Η κάψουλα αυτοκτονίας Sarco χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά,
στην Ελβετία, όπως επιβεβαίωσαν οι δημιουργοί της, με μια Αμερικανίδα ηλικίας 64 ετών να πιστεύεται ότι είναι το πρώτο άτομο που πέθανε στη συσκευή «κάτω από μία συστάδα δέντρων».Η αστυνομία της βόρειας Ελβετίας ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν αρκετά άτομα και ότι οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα εναντίον τους, με τις κατηγορίες για υποκίνηση και συνέργεια σε αυτοκτονία.
Η κάψουλα αυτοκτονίας «Sarco» έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε ένα άτομο που βρίσκεται μέσα να πατήσει ένα κουμπί που εισάγει αέριο άζωτο στον σφραγισμένο θάλαμο, σύμφωνα με τους δημιουργούς της. Στη συνέχεια, το άτομο υποτίθεται ότι θα αποκοιμηθεί και θα πεθάνει από ασφυξία σε λίγα λεπτά.
Οι εισαγγελείς στο καντόνι Schaffhausen ενημερώθηκαν από ένα δικηγορικό γραφείο ότι μια υποβοηθούμενη αυτοκτονία με τη χρήση της κάψουλας Sarco έλαβε χώρα τη Δευτέρα, σε δάσος κοντά στο Merishausen, δήλωσε η αστυνομία.
Η γυναίκα που πέθανε μέσα στην κάψουλα φέρεται να έπασχε από «μια πολύ σοβαρή ασθένεια που συνεπάγεται έντονο πόνο» και επιθυμούσε να πεθάνει εδώ και «τουλάχιστον δύο χρόνια». Η Last Resort, η ελβετική εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την κάψουλα Sarco, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου… μια 64χρονη γυναίκα από τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ πέθανε, χρησιμοποιώντας τη συσκευή Sarco».
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο συμπρόεδρος του οργανισμού, Florian Willet, ήταν το μόνο πρόσωπο που ήταν παρών στον θάνατο, σε αντίθεση με τις αναφορές της αστυνομίας. Η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant ανέφερε ότι η αστυνομία συνέλαβε έναν από τους φωτογράφους της που θέλησε να τραβήξει φωτογραφίες από τη χρήση του Sarco. Με βάση την ανακοίνωση η αστυνομία του Schaffhausen ανέφερε ότι ο φωτογράφος κρατείται σε αστυνομικό τμήμα, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Last Resort, ο Willet δήλωσε ότι ο θάνατος της γυναίκας ήταν “ειρηνικός, γρήγορος και αξιοπρεπής” και έλαβε χώρα “κάτω από μία συστάδα δέντρων, σε ένα ιδιωτικό δασικό καταφύγιο στο καντόνι του Schaffhausen κοντά στα σύνορα Ελβετίας-Γερμανίας”. Η εταιρεία δήλωσε ότι η γυναίκα “υπέφερε για πολλά χρόνια από μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με σοβαρή βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος”.
Ο εφευρέτης του Sarco, Philip Nitschke, δήλωσε ότι η συσκευή του “λειτούργησε ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί να κάνει”, λέγοντας ότι παρείχε έναν “μη φαρμακευτικό, ειρηνικό θάνατο τη στιγμή που το άτομο επέλεγε”. Η αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων ομάδων ιατροδικαστών, έσπευσαν στη σκηνή μετά από την ειδοποίηση που πήρε ότι είχε πραγματοποιηθεί υποβοηθούμενη αυτοκτονία με τη συσκευή. Η Last Resort, η οποία είχε προβλέψει ότι θα χρειαζόταν να διεξαχθεί έρευνα μετά την κυκλοφορία της συσκευής, δήλωσε ότι είχε ενημερώσει την αστυνομία πώς είχε γίνει χρήση της συσκευής.
Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν την κάψουλα Sarco και συνέλαβαν έναν αριθμό ατόμων στην περιοχή Merishausen που τέθηκαν υπό αστυνομική κράτηση. Τώρα θα διενεργηθεί νεκροψία στην νεκρή από το Ινστιτούτο Νομικής Ιατρικής Ζυρίχης (IRMZ). Το μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του Last Resort και δικηγόρος, Fiona Stewart, δήλωσε ότι το Last Resort ενεργούσε ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με τις οδηγίες των δικηγόρων του.
Η συσκευή χρησιμοποιήθηκε την ίδια ημέρα που η υπουργός Εσωτερικών της Ελβετίας Elisabeth Baume-Schneider δήλωσε στο Εθνικό Συμβούλιο ότι θεωρεί τη χρήση του Sarco στην Ελβετία παράνομη.
“Η κάψουλα αυτοκτονίας Sarco δεν είναι νόμιμη από δύο απόψεις”, φέρεται να δήλωσε η Baume-Schneider. “Αφενός, δεν πληροί τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια των προϊόντων και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να τεθεί σε κυκλοφορία. Αφετέρου, η αντίστοιχη χρήση του αζώτου δεν είναι συμβατή με το άρθρο περί σκοπού του νόμου περί χημικών προϊόντων”.
Η ελβετική νομοθεσία επιτρέπει την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, εφόσον το άτομο αφαιρεί τη ζωή του χωρίς “εξωτερική βοήθεια” και όσοι βοηθούν το άτομο να πεθάνει δεν το κάνουν για “οποιοδήποτε ιδιοτελές κίνητρο”, σύμφωνα με κυβερνητικό ιστότοπο.
Η Ελβετία είναι μία από τις μοναδικές χώρες στον κόσμο όπου οι αλλοδαποί μπορούν να ταξιδέψουν για να βάλουν νόμιμα τέλος στη ζωή τους και φιλοξενεί έναν αριθμό οργανώσεων που είναι αφιερωμένες στο να βοηθούν τους ανθρώπους να αυτοκτονήσουν.
Ορισμένοι βουλευτές στην Ελβετία έχουν υποστηρίξει ότι ο νόμος είναι ασαφής και έχουν προσπαθήσει να κλείσουν αυτά που αποκαλούν νομικά κενά. Ο Nitschke και ο συνεταίρος του Stewart έχουν δηλώσει ότι θέλουν το Sarco να γίνει μια καθιερωμένη και προσιτή επιλογή για ευθανασία.
Περίπου 120 αιτούντες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν το μηχάνημα για να τερματίσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με το The Last Resort, ενώ περίπου το ένα τέταρτο αυτών που βρίσκονται στη λίστα αναμονής λέγεται ότι είναι Βρετανοί.
Ανάμεσά τους είναι ένας πρώην μηχανικός της RAF και η σύζυγός του, οι οποίοι αποκάλυψαν στη Mail ότι είχαν δηλώσει συμμετοχή για να γίνουν το πρώτο ζευγάρι που θα χρησιμοποιήσει τη διπλή κάψουλα αυτοκτονίας.
Ο Peter και η Christine Scott, οι οποίοι είναι παντρεμένοι εδώ και 46 χρόνια, πήραν την απόφαση αφού η πρώην νοσοκόμα Christine, 80 ετών, διαγνώστηκε πρόσφατα με αγγειακή άνοια σε πρώιμο στάδιο.
Όπως και η σόλο κάψουλα, το The Last Resort δήλωσε ότι η κάψουλα δύο ατόμων θα κατασκευαστεί με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή και θα μπορούσε να είναι έτοιμη για χρήση ήδη από τον Ιανουάριο.
Οι κάψουλες λειτουργούν αντικαθιστώντας τον αέρα, ο οποίος περιέχει 21% οξυγόνο και 79% άζωτο, με 100% άζωτο. Έτσι, ο επιβάτης χάνει τις αισθήσεις του και στη συνέχεια σταματά να αναπνέει σε μια διαδικασία που οι δημιουργοί της κάψουλας εκτιμούν ότι διαρκεί λιγότερο από δέκα λεπτά. Μια κάμερα στο εσωτερικό της κάψουλας καταγράφει τις τελευταίες στιγμές τους και το υλικό παραδίδεται στον ιατροδικαστή.
Ο Nitschke και οι συνεργάτες του σχεδίασαν το Sarco, το οποίο κατασκευάζεται με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή, ώστε να είναι δωρεάν, με τους ανθρώπους να πληρώνουν απλώς τα γραφεία κηδειών για τα περαιτέρω.
Το μόνο αναμενόμενο πρόσθετο κόστος αναμένεται να είναι 19,2 ευρώ για το υγρό άζωτο που χρησιμοποιείται στην κάψουλα, καθιστώντας την πιο οικονομική από άλλες κλινικές υποβοηθούμενου θανάτου, οι οποίες συνήθως χρεώνουν 11.999,80 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου