Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 18, 2024

«Τα φυτά θέλουν να μας σκοτώσουν» – Οι θεωρίες συνωμοσίας των εξτρεμιστών κρεατοφάγων

 

Influencer που προωθούν τη σαρκοφαγική δίαιτα επιστρατεύουν τα πιο απίθανα επιχειρήματα για την υποτιθέμενη δίαιτα των προγόνων μας.



Ντυμένος με ένα στενό T-shirt που τονίζει τη μυώδη σιλουέτα του, ο Άντονι Τσάφι εργάζεται σε ιδιωτικό ιατρείο της Αυστραλίας που ειδικεύεται στη «λειτουργική ιατρική», έναν όρο που εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990 και ουσιαστικά είναι συνώνυμο της εναλλακτικής ιατρικής όπου σπάνια υπάρχουν κανόνες.

Ο Τσάφι λέει στον Guardian αυτό που λέει και στους ασθενείς του: τα φυτά είναι επικίνδυνα και η μόνη λύση είναι η κρεατοφαγία.

«Τα φυτά θέλουν να μας σκοτώσουν» λέει ο Τσαφ λίγα λεπτά μετά την έναρξη της βιντεοκλήσης. «Έχουμε κάποιες άμυνες, γι’ αυτό και κάποια φυτά είναι βρώσιμα, παρόλα αυτά προκαλούν βλάβες σε μακροπρόθεσμη βάση» συνεχίζει. Συγκρίνει μάλιστα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των λαχανικών με αυτές του καπνίσματος και του αλκοόλ.

O Τσάφι είναι από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές της σαρκοφαγικής δίαιτας, μιας από τις τελευταίες τάσεις στον κόσμο της ευζωίας, με τους οπαδούς τους να διατείνονται ότι είδαν την υγεία και τη ζωή τους να βελτιώνεται όταν άρχισαν να καταβροχθίζουν βοδινό και αβγά.΄

Μεταξύ των υποστηρικτών της, ο αμερικανός παρουσιαστής Τζο Ρόγκαν και ο καναδός ψυχολόγος Τζόρνταν Πίτερσον, ο οποίος πρόσφατα έπλεξε το εγκώμιο της νέας τάσης σε εκπομπή με τον Έλον Μασκ.


Τα λαχανικά παράγουν τοξίνες για να αμύνονται, λένε οι υποστηρικτές της δίαιτας των σαρκοφάγων.
Βούτυρο και κρέας

Εδώ και καιρό το Instagram δείχνει βίντεο με γυναίκες που δαγκώνουν ράβδους βούτυρου και άνδρες που κατεβάζουν μπριζόλες για πρωινό. «Να τι τρώει για δείπνο κάποιος που έχασε 30 κιλά σωματικού λίπους» λέει ένας, με το όνομα χρήστη animalbasedtaste, ενώ κρατά έναν δίσκο κοπής με διάφορα κομμάτια χοιρινό, αβοκάντο, στρείδια και σαρδέλες τηγανισμένες σε λίπος βοδινού.

Οι αυτοαποκαλούμενοι σαρκοφάγοι τρέφονται κυρίως με τέσσερα πράγματα: μοσχάρι, μπέικον, βούτυρο και αβγά (αν και κάποιοι καταναλώνουν μικρές ποσότητες κάποιων γαλακτοκομικών, φρούτων και θαλασσινών),

Τα υποτιθέμενα οφέλη καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα, από ταχεία απώλεια βάρους μέχρι αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως η κατάθλιψη, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η ακμή, το έκζεμα, ο διαβήτης και η ψωρίαση, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της σαρκοφαγικής διατροφής.

Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και διατροφολόγων, συμφωνούν ότι η αποκλειστική κατανάλωση ζωικών προϊόντων χωρίς φρούτα και λαχανικά είναι στην καλύτερη περίπτωση μια μη ισορροπημένη διατροφή και στη χειρότερη πραγματική καταστροφή για την υγεία, ειδικά μακροπρόθεσμα.

Πολλοί από τους υποστηρικτές της σαρκοφαγικής δίαιτας είναι μάτσο άνδρες, όμως οι γυναίκες δεν λείπουν.

«Ήταν ένα είδος αφύπνισης το να τρέφομαι με αυτόν τον τρόπο» λέει η Κούρτνεϊ Λούνα, influencer του κρέατος που μεταδίδει το podcast «Eat Meat + Question Everything»,

«Γιατί μας λένε ότι το βούτυρο είναι κακό, ότι το κρέας είναι κακό;» λέει. «Ακολουθήστε τα ίχνη του χρήματος. Αυτοί που βρίσκονται εκεί πάνω δεν μπορούν να βγάλουν χρήματα από εμάς αν είμαστε υγιείς. Υπάρχουν αποδείξεις ότι πολλοί επιστήμονες είναι πληρωμένοι».

Η Ντανιέλ Σάιν είναι διαιτολόγος που δουλεύει με τη σχέση των social media με τις διατροφικές διαταραχές και έχει διδακτορικό στις επιπτώσεις της παραπληροφόρησης στη διατροφή. Κατά την άποψή της, η συμμετοχή των χρηστών σε online κοινότητες που προωθούν τη σαρκοφαγική διατροφή τούς δημιουργεί την ψευδαίσθηση μιας ολιστικής προσέγγισης στην υγεία.

Κάποιοι ασθενείς έρχονται στο ιατρείο της και λένε ότι αισθάνονται υπέροχα με τη νέα δίαιτά τους, όμως οι εξετάσεις τους δίνουν άλλη εικόνα.


Κάποιοι λένε ότι οι πρόγονοί μας έτρωγαν μόνο κρέας. Η επιστήμη όμως διαφωνεί.
Η δίαιτα των προγόνων

Και αν στις περισσότερες περιπτώσεις οι κίνδυνοι είναι μακροπρόθεσμοι, σε κάποιες είναι άμεσοι. Μια influencer, η Ιζαμπέλα Μα, η οποία εμφανίζεται συχνά να τρώει ράβδους βουτύρου, λέει πως δεν χρειάζεται πια να φορά αντηλιακό επειδή έχει κόψει τα φυτικά λίπη και πλέον το δέρμα της πλέον δεν καίγεται.

Ο μύθος αυτός αναπαράγεται από πολλούς στο κίνημα, οι οποίοι καταδικάζουν τα «τοξικά» αντηλιακά που «διαταράσσουν» τις ορμόνες και αντιπροτείνουν προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Ο Τσάφι, εξάλλου, επιμένει ότι υπάρχουν «εκατοντάδες μελέτες» που δείχνουν ότι η σαρκοφαγική δίαιτα είναι η βέλτιστη για την ανθρώπινη υγεία. Οι άνθρωποι, εξάλλου είναι «σχεδιασμένοι» να τρώνε μόνο «βιοδιαθέσιμο κρέας» όπως η «προγονική ανθρώπινη δίαιτα».

Τα φυρά, από την άλλη, είναι γεμάτα τοξικά χημικά και έχουν εξελιχθεί να είναι τοξικά για άμυνα, λέει ο υποστηρικτής των σαρκοφάγων. Βίντεο με παιδιά που αρνούνται να φάνε μπρόκολο παρουσιάζονται ως παράδειγμα της φυσικής αποστροφής μας προς τα λαχανικά.

Οι επιστήμονες όμως διαφωνούν. «Η ποικιλομορφία της διατροφής μας δείχνει ότι δεν υπάρχει μία και μόνη προγονική ανθρώπινη δίαιτα» λέει ο δρ Πίτερ Ούγκαρ, παλαιοανθρωπολόγος και εξελικτικός βιολόγος του Πανεπιστημίου του Άρκανσο.

«Αμφιβάλλω ότι υπήρξε έστω και ένας πρόγονος του ανθρώπου που ήταν αποκλειστικά σαρκοφάγος. Ακόμα και κάποιοι Νεάντερταλ, οι οποίοι θεωρούνταν τα απόλυτα σαρκοφάγα της ανθρώπινης οικογένειας, έχουν κόκκους κριθαριού ενσωματωμένους μέσα στην πέτρα των δοντιών τους. Γνωρίζουμε ότι έτρωγαν φυτά, ότι έτρωγαν σιτηρά. Τα υπόλοιπα είναι απλά ανοησίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου