Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 23, 2024

Ιαπωνία: Τουλάχιστον έξι νεκροί και δύο αγνοούμενοι εξαιτίας των πλημμυρών

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο παραμένουν

αγνοούμενοι εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που έπληξαν την κεντρική Ιαπωνία τις τελευταίες 48 ώρες, σύμφωνα με αναφορές των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται τοπικές αρχές.


Τα ιαπωνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού δικτύου NHK, μιλούν για έξι νεκρούς. Ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης δήλωσε πως υπάρχει ένας επιβεβαιωμένος θάνατος και άλλοι πέντε άνθρωποι βρίσκονται σε «καρδιοαναπνευστική ανακοπή» μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στον νομό Ισικάουα. Η περιοχή αυτή είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές και βρισκόταν σε θλίψη, λόγω ενός ισχυρού σεισμού την Πρωτοχρονιά.

Ο όρος «καρδιοαναπνευστική ανακοπή» χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιαπωνία για άτομα των οποίων ο θάνατος αναμένεται να επιβεβαιωθεί επίσημα από ιατροδικαστή.

 Δύο εργαζόμενοι σε έργα οδοποιίας, οι οποίοι αγνοούνταν, βρέθηκαν νεκροί λόγω κατολίσθησης. Δεκάδες συνάδελφοί τους κατάφεραν να σωθούν μόλις που πρόλαβαν να καταφύγουν σε υπόγεια σήραγγα, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.


Στην πόλη Ουατζίμα, στην παράκτια ζώνη του νομού Ισικάουα, κατοικίες πλημμύρισαν, ενώ οι αρχές ανέσυραν τη σορό ενός άνδρα από τοπικό ποτάμι. Στη Σούζου, μια ακόμη πόλη της περιοχής, ένας άλλος άνθρωπος βρέθηκε νεκρός στα ερείπια του σπιτιού του, το οποίο καταπλακώθηκε από κατολίσθηση.


Αυτή τη στιγμή, δύο άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δεκάδες ποτάμια και ρέματα υπερχείλισαν, προκαλώντας περαιτέρω καταστροφές σε περιοχές που είχαν ήδη πληγεί από τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ την 1η Ιανουαρίου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 374 νεκρούς.


Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας περιέγραψε τις βροχές ως «άνευ προηγουμένου», με τα επίπεδα βροχόπτωσης στην Ουατζίμα να ξεπερνούν τα 540 χιλιοστά το Σαββατοκύριακο – μια από τις υψηλότερες καταγραφές από το 1976.


Οι τοπικές αρχές του νομού Ισικάουα, που βρίσκεται κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, κάλεσαν περίπου 110.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους άμεσα. Η περιοχή είχε τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.


Πέρα από τις πλημμυρισμένες κατοικίες, οι κατολισθήσεις διέκοψαν τη συγκοινωνία, ενώ περίπου 6.200 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.


Οι ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν επίσης προσωρινά καταφύγια στις πόλεις Ουατζίμα και Σούζου, όπου διέμεναν σεισμόπληκτοι που είχαν χάσει τα σπίτια τους από τον καταστροφικό σεισμό της Πρωτοχρονιάς.


Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις επιστρατεύτηκαν για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας στην περιοχή.


Η Ιαπωνία βιώνει ολοένα και πιο έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων τα τελευταία χρόνια, τα οποία συχνά οδηγούν σε πλημμύρες και κατολισθήσεις, με τραγικά αποτελέσματα.


Ειδικοί τονίζουν ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τη συχνότητα και την ένταση αυτών των φαινομένων, καθιστώντας τα πιο απρόβλεπτα και καταστροφικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου