Τι θα συμβεί αν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής βρεθεί ποτέ χωρίς το «μπισκότο»;
Εσείς ξέρετε τι σημαίνει «το μπισκότο» και γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να το «κουβαλάει» πάντα μαζί του ανά πάσα στιγμή;
Το «μπισκότο» έχει να κάνει με τα πυρηνικά όπλα και πρόκειται για κωδική ονομασία.
Η «μπάλα» και το «μπισκότο»
Ένας αξιωματικός του στρατού που μεταφέρει έναν ειδικό χαρτοφύλακα (με το παρατσούκλι «η μπάλα») πρέπει να συνοδεύει τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών όπου κι αν πηγαίνει.
Ο χαρτοφύλακας αυτός μεταφέρει τους μυστικούς ημερήσιους κωδικούς που απαιτούνται για την εξαπόλυση μιας πυρηνικής επίθεσης, μαζί με έναν κατάλογο στόχων και σεναρίων επίθεσης.
Για να εξαπολύσει μια επίθεση, ο Πρόεδρος θα έπρεπε να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του χρησιμοποιώντας έναν κωδικό τυπωμένο σε μια πλαστική κάρτα, με το παρατσούκλι «το μπισκότο», την οποία ο Πρόεδρος έπρεπε να έχει πάντα στην κατοχή του.
Τι θα συμβεί λοιπόν αν ο πρόεδρος βρεθεί ποτέ χωρίς το «μπισκότο»;
Σε αυτή την περίπτωση -και αν υπήρχε πυρηνική έκτακτη ανάγκη- την ευθύνη θα αναλάμβανε ο αντιπρόεδρος.
Όταν δοθεί η εντολή
Εφόσον αποφασιστεί πυρηνικό πλήγμα, για να ενεργοποιηθεί το βαλιτσάκι πρέπει να επιβεβαιωθεί η προεδρική εντολή.
Για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος έχει πάντοτε πάνω του το λεγόμενο «μπισκότο», για να επιβεβαιώσει τον κωδικό.
Μόλις γίνει η επιβεβαίωση δίνεται η εντολή στο Πεντάγωνο και από εκεί με μια νέα σειρά κωδικών μεταφέρεται η εντολή στα σιλό με τους πυρηνικούς πυραύλους και βέβαια στα υποβρύχια που περιπολούν τους ωκεανούς, έτοιμα να καταφέρουν το πρώτο πυρηνικό πλήγμα.
Το βαλιτσάκι αλλάζει χέρια κατά την παράδοση – παραλαβή της εξουσίας.
Πώς αλλάζει χέρια η «μπάλα» και το «μπισκότο»
Για την διαδικασία έχει μιλήσει στο παρελθόν ο Ντικ Τσένι (πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Ο. Μπους) περιγράφοντας την εναλλαγή από τον Τζέραλντ Φορντ στον Τζίμι Κάρτερ το 1977.
«Καθώς γινόταν η τελετή ορκωμοσίας, στο παρασκήνιο, πίσω από μια μεγάλη κολόνα στέκονταν δύο ένστολοι και την κατάλληλη στιγμή ο ένας έδωσε το βαλιτσάκι στον άλλο, στον υπασπιστή του νέου προέδρου» είπε ο Ντικ Τσένι.
«Από εκείνη την στιγμή ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει τον έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου» κατέληξε ο Τσένι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου