Η τοποθεσία της Τροίας χρονολογείται πριν από περίπου 5.500 χρόνια. Αυτές οι τελευταίες ανακαλύψεις ρίχνουν φως σε σημαντικές πτυχές της ιστορίας της αρχαίας πόλης.
Η Τροία, βρίσκεται στο χωριό Tevfikiye, κοντά στο Τσανάκκαλε της Τουρκίας και χρονολογείται πριν από περίπου 5.500 έτη. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις ρίχνουν φως σε σημαντικές πτυχές της ιστορίας της Ομηρικής πόλης. Η Τροία, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, από το 1870 βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επίσημων αρχαιολογικών ανασκαφών.
Οι υπό εξέλιξη ανασκαφές, με την υποστήριξη του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του πανεπιστημίου Onsekiz Mart University (COMU) στα Δαρδανέλια, θα συνεχίσουν το έργο τους και για τον επόμενο χρόνο. Οι ανακαλύψεις από τις ανασκαφές αυτές, έχουν προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στους αρχαιολόγους.
Στόχος των ανασκαφών
Ο επικεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής Rustem Aslan, εξηγεί ότι οι εργασίες εστιάζουν σε περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από τους αρχαιολόγους ως Τροία 6 και Τροία 7, οι οποίες συνδέονται με την ομηρική Τροία, και διαθέτουν αμυντικά τείχη και δομές ανακτόρων που χρονολογούνται από το 1500-1600 π.Χ. έως το 1200 π.Χ.
Στόχος των αρχαιολόγων είναι η κατανόηση των χρονολογικών συσχετισμών ανάμεσα στις δομές και η ακριβής χρονολόγηση τους.
Εξαιρετικά ασυνήθιστες ανακαλύψεις
Ο καθηγητής Aslan σημειώνει ότι, ανάμεσα στα ευρήματα από το ιστορικό πλαίσιο της ύστερης Εποχής του Χαλκού, συμπεριλαμβάνονται βέλη από τόξο, εργαλεία κατασκευασμένα από οστά και ένα μετακάρπιο οστό, δηλαδή ένα από τα οστά που ενώνουν τον καρπό με τα δάκτυλα.
Τα βέλη χρησιμοποιούνταν τόσο για κυνήγι όσο και στον πόλεμο, ενώ τα οστέινα εργαλεία αξιοποιούνταν στην επεξεργασία δέρματος. Το μετακάρπιο οστό, ένα σπάνιο εύρημα στην Τροία, χρησιμοποιούταν σε παίγνια που ανάγονται στη Νεολιθική Περίοδο. Το συγκεκριμένο οστό είναι το πρώτο του είδους το οποίο έχει ανακαλυφθεί την τελευταία δεκαετία των ανασκαφών.
Θεωρείται ότι τα ευρήματα προέρχονται από περιοχές που συνδέονται με την άρχουσα τάξη, καθώς τεχνουργήματα του είδους αυτού, έχουν βρεθεί σε περιοχές όπου κατοικούσαν οι ελίτ.
Ο καθηγητής Aslan, επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένα ευρήματα και όμοιά τους, σπάνια έχουν βρεθεί οπουδήποτε αλλού. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Τροία παρουσιάζουν εξαιρετικό αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον.
Οι αιχμές από τα βέλη, το μετακάρπιο οστό και τα οστέινα εργαλεία προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τις κοινωνικές και πολιτιστικές πρακτικές της αρχαίας Τροίας. Αναμένεται ανάλυση των τεχνουργημάτων που θα δώσει ακόμη πιο πολλές απαντήσεις.
Ο επικεφαλής των ανασκαφών, εξηγεί ότι οι εργασίες εστιάζουν σε περιοχές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από τους αρχαιολόγους ως Τροία 6 και Τροία 7 και οι οποίες συνδέονται με την oμηρική Τροία, μεταξύ των οποίων και τα αμυντικά τείχη και οι δομές των ανακτόρων από το 1.500 – 1.600 π.Χ. έως το 1.200 π.Χ. Φωτογραφία: ΑΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου