τέλος, γέμιζαν τον τάφο.

Σύμφωνα με τον Slavchev, δεν προέκυψαν αδιάσειστα στοιχεία για το αν στο σημείο θάβονταν μέλη της ίδιας οικογένειας, εφόσον δεν υπάρχει κάποιος κοντινός οικισμός, ή αν το σημείο προοριζόταν για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Ο Slavchev σημείωσε ότι ήταν επίσης περίεργο το γεγονός ότι, ο τύμβος δεν ήταν χτισμένος σε λόφο, αλλά σε πλαγιά. O αρχαιολόγος, δήλωσε ότι οι ανασκαφές μαρτυρούν πως οι τύμβοι ήταν  σύμπλεγμα που αποτελείτο από πολλές φάσεις.

Ο κύριος τύμβος ήταν καλυμμένος με ένα στρώμα ασπρουδερού υλικού, διευρυμένος και ξανά σφραγισμένος, με τον ίδιο τρόπο. Στο επόμενο στάδιο, έχτιζαν μυστηριώδεις πέτρινες δομές και τύμβους αποτέφρωσης, ενώ οι λάκκοι σκάβονταν με κλιμακωτή στένωση.

Ο Slavchev, παραδέχεται ότι κανείς δεν περίμενε ο τύμβος να έχει τη συγκεκριμένη μορφή.
Ο Slavchev, παραδέχεται ότι κανείς δεν περίμενε ο τύμβος να έχει τη συγκεκριμένη μορφή (Φωτογραφία: ΒΤΑ)

Ταφικά έθιμα και πεποιθήσεις που αποκαλύπτουν οι τύμβοι

Η αποτέφρωση ήταν μια κοινή μέθοδος ταφής, ήδη από τη δημιουργία της Ρώμης έως τα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ.  Το κοινωνικό κύρος του νεκρού διακρινόταν από τα κτερίσματα. Δεν βρέθηκαν ωστόσο, χρυσά αντικείμενα στους τύμβους, αλλά οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν παντού κεραμικά και γυάλινα αγγεία, καθώς και αντικείμενα από σίδερο και μπρούτζο.

Ανακαλύφθηκαν και κάποια νομίσματα, απηχώντας την πεποίθηση ότι ο νεκρός θα τα χρειαστεί στην μετά θάνατο ζωή. Τα νομίσματα είχαν εναποτεθεί , όχι στη διάρκεια της αποτέφρωσης, αλλά όταν γέμιζαν τον τάφο, εξηγεί ο  Slavchev. Όπως αναφέρει, ένα από τα νομίσματα, είχε κοπεί με βεβαιότητα κατά την εποχή του Αντωνίνου του Ευσεβή (138 έως το 161), ενώ άλλα κατά τη Δυναστεία των Σεβήρων (193 έως το 235).

Οι αρχαιολόγοι επίσης, έχουν ανακαλύψει τα ευρήματα μιας ρωμαϊκής άμαξας, η οποία βρέθηκε θαμμένη με το άλογο και με κεραμικά μέσα στον τύμβο. Τέτοια ευρήματα σπανίζουν στη Βάρνα, για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον Slavchev, είναι το πρώτο εύρημα του είδους. Το άρμα είναι πολύ καλά διατηρημένο και, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, μάλλον μπορεί ν’ ανασκευαστεί. Ήταν ένα δίτροχο άρμα, για μετακίνηση σε ευθεία διαδρομή.

Μιλώντας στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων BTA, ο αρχαιολόγος εξήγησε ότι αυτά τα κάρα χρησιμοποιούνταν ως μέσα μεταφοράς στην καθημερινή ζωή, όμως το όχημα που βρέθηκε στον τύμβο κατά πάσα περίπτωση, είναι άμαξα. Σύμφωνα με τον Slavchev, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα μνημεία έχουν λεηλατηθεί, καθώς δεν φέρουν σημάδια ανθρώπινης καταστροφής.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών έχει ήδη υποβάλει αρκετά ερωτήματα για να μάθει αν έχουν ανακαλυφθεί παρόμοιες δομές σε άλλα σημεία. Προς το παρόν ωστόσο, δεν υπάρχουν δεδομένα που να μαρτυρούν κάτι τέτοιο.


Στην κεντρική περιοχή του τύμβου, έχουν εντοπιστεί τέσσερις επιδρομές τέτοιου είδους, σε αντίθεση με την περίεργη στήλη από πέτρες, η οποία δεν έχει πειραχτεί από τυμβωρύχους.

Ο Slavchev εξηγεί ότι, αν υπήρχε κάτι στο κέντρο της, έχει λεηλατηθεί, άρα πλέον δεν υπάρχει τρόπος να ανακαλύψουμε πώς ήταν στην αρχική του κατάσταση ο  τύμβος, και τι υπήρχε στον πρώτο τάφο.

Οι ανασκαφές στην περιοχή είναι σωστικές, καθώς το ύψωμα βρίσκεται στη διαδρομή από όπου θα περνά ο αγωγός αερίου Βουλγαρίας – Ρουμανίας.  Το έργο χρηματοδοτείται από την εταιρεία Bulgartransgaz, με σύμβαση έργου με το εθνικό αρχαιολογικό ινστιτούτο με το μουσείο της Βουλγαρίας – BAS.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου