Με τη σεισμική δραστηριότητα στη Χαλκιδική να ανησυχεί επιστήμονες και απλό κόσμο, κάνουμε μια αναδρομή σε ένα απο τους πιο φονικούς σεισμούς που έγιναν στη χώρα μας.
26 Σεπτεμβρίου 1930, ώρα 9.20 μ.μ, στη Ιερισσό Χαλκιδική το σκοτάδι έχει καλύψει τους δρόμους και οι κάτοικοι έχουν μαζευτεί στα σπίτια τους μη περιμένοντας αυτό που θα συμβεί.
Ο εγκέλαδος ξεσπάει και ο σεισμός μεγέθους 7 ρίχτερ, καταστρέφει τα λιθόχτιστα σπίτια του πανέμορφου χωριού της Χαλκιδικής.
Κραυγές, φωνές και οι καμπάνες του χωριού ντύνουν με ήχο την τραγωδία. Όσοι ήταν τυχεροί και τα σπίτια τους δεν γκρεμίστηκαν σαν ψεύτικα, βγήκαν στα σοκάκια να βοηθήσουν.
Το έργο πραγματικό δύσκολο. Το σκοτάδι κάνει τη διάσωση επιζώντων αδύνατη. Όταν το φως της ημέρας έκανε την εμφάνισή του, η εικόνα ήταν βγαλμένη από τις χειρότερες σελίδες της Αποκάλυψης.
Τελικός απολογισμός, 635 σπίτια στο χωριό είχαν καταστραφεί ολοσχερώς, 85 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή κάτω από τα ερείπια. 175 άνθρωποι τραυματίστηκαν βαριά, ανάμεσα τους μικρά παιδιά.
Στο Στρατώνι σκοτώθηκαν 41 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 99 χάρη στη καλή ρυμοτομία του και του μεγάλου πλάτους των δρόμων.
Μεγάλες βλάβες έπαθαν τα χωριά Γομάτι, Μεγάλη Παναγιά, Αρναία, Νέα Ρόδα, Στάγειρα, Παλαιοχώρι και Σιδηροπόταμος. Στο Άγιο Όρος μόνο οι μονές Φιλοθέου και Καρακάλλου άντεξαν.
Η μονή Σταυρονικήτα έπαθε τρομερές και μη επισκευάσιμες βλάβες και η μονή Κουτλουμουσίου υπέστη σοβαρές βλάβες και επικίνδυνη καθίζηση η βόρεια πλευρά της. Τραυματίστηκαν μοναχοί και εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη μονή Κωνσταμονίτου.
Συνολικά καταστράφηκαν 4.106 σπίτια και 3.218 έπαθαν μεγάλες ζημιές, 161 άτομα σκοτώθηκαν και 669 τραυματίστηκαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου