Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Πούτιν έχει κάνει αρκετές δηλώσεις που θεωρούνται από τη Δύση ως πυρηνικές απειλές, ενώ έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Ωστόσο, αυτές οι απειλές δεν έχουν αποτρέψει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από το να ενισχύσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, παρέχοντας εξοπλισμό όπως άρματα μάχης, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Παράλληλα, η Ουκρανία προκάλεσε σοκ στη Μόσχα τον περασμένο μήνα με μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που διέσπασε τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, στο Κουρσκ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ρώσου προέδρου και ανέδειξε την αποφασιστικότητα του Κιέβου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πιέζει τις ΗΠΑ να επιτρέψουν τη χρήση προηγμένων δυτικών όπλων για επιθέσεις βαθιά μέσα στη ρωσική επικράτεια.
Ο Ριαμπκόφ δεν διευκρίνισε πότε θα είναι έτοιμο το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας. Παρότι ο Πούτιν δήλωσε τον Μάρτιο ότι η Μόσχα είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου, τόνισε πως δεν βλέπει ανάγκη για άμεση πυρηνική αντιπαράθεση και ότι η Ρωσία δεν έχει βρεθεί στην ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Η Ρωσία διαθέτει περισσότερα πυρηνικά όπλα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου