Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 22, 2024

Σρι Λάνκα: Νικητής ο υποψήφιος της αριστεράς


 Φέρετται να εξασφαλίζει έως και το 52% των ψήφων στην χώρα που έχει πληγεί από χρόνια λιτότητας

Ουποψήφιος συμμαχίας της αριστεράς Ανούρα Κουμάρα Ντισανάικε οδεύει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη Σρι Λάνκα, δυο χρόνια μετά την πτώχευση του κράτους και την βαθιά οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου στη χώρα, την οποία ακολούθησε η επιβολή πολιτικών σκληρής λιτότητας, τις οποίες απορρίπτει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα ως τώρα προκαταρκτικά αποτελέσματα, βασισμένα στα περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοδέλτια που έχουν ενσωματωθεί, ο πεισμένος μαρξιστής-λενινιστής, 55 ετών, εξασφαλίζει το 52% των ψήφων.
Προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι του απερχόμενου προέδρου Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε, 75 ετών, και του ηγέτης της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, του Σάτζιθ Πριμαντάσα, 57 ετών, το περιβάλλον του οποίου ήδη αναγνώρισε την ήττα του.

Ο κ. Ουικρεμεσίγκε δεν είχε αντιδράσει ως πριν από λίγο στα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την εκλογική επιτροπή. Πάντως παρέτεινε ως το μεσημέρι (τοπική ώρα· 08:30 ώρα Ελλάδας) την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε τη βραδιά της ψηφοφορίας στη χώρα, όπου πάντως επικρατεί ατμόσφαιρα ηρεμίας.

Βασικός σύμμαχός του, ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Σάμπρι, αναγνώρισε πάντως τη νίκη του κ. Ντισανάικε.

«Μολονότι έκανα εκστρατεία υποστηρίζοντας σθεναρά τον πρόεδρο Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε, ο λαός της Σρι Λάνκα έλαβε την απόφασή του και σέβομαι πλήρως την εντολή που εμπιστεύτηκε στον Ανούρα Κουμάρα Ντισανάικε», σημείωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας μέσω X.

Άλλοι υποψήφιοι επίσης κατέγραψαν τη νίκη του υποψήφιου της αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου