Ιδιαίτερη στιγμή της επίσκεψής τους ήταν το πέρασμά τους από τη Διεθνούπολη όπου φωτογραφήθηκαν με φόντο ένα ταμπλό που ανέγραφε το ιστορικό σύνθημα-κάλεσμα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!».
Οι τρείς συνδικαλιστές οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Δ. Κουτσούμπα έχουν έλθει στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Σήμερα Πέμπτη, θα μιλήσουν στην εκδήλωση-συζήτηση «Σε έναν κόσμο που φλέγεται, νικητές θα είναι οι λαοί!». Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική – Συνδικαλιστική Δουλειά και ο ‘Αγγελος Θωμόπουλος, μέλος της Φοιτητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών του Φεστιβάλ συγκέντρωσε η συζήτηση με τίτλο «Κοιτώντας τη βαναυσότητα στα μάτια – Οι πολεμικές συγκρούσεις στην πρώτη γραμμή», στην οποία συμμετείχαν φωτορεπόρτερ και πολεμικοί ανταποκριτές που έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Ελταχήρ, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη», ενώ ο Νίκος Γαρδίκης, στέλεχος του ΚΚΕ, ναύτης στο Α/Τ «Θεμιστοκλής» κατά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας συγκίνησε και απέσπασε χειροκροτήματα. Οι πολεμικοί ανταποκριτές Αρης Μεσσήνης, φωτογράφος, Δημήτρης Μιχαλάκης, φωτορεπόρτερ, Γιώργος Μουτάφης, φωτορεπόρτερ και δημιουργός του ντοκιμαντέρ «The Other Half» μετέφεραν το απάνθρωπο «κλίμα» του πολέμου και την προπαγάνδα πίσω από αυτόν.
Επίσης το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών συγκέντρωσε η συζήτηση στο Στέκι για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας, με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για την ανισοτιμία της γυναίκας μέσα από την εκπαίδευση και τις “θεωρίες φύλου”».
Η 50ή επέτειος του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή συμπίπτει με τη συμπλήρωση, σε λίγες μέρες, 50 χρόνων από τη νόμιμη επανέκδοση του «Ριζοσπάστη», ο οποίος έχει δική του παρουσία στο Φεστιβάλ.
Κοντά στην Κεντρική Σκηνή, ο επισκέπτης μπορεί να δει πρωτότυπα ιστορικά φύλλα της εφημερίδας, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν, επίσης, η συζήτηση στο Αθλητικό Στέκι με τίτλο «Ολυμπιακοί αγώνες, Αθήνα 2004 – 2024: Μύθοι και πραγματικότητα για την ανάπτυξη των υποδομών και της στήριξης των αθλητών».
Στη Μαθητική Σκηνή του Φεστιβάλ εμφανίστηκαν μαθητικά συγκροτήματα, ενώ στη Φοιτητική Σκηνή ακούστηκαν κριτικές μαντινάδες, αλλά και έντεχνη και ροκ μουσική.
Το πρόγραμμα στη Λαϊκή Σκηνή άνοιξε με τον Βαγγέλη Κορακάκη και συνεχίστηκε με αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου