Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 28, 2024

Έκαναν εργασίες για την ανέγερση κατοικιών και ανακάλυψαν τυχαία αρχαίο θησαυρό – Το εντυπωσιακό χρυσό δαχτυλίδι

Αρκετά τεχνουργήματα, μεταξύ των οποίων κοσμήματα και νομίσματα της Εποχής του Σιδήρου, της Ρωμαϊκής και της μεσαιωνικής περιόδου, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη διάρκεια ανασκαφών.

Τα ευρήματα ήρθαν στο φως στη διάρκεια εκσκαφής από την εταιρεία Pre – Cut Archaeology (PCA), πριν από την ανέγερση κατοικιών στο χωριό Stonham Aspal της ανατολικής Αγγλίας. Την κατασκευή έχει αναλάβει η εταιρεία Orbit Homes.
 Ανάμεσα στα ευρήματα, συμπεριλαμβάνονται ένα μεσαιωνικό χρυσό δαχτυλίδι, αργυρά νομίσματα της ίδιας περιόδου και, περισσότερες από 40 πόρπες που χρονολογούνται τόσο στην Εποχή του Σιδήρου, όσο και στη Ρωμαϊκή Εποχή.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν επίσης ένα σπάνιο αγγείο από κράμα χαλκού, του πρώτου αιώνα μ.Χ.

Ανάμεσα στα ευρήματα, συμπεριλαμβάνονται ένα μεσαιωνικό χρυσό δαχτυλίδι

Ανατροπή σε όσα γνωρίζαμε για την ιστορία της περιοχής

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τον πρώτο αιώνα, κατέκτησε το μεγαλύτερο τμήμα της Βρετανίας.


Το κατεκτημένο μέρος, στο οποίο κατοικούσαν Κέλτικες φυλές, έγινε η Ρωμαϊκή επαρχία της  Βρετάνης, η οποία διήρκεσε έως τον 5ο αιώνα.

H περιοχή όπου βρέθηκαν τα τεχνουργήματα, γνωστή ως πάρκο Homestead βρίσκεται στο σημείο όπου η Orbit Homes σχεδιάζει να χτίσει 46 νέες κατοικίες. Η τοποθεσία ωστόσο, φαίνεται να έχει μια μακρά ιστορία ως οικιστική ζώνη.

Εικάζεται ότι, στο σημείο βρίσκονταν κάποτε ένας αριθμός από στρόγγυλα σπίτια, χαρακτηριστικά της ύστερης Εποχής του Σιδήρου και της Ρωμαϊκής Εποχής. Το παλαιότερο θεωρείται ότι ανάγεται στο 50 π.Χ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατοίκηση της τοποθεσίας σχετίζεται κυρίως με την αγροτική δραστηριότητα.

«Είναι συγκλονιστικό να μαθαίνεις για την ιστορία του Stonham Aspal από τις ανακαλύψεις στο πάρκο Homestead».

«Με ενθουσιασμό παρακολουθούσαμε τους αρχαιολόγους να ανασύρουν από το έδαφος τα μοναδικά ευρήματα, τα οποία ειδάλλως θα είχαν παραμείνει θαμμένα για ακόμη πολλά χρόνια», σημείωσε o Andy Georgiou υπεύθυνος πωλήσεων και μάρκετινγκ στην Orbit Homes, σε δελτίο Τύπου.

Οι αρχαιολόγοι τον Αύγουστο ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν δύο «εξαιρετικά σπάνιες» δομές από την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο, καθώς και στοιχεία από ρωμαϊκό οικισμό σε άλλο σημείο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα ευρήματα ταυτοποιήθηκαν στη διάρκεια ανασκαφής, το φετινό καλοκαίρι στο Ρέξαμ, μία από τις πιο ιστορικές κομητείες της βορειοανατολικής Ουαλίας.

Ακόμη ένα εντυπωσιακό εύρημα

Επίσης, στο φως ήρθε και ένα «εξαιρετικό» αρχαίο ρωμαϊκό οχυρό, το οποίο στέγαζε εκατοντάδες στρατιώτες, στην Ουαλία.

Ο μελετητής,  Mark Merrony, ήταν εκείνος που εντόπισε τα ευρήματα του οχυρού στο Pembrokeshire, μία κομητεία της νοτιοδυτικής Ουαλίας.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική ανακάλυψη, ενός ρωμαϊκού οχυρού με καλά διατηρημένες  οχυρώσεις σε μια περιοχή στην Ουαλία όπου, γενικά θεωρείται ότι δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τους Ρωμαίους», έχει δηλώσει ο Merrony στο Newsweek.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου