Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 30, 2024

Εθελοντές ανακάλυψαν περίτεχνα λαξευμένη κεφαλή αγάλματος σε γήπεδο – Εικάζεται ότι απεικονίζει αρχαία Ρωμαία αυτοκράτειρα

Το 2017, ένα κλαμπ φιλάθλων του κρίκετ, κάλεσε αρχαιολόγους από την εταιρεία Wardell Armstrong LLP για την εκτίμηση ενός νέου υπόστεγου κρίκετ. Στη διάρκεια των εργασιών, ανακαλύφθηκε ένα Ρωμαϊκό Λουτρό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο γνωστό οίκημα στο τείχους του Ανδριανού.

Η συνεργασία ανάμεσα στο κλαμπ του κρίκετ στο Carlisle στην Αγγλία, το Συμβούλιο του Cumberland, του Μουσείου Tullie και του αρχαιολογικού οργανισμού Wardell Armstrong, δημιούργησε μια ομάδα από εκατοντάδες εθελοντές, με την ονομασία «Οι σκαφείς», οι οποίοι, από το 2021, εξερευνούν περαιτέρω τον χώρο και παρουσιάζουν τα ευρήματα στο κοινό.
 Η ανακάλυψη της κεφαλής

Το τεχνούργημα ανακαλύφθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, καθώς οι μελετητές εξερευνούσαν τμήμα ενός νεό – ανακαλυφθέντος ρωμαϊκού μνημείου, στα νότια του λουτρού.

Το κεφάλι, εικάζεται ότι αναπαριστά μία γυναίκα. Έχει μέγεθος 18 εκ. επί 13 εκ. και περιγράφεται ως «πιο περίτεχνα λαξευμένο και πιο λεπτοκομμένο σε σχέση με τα δύο προγενέστερα κεφάλια μνημείων που ανακαλύφθηκαν στον χώρο το 2023».


Σε μέγεθος, ανέρχεται περίπου στο ένα τρίτο των προηγούμενων κεφαλών από τα μνημεία. Παραπέμπει περισσότερο στον Κλασσικό Ρωμαϊκό ρυθμό γλυπτικής. Αν και οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη σαφείς, θεωρείται ότι απεικονίζεται μια γυναικεία μορφή.


Βρέθηκε κοντά σε έναν πιθανώς ταφικό χώρο και, η κεφαλή φέρει κόμη που μοιάζει πολύ με εκείνη της Ρωμαίας αυτοκράτειρας Ιουλίας Δόμνας, η οποία έκανε τη συγκεκριμένη κόμμωση πολύ δημοφιλή. Οι λεπτομέρειες υποδηλώνουν ότι η ημερομηνία του ευρήματος είναι ίδια με εκείνη του λουτρού.

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος, Frank Giecco, είπε ότι ήταν «έκπληκτος» από τον αριθμό των θησαυρών και της ποιότητάς τους – από το 2021, έχουν βρεθεί περισσότεροι από 4.000. Συμπληρώνει πως, αν και πίστευαν ότι η τοποθεσία ήταν λουτρό, ήταν επίσης «κέντρο αναψυχής και αρχηγείο». Υπολογίζεται ότι το κτίριο είχε διαστάσεις 50μ. επί 60 μ.

«Μοιάζει με θερμά λουτρά, μια συλλογή ετερόκλητων γραφείων, θρησκευτικών και κοινωνικών χώρων, χώρων αναψυχής και διοικητικοί χώροι».

πηγή: Cumberland Council

Περισσότερα πολύτιμα ευρήματα

Οι μελετητές ανέσκαψαν και έφεραν στο φως πάνω από 4.000 σημαντικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 700 ρωμαϊκά νομίσματα, ζωγραφισμένα με γύψο, στρατιωτικά τεχνουργήματα, όπως αιχμές βελών και δοράτων, πάνω από 400 τσιμπιδάκια μαλλιών, πλακάκια με αυτοκρατορικές στάμπες, αγωγούς οροφών με επιρροές από το βορειοαφρικανικό στιλ της εποχής, γυάλινες χάντρες, τμήματα παιχνιδιών και το πόδι από μια σπάνια ρωμαϊκή κούκλα.

Η βραβευμένη αρχαιολογική ανασκαφή της κοινότητας θα διεξάγεται μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, ενώ ο χώρος θα είναι ανοικτός στο κοινό από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. καθημερινά.

Οι δύο μεγαλύτερες ρωμαϊκές κεφαλές ανακαλύφθηκαν στην περιοχή το 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου