Ήταν νέες, όμορφες αλλά με άτυχους γάμους.
Ήταν μία εξαιρετικά δημοφιλής πριγκίπισσα που επισκίασε άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Πέθανε τραγικά νέα και έζησε έναν άτυχο γάμο.
Παρά τις ομοιότητες, όμως, δεν μιλάμε για την πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Η Τζορτζιάνα, η οποία αργότερα έγινε Δούκισσα του Ντεβονσάιρ, ήταν η μεγαλύτερη αδερφή του προ-προ-προπάππου της Λαίδης Νταϊάνα, Τζορτζ, 2ου κόμη του Σπένσερ.
Το 2008 κυκλοφόρησε μάλιστα η ταινία για τη ζωή της με τίτλο «Η Δούκισσα» και πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάιτλι.
Η Τζορτζιάνα ανταποκρίθηκε στις πιέσεις στο σπίτι – όπως ακριβώς έκανε και η Νταϊάνα
Στη διαφημιστική καμπάνια της ταινίας υπήρχε η φωτογραφία της Νταϊάνα, καθώς και η φράση: «Υπήρχαν τρία άτομα στον γάμο της», την οποία είχε χρησιμοποιήσει σε συνέντευξή της στο BBC.
Εκτός από το γενεαλογικό τους δέντρο, οι δύο αυτές γυναίκες είχαν και κοινή μοίρα. Έναν χαοτικό έγγαμο βίο αλλά και μεγάλη δημοτικότητα στο λαό.
Ποια είναι η Δούκισσα του Ντεβονσάιρ
Γεννημένη το 1757, η Τζορτιάνα Σπένσερ ήταν το πρώτο παιδί του Τζον Σπένσερ, ο οποίος αργότερα έγινε ο 1ος κόμης Σπένσερ.
Στα 17α γενέθλιά της, η Λαίδη Τζορτιζιάνα Σπένσερ παντρεύτηκε έναν από τους πιο περιζήτητους εργένηδες της κοινωνίας, τον Ουίλιαμ Κάβεντις, τον 5ο Δούκα του Ντεβονσάιρ, ο οποίος ήταν οκτώ χρόνια μεγαλύτερός της.
Ο Ουίλιαμ φέρεται να μην ήταν ιδιαίτερα στοργικός μαζί της ενώ εκείνη φέρεται να πέρασε την υπόλοιπη ζωή της αναζητώντας την αγάπη.
Ωστόσο, αξιοποίησε επίσης στο έπακρο τις διασυνδέσεις της σε μια εποχή τεράστιων πολιτικών αλλαγών. Ως η κορυφαία πολιτική οικοδέσποινα της εποχής της, βρισκόταν στο επίκεντρο όλων αυτών και ήταν αποφασισμένη να παίξει το ρόλο της, παρόλο που ήταν γυναίκα.
Πράγματι, αν η Τζωρτζιάνα ένιωθε ότι κάτι ήταν σωστό, θα αρνιόταν να σωπάσει. Ήταν από τις πρώτες που οργάνωσε εθελοντισμό για να βοηθήσουν τραυματισμένους στρατιώτες σε καιρό πολέμου και ενθάρρυνε τις αριστοκράτισσες να θηλάζουν τα παιδιά τους αντί να τα παραδίδουν στη συνηθισμένη παραμάνα.
«Ήμασταν τρεις στον γάμο»
«Ο Λόρδος μου διατηρούσε ερωμένη από τη στιγμή του γάμου του. Ποιος νόμος αποκλείει μια γυναίκα από το να κάνει το ίδιο; Ο γάμος τώρα είναι ένα απαραίτητο είδος ανταλλαγής, μια συμμαχία οικογενειών, η καρδιά δεν ερωτάται».
Με αυτά τα λόγια, η σκανδαλώδης Τζορτζιάνα του 18ου αιώνα, συνόψισε τη στάση της απέναντι στη ζωή στο αυτοβιογραφικό της μυθιστόρημα «The Sylph».
Το βιβλίο εξέθεσε τον εκφοβισμό και την υποκρισία της υψηλής κοινωνίας και έγινε αμέσως best seller. Από την ημέρα του γάμου τους, χρειάστηκαν τρεις μήνες για να καταλάβει η Τζορτζιάνα ότι ο σύζυγός της δεν ενδιαφερόταν γι’ αυτήν, πέρα από τον λειτουργικό της ρόλο: να γεννήσει απόγονους.
Αλλά όπως και η Νταϊάνα μετά από αυτήν, δεν σταμάτησε να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του. Ωστόσο, εκείνος παρέμενε αδιάφορος.
Όλοι θαύμαζαν τη ζωηρή προσωπικότητα της και δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί ο μόνος άνθρωπος στην Αγγλία που δεν ήταν ερωτευμένος μαζί της ήταν ο σύζυγός της.
Αναπόφευκτα, η Τζορτζιάνα ανταποκρίθηκε στις πιέσεις στο σπίτι – όπως ακριβώς έκανε και η Νταϊάνα.
Τελειοποίησε το πνεύμα της ενώ ό,τι φορούσε γινόταν αμέσως της μόδας. Σε λιγότερο από έναν χρόνο, η Τζορτζιάνα επισκίασε πλήρως τον σοβαροφανή σύζυγό της, καθώς και αύξησε τις πωλήσεις των δημοφιλών εφημερίδων που σχολίαζαν τα καμώματά της.
Ακριβώς όπως και η Νταϊάνα, όταν η Τζορτζιάνα ταξίδευε στο εξωτερικό, γινόταν αμέσως φίλη με τους ισχυρούς της εποχής της, συμπεριλαμβανομένης μιας άλλης εξαιρετικά αμφιλεγόμενης προσωπικότητας – της Μαρίας Αντουανέτας.
Επιπλέον, όπως ο γάμος της πριγκίπισσας Νταϊάνα, έτσι και της Τζορτζιάνα αποτελούνταν από τρία άτομα. Μάλιστα, στην περίπτωση της Τζορτζιάνα, η ερωμένη του συζύγου της είχε μετακομίσει στο σπίτι τους.
Ο έρωτας για άλλον άνδρα
Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο αυτών γυναικών είναι ένας ακόμη έρωτας. Μπορεί για την πριγκίπισσα Νταϊάνα να υπάρχουν φήμες για εξωσυζυγικές σχέσεις, ωστόσο, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τη Δούκισσα του Ντεβονσάιρ. Ήταν παθιασμένα ερωτευμένη με τον νεαρό προστατευόμενό του Τσαρλς Τζέιμς Φοξ, , τον Κάρολο Γκρέι, ο οποίος, μετά τον θάνατό της, έγινε πρωθυπουργός.
Ο έρωτας από μόνος του δεν ήταν καθόλου απαγορευμένος στην ακόλαστη κοινωνία του 18ου αιώνα, αλλά για μια κυρία της κοινωνίας υπήρχαν αυστηροί κώδικες συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με τη μόδα της εποχής, μόλις μια αριστοκράτισσα είχε χαρίσει στον σύζυγό της έναν γιο και κληρονόμο, μπορούσαν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους στην κρεβατοκάμαρα.
Αλλά το κρίσιμο είναι ότι η Τζωρτζιάνα δεν είχε καταφέρει να κάνει ακόμα αγόρι. Γέννησε δύο κορίτσια και συμφώνησε να αναθρέψει την πρώτη νόθα κόρη του συζύγου της ως δική της.
Κάθε φορά που συνέλαβε ένα αγόρι, η εγκυμοσύνη κατέληγε σε αποβολή, την οποία ο σύζυγός της κατηγορούσε τον τρόπο ζωής της.
Τελικά, το 1790, μετά από 16 χρόνια γάμου, ήρθε ο διάδοχος. Λίγο αργότερα, έμεινε έγκυος ξανά με αγόρι αλλά δεν ήταν του συζύγου της, αλλά του εραστή της.
Ως εκ τούτου, ο Δούκας ενήργησε γρήγορα για να διατηρήσει τη φήμη της οικογένειας. Εξόρισε τη σύζυγό του από τους κύκλους του μέχρι να γεννήσει και κανόνισε να υιοθετηθεί το παιδί από την οικογένεια του Καρόλου Γκρέι.
Επιστρέφοντας στο Λονδίνο, έγινε και πάλι δεκτή στην κοινωνία. Έγινε σύμβουλος του πρίγκιπα της Ουαλίας και ηγετική ακτιβίστρια της κυβέρνησης συνασπισμού των αρχών του 19ου αιώνα που είχε σκοπό να τερματίσει τον πόλεμο στην Ευρώπη.
Στην ηλικία των 49 ετών πέθανε από απόστημα στο συκώτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου