Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 16, 2024

Έρευνες με λέιζερ ακριβείας αποκάλυψαν «πόλη – φάντασμα» – Την αποκαλούν Βενετία του Ειρηνικού

Εκτενείς έρευνες ακριβείας με τη

χρήση λέιζερ που διεξήχθησαν με αεροσκάφος πάνω από το μικροσκοπικό νησί του Ειρηνικού, Τέμγουεν, αποκαλύπτουν το επίπεδο της εξέλιξης της χαμένης πόλης Ναν Μαντόλ.


Αποκαλούμενη και «Βενετία του Ειρηνικού», η πόλη της μεγαλιθικής εποχής, έχει γίνει αντικείμενο σύγκρισης με την μυθική Ατλαντίδα – ενώ η ανακάλυψή της, το 1928,  αποτέλεσε έμπνευση για τον συγγραφέα της φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου, του Χ. Φ. Λάβκραφτ για «Το κάλεσμα του Κθούλου».

Πλέον, πολλοί ερευνητές συναγωνίζονται για ν’ αποκαλύψουν ολόκληρο το βεληνεκές των ευρημάτων της εγκαταλειμμένης πόλης Ναν Μαντόλ, αναλαμβάνοντας τη διατήρησή της ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ανακηρυγμένο από την UNESCO.

 

Οι εναέριες έρευνες διεξήχθησαν μέσω του LiDAR

Ολοκληρωμένες έρευνες με λέιζερ ακριβείας που διεξήχθησαν με αεροσκάφη πάνω από το μικρό νησί του Ειρηνικού Τέμγουεν, έχουν αποκαλύψει πόσο προχωρημένη ήταν η χαμένη πόλη της Ναν Μαντόλ.

Οι εναέριες έρευνες που διεξήχθησαν μέσω του LiDAR ή χαρτογράφησης με λέιζερ “Light Detection and Range”  αποκάλυψαν «ένα προηγμένο και εκτεταμένο τοπίο με χαρακτηριστικά καλλιέργειας κρυμμένα κάτω από τη βλάστηση του νησιού Τέμγουεν».

Η ανακάλυψη υπόσχεται να ξαναγράψει την ιστορία πολλών πολιτισμών των νησιών του Ειρηνικού, δείχνοντας ότι οι κοινωνίες που κάποτε θεωρούνταν ότι βασίζονταν στην αλιεία και στη φυσική τροπική «γενναιοδωρία» για την επιβίωσή τους,  στην πραγματικότητα είχαν εξελιγμένους γεωργικούς σχεδιασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου