Βαριές ποινές και τσουχτερά πρόστιμα σε γονείς, αλλά και αναμορφωτικά μέτρα ακόμη και σε παιδιά από 12 έως 15 ετών, περιλαμβάνουν οι εισηγήσεις που δέχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον ποινικό και στον αστικό κώδικα. Στο τραπέζι και η λήψη πειθαρχικών μέτρων σε ανηλίκους που παρακολουθούν και καταγράφουν σκηνές βίας στα κινητά τους. Η «R» αποκαλύπτει άγνωστα περιστατικά τραυματισμών, ληστειών και εκφοβισμών ανηλίκων από ομάδες μαθητών γυμνασίου! «Είχαν επικηρύξει τη 14χρονη!». Τι δείχνουν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον ρόλο 18χρονου στον ξυλοδαρμό της ανήλικης στη Γλυφάδα και στην ενέδρα που στήθηκε μέσω social media.
Πλέον όμως τα πράγματα αλλάζουν. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews πρόκειται να αυστηροποιηθεί η διάταξη του άρθρου 360 του ποινικού κώδικα περί παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου, βάσει της οποίας προβλέπεται φυλάκιση έως ένα έτος σε γονείς παιδιών που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις. Ο προσανατολισμός είναι να ισχύσουν πολύ μεγάλες ποινές για τους γονείς. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι ποινές που θα επιβάλλονται, ανάλογα με το αδίκημα που τελεί ο ανήλικος, θα είναι ακόμη και μη μετατρέψιμες και εκτιτέες, δηλαδή οι γονείς θα οδηγούνται στη φυλακή. Παράλληλα, θα επιβάλλονται «εξοντωτικές» (όπως τις χαρακτηρίζουν αρμόδιες πηγές) χρηματικές ποινές ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ σε εκείνους που έχουν αφήσει ανεξέλεγκτα τα παιδιά τους. Αυτό θα ισχύει ειδικότερα όταν τα παιδιά διαπράττουν:
- Έγκλημα βίας.
- Έγκλημα που στρέφεται κατά ανηλίκου.
- Οποιοδήποτε έγκλημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.
Όπως δήλωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μετά τα περιστατικά των τελευταίων ημερών, υπάρχει μια ποινική αντιμετώπιση για τους γονείς που παραμελούν την επιμέλεια στα παιδιά τους, η οποία δεν είναι ανάλογη με το δυσάρεστο αποτέλεσμα που επέρχεται. «Και εκεί θα παρέμβουμε. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που είναι σε έξαρση και άρα πρέπει να ξεκινήσουμε από τη ρίζα του. Η ρίζα του είναι η φροντίδα που πρέπει να ασκούν οι γονείς», ανέφερε.
Εγκλεισμός
Επιπλέον, οι σκέψεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό επιτελείο αφορούν και την αύξηση του αριθμού των αδικημάτων που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε φυλάκιση ενός ανηλίκου, ηλικίας από 16 έως 18 ετών. Σήμερα, εγκλεισμός και προσωρινή κράτηση ανηλίκων προβλέπονται μόνο για ανθρωποκτονία, βιασμό και διακίνηση ανθρώπων.
Υπό συζήτηση είναι και η λήψη αναμορφωτικών μέτρων για τις ηλικίες 12 έως 15 ετών, για τις οποίες σήμερα προβλέπονται απλές επιπλήξεις και καθεστώς εποπτείας των γονέων, ενώ υπάρχει η σκέψη να περιληφθούν χρηματικές ποινές και η αξίωση της φυσικής αποκατάστασης της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει ένας ανήλικος.
Έτσι, στο αστικό σκέλος του ποινικού κώδικα, οι χρηματικές ποινές και οι αποζημιώσεις θα κοινοποιούνται στους γονείς. Εφόσον δεν τις προσβάλλουν σε 20 ημέρες, θα καταπίπτουν υπέρ του Δημοσίου, ενώ αν δεν τις αποπληρώσουν δεν θα έχουν φορολογική ενημερότητα και αυτομάτως θα κινείται διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.
Ο στόχος είναι να αναμορφωθεί συνολικά το πλαίσιο κατά της βίας των ανηλίκων. Μεταξύ άλλων συζητείται και το ενδεχόμενο να προβλεφθούν πειθαρχικά μέτρα από το υπουργείο Παιδείας εναντίον ανηλίκων που παρακολουθούν απαθείς και καταγράφουν με τα κινητά τους περιστατικά βίας. «Δεν μπορεί δύο να συμπλέκονται και είκοσι να παρακολουθούν. Είναι ηθική αυτουργία στο έγκλημα αυτό», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές. Το τελευταίο μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι αφορά τη δυνατότητα των γονέων ανήλικων θυμάτων να αξιώσουν αποζημίωση από τους γονείς των ανήλικων δραστών.
«Αρένα»
Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων, τα πάρκα, οι πλατείες και τα σχολεία στα προάστια της Αττικής έχουν μετατραπεί σε «αρένα» βιαιοπραγιών. Συμμορίες νεαρών παιδιών, ηλικίας από 14 έως 18 ετών, «στρατολογούνται» με σκοπό να κυριαρχήσουν στις περιοχές τους. Οι αιτίες των συμπλοκών είναι συνήθως ασήμαντες και γίνονται για επίδειξη δύναμης και για την προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί από την Αστυνομία και πολλά περιστατικά που αφορούν βαριά εγκλήματα και αδικήματα.
Η Αττική πρωταγωνιστεί στις υποθέσεις παραβατικότητας. Στις γειτονιές των προαστίων έχουν συσταθεί συμμορίες ανηλίκων, όπως για παράδειγμα στο Πολύδροσο του Αμαρουσίου, όπου 50 με 60 μαθητές συμμετέχουν στην «PLD», όπως ονομάζεται η συμμορία τους, και εμπλέκονται σε περιστατικά τραυματισμού, μικρο- κλοπών και εκφοβισμού.
Μόλις το περασμένο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στις 11 το βράδυ, μια μαθήτρια της Α’ Λυκείου και ένας φίλος της από άλλη περιοχή περπατούσαν σε κεντρικό δρόμο του Πολύδροσου. Τους σταμάτησαν περίπου δέκα άτομα από τη συμμορία «PLD» και ζήτησαν από το αγόρι που συνόδευε το κορίτσι να φύγει γρήγορα και να πάει στη δική του περιοχή. Οταν η μαθήτρια ζήτησε τον λόγο, μια κοπέλα, μέλος της συμμορίας, τη γρονθοκόπησε και τη χτύπησε με το κινητό της στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Το περιστατικό καταγράφηκε από το Α.Τ. Αμαρουσίου, με το κορίτσι να κατονομάζει κάποιους από τους ανηλίκους που της επιτέθηκαν και να κινείται η αυτόφωρη διαδικασία.
Σε άλλο περιστατικό, αυτή τη φορά εντός του σχολείου, μέλη της «PLD», την ώρα του διαλείμματος, στράφηκαν εναντίον μαθητή επειδή… είχε βάλει πολλά καλάθια στον αγώνα μπάσκετ που έπαιζαν. Περισσότεροι από οκτώ μαθητές τον έπιασαν από τα χέρια και τα πόδια και τον πέταξαν στον αέρα. Οταν πλέον ήταν πεσμένος στον προαύλιο χώρο και δεν μπορούσε να αντιδράσει συνέχισαν να τον χτυπούν, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε με κάκωση στον αυχένα.
Μια μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου μιλά στην «R» για τη δράση της συμμορίας που σκορπά τον τρόμο στην περιοχή του Αμαρουσίου. «Πρόκειται για μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και του Λυκείου. Είναι τουλάχιστον 50-60 παιδιά και κυκλοφορούν ανά ομάδες. Φορούν μαύρα μπλουζάκια και έχουν ξυρισμένα κεφάλια. Όταν είμαστε στο σχολείο ή περπατούν στον δρόμο φωνάζουν και λένε συνθήματα στρατιωτικού τύπου», δηλώνει η μαθήτρια.
Βαναυσότητα
Την ίδια στιγμή, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά, ομάδες γονέων πραγματοποιούν περιπολίες στην Κηφισιά κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα παραβατικότητας ανηλίκων. Την τελευταία εβδομάδα, τα περιστατικά βίας ανηλίκων είναι επαναλαμβανόμενα. Την Παρασκευή, στο 1ο ΕΠΑΛ Λαυρίου, βγήκαν μαχαίρια μεταξύ ανηλίκων από Κερατέα και Λαύριο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο μαθητές. Επίσης, το πρωί της Πέμπτης, επίθεση από μαθητή της Β’ Γυμνασίου δέχθηκε διευθυντής γυμνασίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο μαθητής τον περίμενε και άρχισε να του ζητά εξηγήσεις για το γεγονός ότι οι γονείς του ενημερώθηκαν ότι βρισκόταν στην ομάδα των καταληψιών, που χθες είχαν κλείσει το σχολείο. Αίσθηση έχει προκαλέσει και η είδηση ότι δύο 17χρονοι σε σχολείο στην Ερμιόνη, το πρωί της Τρίτης, ξύρισαν με φαλτσέτα έναν 12χρονο μαθητή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος μέσα στο σχολείο.
Για κενό του νόμου κάνει λόγο και ο Μανώλης Γερακιός, δικηγόρος της οικογένειας της 14χρονης μαθήτριας που δέχθηκε επίθεση από ομάδα ανήλικων κοριτσιών στη Γλυφάδα. «Για τέτοια αδικήματα υπάρχει το δικαστήριο ανηλίκων, το οποίο δεν ορίζει καταδίκη, απλά αναγνωρίζει ότι τελέστηκε η πράξη και στην ουσία δεν τιμωρούνται τα ανήλικα. Οι γονείς τιμωρούνται για μη εποπτεία ανηλίκων, που είναι πλημμέλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Δικαιοσύνη είναι χαλαρή. Δεν είναι ότι οι δικαστές δεν εφαρμόζουν τον νόμο, απλά δεν υπάρχει νόμος να εφαρμόσουν». Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Ελένη Συρμαλή, η έξαρση της παραβατικότητας συνδέεται με την οικογένεια, αλλά και με την κρίση που πέρασε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια.
«Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, θα πρέπει να μιλάμε για παραβατικότητα και όχι για εγκληματικότητα, για να μην τα στιγματίζουμε και να έχουμε τη δυνατότητα να τους δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία. Υπάρχει η ελπίδα να δουλέψουμε μαζί τους πριν ξεκινήσουν αυτό που ονομάζουμε εγκληματικές καριέρες», αναφέρει η Ελ. Συρμαλή και τονίζει ότι για τη διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος δεν αρκεί να λάβει απλά κάποια μέτρα η πολιτεία. «Χρειάζεται η συνεργασία της πολιτείας με τους καθηγητές, καθώς το σχολείο παίζει βασικό ρόλο σε όλο αυτό, αλλά και με την οικογένεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν ανακοινωθεί ένα μέτρο θα πρέπει όλες οι πλευρές να συμβάλουν για την εφαρμογή του. Δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίες, δεν μπορούμε να πάρουμε κάποιο μέτρο από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και να το “φορέσουμε” στην Ελλάδα, καθώς κάθε χώρα είναι διαφορετική», σημειώνει η πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ. Παράλληλα, η Ελ. Συρμαλή εκτιμά ότι η ενίσχυση την αστυνομικών περιπολιών είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να αποφέρει αποτελέσματα. «Η παρουσία του αστυνομικού στις γειτονιές και σε κεντρικά σημεία βοηθάει και δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Από άποψη πρόληψης λιγοστεύει τη δυνατότητα της ευκαιρίας να συμβεί ένα παραβατικό περιστατικό», καταλήγει.
«Είχαν επικηρύξει τη 14χρονη!»
Τα μυστικά που μπορεί να κρύβουν τα κινητά των δύο κοριτσιών που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό 14χρονης συμμαθήτριάς τους στη Γλυφάδα προσπαθούν να «ξεκλειδώσουν» οι αστυνομικοί. Με δεδομένο ότι η συνάντηση των περίπου 20 ανήλικων αγοριών και κοριτσιών με σκοπό να ξυλοκοπήσουν τη 14χρονη έγινε μέσω κλειστής ομάδας στα social media, οι αστυνομικοί εκτιμούν πως στα δύο κινητά που έχουν κατασχέσει και έχουν παραδοθεί στα εργαστήρια τις ΕΛ.ΑΣ. θα εντοπίσουν στοιχεία και για τα υπόλοιπα άτομα που συμμετείχαν στο πρωτοφανές περιστατικό. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε αυτή την ομάδα υπήρχε φωτογραφία της 14χρονης με λεζάντα: «Καταζητείται».
Στο κάδρο των ερευνών της Αστυνομίας έχει μπει και ένας 18χρονος, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, φαίνεται να είναι ο υποκινητής του άγριου ξυλοδαρμού της 14χρονης κοπέλας. Ο 18χρονος φαίνεται στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας να ενθαρρύνει μία από τις συμμετέχουσες να συνεχίσει να χτυπά τη μαθήτρια. «Κατά την άποψή μου, αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν είναι και οι ενήλικες θιασώτες. Για παράδειγμα, ακούμε για έναν 18χρονο με τατουάζ ότι ήταν υποκινητής της βίαιης επίθεσης και αυτός που ενθάρρυνε την κοπέλα να συνεχίζει να χτυπά δυνατά τη 14χρονη. Αυτός θα πρέπει να μπει πιο ενεργά στο κάδρο των ερευνών. Η πράξη του 18χρονου να ενθαρρύνει τον ξυλοδαρμό είναι ποινικό αδίκημα», λέει χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της οικογένειας της 14χρονης, Μανώλης Γερακιός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου