Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 02, 2024

Μυστήριο με αρχαίο νεκροταφείο που ανακαλύφθηκε – Οι 40 κυκλικοί πέτρινοι σχηματισμοί κρύβουν μία τραγική ιστορία που δεν μπορούν να εξηγήσουν οι αρχαιολόγοι

Νορβηγία. Το σημείο της ανακάλυψης βρίσκεται στον δήμο Φρέντρικσταντ, νοτιοανατολικά της χώρας και διαθέτει περίπου 40 κυκλικούς, πέτρινους σχηματισμούς οι οποίοι περιείχαν αποτεφρωμένα λείψανα στο κέντρο τους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ανήκαν σε παιδιά, σύμφωνα με το  ScienceNorway.
 «Η ταφική περιοχή, από όσο γνωρίζουμε, είναι μοναδική στο είδος της στη Νορβηγία και τη Σκανδιναβία. Μπορεί σε ανασκαφές στο παρελθόν να έχουμε ανακαλύψει παρόμοιες ταφικές τοποθεσίες, ελάχιστες από τις οποίες προορίζονταν για παιδιά, ή ελάχιστα είχαν ταυτοποιηθεί ως παιδιά», εξηγεί η επικεφαλής του προγράμματος ανασκαφών στο σημείο των ταφών στο περιοδικό Newsweek.

Τα αποτελέσματα της χρονολόγησης στο νεκροταφείο

Οι τεχνικές χρονολόγησης με ραδιοάνθρακα, έδειξαν ότι οι τάφοι χρονολογούνται μεταξύ  του  1300 π.Χ. και  του  200 μ.Χ., αν και οι περισσότεροι ανάγονται στην περίοδο από το 800 έως το 400 π.Χ., προεκτείνοντας την ύστερη Εποχή του Χαλκού και την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου στη Σκανδιναβία.

Υποθέσεις των αρχαιολόγων σχετικά με την κατάσταση των λειψάνων

Τα λείψανα στο σημείο βρέθηκαν καμένα και πολύ θραυσμένα, σύμφωνα με την καθηγήτρια που εργάζεται στο Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας του πανεπιστημίου του Όσλο. Αναλύσεις που έγιναν στα οστά, αποκάλυψαν ότι πλήθος από διατηρημένα θραύσματα κρανίων ανήκαν σε παιδιά, πολλά από τα οποία ήταν βρέφη κατά τη στιγμή του θανάτου τους. Άλλα, ήταν νήπια και μικρά παιδιά,  από 3 έως 6 ετών.


«Η πιο μυστηριώδης πτυχή στην τοποθεσία είναι ο λόγος για τον οποίο η κοινότητα έθαψε όλα τα παιδιά, σ’  ένα συγκεκριμένο σημείο», παρατηρεί η Damlien.

Οι περισσότεροι τάφοι χρονολογούνται από το 800 έως το 400 π.Χ. (Φωτογραφία: Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας)




Η παιδική θνησιμότητα ήταν υψηλή κατά την περίοδο που φαίνεται να ήταν σε χρήση η ταφική έκταση, εξηγεί. Στη Νορβηγία, η Εποχή του Χαλκού ήταν γνωστή ως Σκανδιναβική Εποχή του Χαλκού, η συνέχεια του Χαλκολιθικού πολιτισμού που ήκμασε στις παράκτιες περιοχές του νότου της Σκανδιναβικής χερσονήσου, γνωστού ως Battle Axe (ή Boat Axe culture), 2.800 π.Χ.. και του Πολιτισμού του Λάγυνου (2.600 π.Χ. – 1.900 π.Χ.). Στην ύστερη Εποχή του Χαλκού (περί το 1.300 έως το 500 π.Χ.), το εσωτερικό της κοινωνίας της σημερινής Νορβηγίας άλλαζε.

Η παράδοση της αποτέφρωσης στην Εποχή του Χαλκού – από ποιους πολιτισμούς προήλθε

«Η ταφική παράδοση της αποτέφρωσης, ξεκίνησε με την είσοδο του χαλκού. Θεωρείται επιρροή του Πολιτισμού των Τεφροδόχων, έναν πολιτισμό της ύστερης Εποχής του Χαλκού που ξεκίνησε από την Κεντρική Ευρώπη», εξηγεί η Hege Damlien. «Οι τάφοι ήταν ταπεινοί, τόσο ως προς τη διάταξη, όσο και ως προς τα κτερίσματα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, υποδηλώντας ότι, στον πολιτισμό αυτό είχε μεγαλύτερη σημασία η αίσθηση της κοινότητας παρά η επίδειξη του πλούτου», παρατηρεί.

Συμπληρώνει λέγοντας: «H ταφική παράδοση της αποτέφρωσης, εξακολούθησε από την ύστερη Εποχή του Χαλκού, έως την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Οι άνθρωποι ήταν μάλλον γεωργοί, ενώ έχουν ανακαλυφθεί πολλοί οικισμοί στην περιοχή».

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου