Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 24, 2024

Νέα αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή: Το χρονικό της επίθεσης του Ισραήλ στον Λίβανο και ο στρατηγικός πόλεμος της IDF

Η πρόσφατη σφοδρή επιδρομή του Ισραήλ στον Λίβανο, που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 356 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον τραυματισμό 1.246 ατόμων, σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή, με σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα του Λιβάνου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε περισσότερους από 1.300 στόχους της Χεζμπολάχ, γεγονός που υποδεικνύει ότι η Ισραηλινή Άμυνα (IDF) έχει κηρύξει έναν στρατηγικό πόλεμο κατά της συγκεκριμένης οργάνωσης. Οι επιθέσεις αυτές δεν περιορίζονται μόνο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά επηρεάζουν και κατοικίες, με αποτέλεσμα να πλήττονται αθώοι πολίτες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και παιδιά. Η ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση είναι εμφανής, καθώς πολλές οικογένειες εκτοπίστηκαν και οι υπηρεσίες υγείας του Λιβάνου αναφέρουν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό θυμάτων.

 Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι εξόντωσε «έναν μεγάλο αριθμό τρομοκρατών» της Χεζμπολάχ κατά τις επιδρομές της Δευτέρας στον Λίβανο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν «έναν μεγάλο αριθμό τρομοκρατών» της Χεζμπολάχ σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε σήμερα στον Λίβανο – κατά τις οποίες 356 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και 1.246 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με απολογισμό του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας.

«Μεταξύ των νεκρών ήταν ένας μεγάλος αριθμός τρομοκρατών της Χεζμπολάχ, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στα όπλα που πλήξαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό. Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που φέρονται να δείχνουν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς της Χεζμπολάχ κρυμμένο στη σοφίτα σπιτιού στο χωριό Χουμίν ελ Τάχτα, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. «Ήταν έτοιμος να εκτοξευθεί από άνοιγμα στην οροφή του σπιτιού», είπε ο Χαγκάρι, συμπληρώνοντας ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε ως «ανθρώπινη ασπίδα» μια οικογένεια που έμενε στον πρώτο όροφο του σπιτιού.


Ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου φέρεται να αποτελούσε στόχο μιας από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε σήμερα το Ισραήλ σε προάστιο της Βηρυτού, ανέφερε πηγή προσκείμενη στη φιλοϊρανική οργάνωση. «Η επιδρομή είχε ως στόχο τον διοικητή του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, Αλί Καράκι, ο οποίος θεωρείται ως ο υπ’ αριθμόν τρία στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ», ανέφερε.

Ο «υπ’ αριθμόν δύο», ο Ιμπραχίμ Ακίλ, σκοτώθηκε την Παρασκευή από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, Φουάντ Σουκρ, σκοτώθηκε με παρόμοιο τρόπο στις 30 Ιουλίου.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναφέρθηκαν νωρίτερα σε «στοχευμένο πλήγμα» στη Βηρυτό, χωρίς να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Χεζμπολάχ διαβεβαίωσε ότι ο Αλί Καράκι «είναι καλά» και βρίσκεται σε «ασφαλή τοποθεσία».


Από το πρωί, μαχητικά αεροσκάφη και drones έχουν πλήξει περισσότερους από 1.300 στόχους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ σε διάφορες τοποθεσίες του Λιβάνου, ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. «Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν κτίρια στα οποία η Χεζμπολάχ έκρυβε ρουκέτες, εκτοξευτές και drones (…) που προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ καταστράφηκαν σήμερα σε αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο. Κάνοντας λόγο για αξιοσημείωτη «κορύφωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον της Χεζμπολάχ, ο Γκάλαντ είπε: «Σήμερα καταστρέψαμε δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες και πυρομαχικά ακριβείας. Ό,τι έχτιζε η Χεζμπολάχ σε μια περίοδο δύο δεκαετιών, μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου (σ.σ. το καλοκαίρι του 2006), καταστρέφεται από τις IDF (τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις)».

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε απευθύνει έκκληση στους πολίτες του Λιβάνου «να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες». «Ο πόλεμος του Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον σας, αλλά στη Χεζμπολάχ. Για πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες. Τοποθέτησε ρουκέτες στο καθιστικό σας και πυραύλους στο γκαράζ σας. Αυτές οι ρουκέτες και οι πύραυλοι στοχεύουν απευθείας τις πόλεις μας, τους πολίτες μας. Για να προστατεύσουμε τον λαό μας απέναντι στα πλήγματα της Χεζμπολάχ, πρέπει να βγάλουμε από τη μέση αυτά τα όπλα», είπε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Μην αφήσετε τη Χεζμπολάχ να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας και τις ζωές των αγαπημένων σας. Μην αφήσετε τη Χεζμπολάχ να θέσει σε κίνδυνο τον Λίβανο», πρόσθεσε.

Η επιθετική αυτή στρατηγική του Ισραήλ έρχεται σε μια περίοδο μεγάλης έντασης, με την αιγυπτιακή κυβέρνηση να καλεί τις διεθνείς δυνάμεις και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβουν άμεσα. Η Αίγυπτος, ως βασικός μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ανησυχεί ότι οι κλιμακώσεις αυτές απειλούν να οδηγήσουν σε μια γενικευμένη περιφερειακή σύρραξη, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους.

Η σφοδρή αυτή επιδρομή του Ισραήλ ενδέχεται να αλλάξει τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην περιοχή, καθιστώντας την κατάσταση πιο εύφλεκτη. Καθώς η Χεζμπολάχ δεν αποκλείεται να απαντήσει με επιθέσεις – αντίποινα, η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εκ νέου κλιμάκωση της βίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για τις σχέσεις των κρατών της περιοχής και την παγκόσμια κοινότητα.

Η ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο δεν είναι απλώς μια στρατιωτική επιχείρηση – είναι ένα σημάδι της αυξανόμενης έντασης και της πολιτικής αστάθειας στην περιοχή, με μακροχρόνιες επιπτώσεις που ενδέχεται να διαρκέσουν για χρόνια.

Ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12: «Ό,τι δεν καταλαβαίνει η Χεζμπολάχ με βία, θα το καταλάβει με περισσότερη βία».

Πηγή: IDF

Το χρονικό των επιθέσεων

Η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται σήμερα στον Λίβανο, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιθέσεις κατά στόχων της Χεζμπολάχ. Οι επιθέσεις εστίαζαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις διαπίστωσαν πρόθεση εκ μέρους της Χεζμπολάχ να πλήξει το Ισραήλ.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας είχε προειδοποιήσει τους πολίτες του Λιβάνου να απομακρυνθούν από περιοχές όπου η Χεζμπολάχ αποθηκεύει τα όπλα της. Ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ εξέδωσε μια τέτοια προειδοποίηση σε σχεδόν ένα χρόνο από την έναρξη της σταθερής κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.


Η προειδοποίηση αυτή ήρθε μετά από μια ιδιαίτερα έντονη ανταλλαγή πυρών την Κυριακή, κατά την οποία η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 150 πυραύλους, ρουκέτες και drones προς το βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για πλήγματα που είχαν σκοτώσει έναν ανώτατο διοικητή και δεκάδες μαχητές της οργάνωσης.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για ενδεχόμενη ισραηλινή χερσαία επιδρομή στο εσωτερικό του Λιβάνου, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ένοπλων δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε: «Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται» για να επιστρέψουν με ασφάλεια οι κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ.


Δημοσιογράφοι του Reuters στη νότια πόλη-λιμάνι της Τύρου άκουγαν πολεμικά αεροπλάνα να πετούν χαμηλά πάνω από το νότιο Λίβανο ενώ άκουσαν επίσης κοντά τους κρότους από σειρά αεροπορικών πληγμάτων. Ο τηλεοπτικός σταθμός al-Manar της Χεζμπολάχ μετέδωσε ότι ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν προάστια πολλών κωμοπόλεων και χωριών στο νότιο Λίβανο και στην Κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο.

Μια από τις επιθέσεις σημειώθηκε ακόμη και σε μια δασώδη περιοχή κοντά στο Μπίμπλος, περίπου 130 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Ένα από τα πλήγματα στο νότιο Λίβανο, στο Τζαμπάλ αλ-Μποτμ, κατέγραψε δευτερογενείς εκρήξεις, γεγονός που υποδεικνύει ότι το κτίριο που επλήγη περιείχε πυρομαχικά, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Οι επιδρομές, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει χτυπήματα και στην κοιλάδα Μπεκάα αργότερα μέσα στην ημέρα. Στο μεταξύ, βίντεο που δημοσιεύτηκαν από λιβανικά μέσα δείχνουν ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη Αάνκουν, στην περιοχή Σαΐντα.

Στην κοιλάδα Μπεκάα δόθηκε περιθώριο εκκένωσης δύο ωρών

Ισραηλινά αεροσκάφη προετοιμάζονταν να επιτεθούν σε στρατηγικά όπλα της Χεζμπολάχ που βρίσκονται κρυμμένα σε σπίτια στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χάγκαρι, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα.

Ο Χάγκαρι, προειδοποίησε τους πολίτες της κοιλάδας Μπεκάα στο Λίβανο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όπου η Χεζμπολάχ έχει αποθηκεύσει όπλα. «Προετοιμαζόμαστε να χτυπήσουμε τρομοκρατικούς στόχους στην κοιλάδα Μπεκάα στο εγγύς μέλλον. Η Χεζμπολάχ αποθηκεύει στρατηγικά όπλα εκεί, σε κτίρια που χρησιμοποιούν πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες, θέτοντάς τους σε κίνδυνο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Χάγκαρι απηύθυνε επίσης μια άμεση προειδοποίηση στους κατοίκους της κοιλάδας Μπεκάα: «Προειδοποιώ τους κατοίκους των χωριών στην κοιλάδα Μπεκάα. Αυτή είναι μια συγκεκριμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της κοιλάδας Μπεκάα. Όσοι βρίσκονται κοντά σε κτίρια ή μέσα σε σπίτια όπου αποθηκεύονται πύραυλοι και όπλα, απομακρυνθείτε άμεσα!».

Σε ένα μήνυμα στα αραβικά προς τους κατοίκους της κοιλάδας Μπεκάα του Λιβάνου, ο συνταγματάρχης εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβιχάι Αντραέ, δήλωσε ότι οι άμαχοι έχουν διορία δύο ώρες να φύγουν πριν ο στρατός ξεκινήσει τις αεροπορικές επιδρομές του εκεί.

Συνεχίζοντας, ο Χάγκαρι ανέφερε ότι οι κάτοικοι της κοιλάδας Μπεκάα «μπορούν να δουν τις ενέργειες που πραγματοποιούμε στο νότιο Λίβανο σήμερα». Πρόσθεσε ότι «η Χεζμπολάχ σκοπεύει να εκτοξεύσει αυτά τα όπλα προς το ισραηλινό έδαφος, και δεν θα το επιτρέψουμε».

Το κρατικό πρακτορείο του Λιβάνου (ANI) μετέδωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε το νέο κύμα επιδρομών στην κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο, νωρίς το βράδυ.

«Οι επιδρομές του εχθρού είχαν στόχο τα υψώματα της οροσειράς του Αντιλιβάνου», η οποία δεσπόζει πάνω από την κοιλάδα Μπεκάα και πολλά χωριά σε αυτήν την περιοχή, όπου η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία και εγκαταστάσεις, τόνισε το ΑΝΙ. Ο Αντιλίβανος είναι οροσειρά που εκτείνεται κυρίως στον Λίβανο, αλλά και στη Συρία και το Ισραήλ. Είναι παράλληλη στην Οροσειρά του Λιβάνου και βρίσκεται στα ανατολικά της.

Επιδρομή στη Βηρυτό

Αργότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε βομβαρδισμούς στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό. Σύμφωνα με μια πηγή ασφαλείας, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν επικεντρωθεί στα νότια προάστια της πόλης, εντείνοντας την ένταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ένα ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό είχε ως στόχο τον ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ, Αλί Καράκι, επικεφαλής του νότιου μετώπου, όπως επιβεβαίωσε στο Reuters λιβανέζος αξιωματούχος της ασφάλειας. Σύμφωνα πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, ο Καράκι είναι καλά και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος.

Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, το χτύπημα έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου την περασμένη εβδομάδα ισραηλινή επίθεση με στόχο μέλη της επίλεκτης δύναμης Radwan της Χεζμπολάχ σκότωσε δεκάδες ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο από τη Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, μια ισραηλινή επίθεση έπληξε ένα κτίριο στη συνοικία Dahiya της νότιας Βηρυτού, σε μια «επίθεση ακριβείας», όπως την αποκάλεσε το Ισραήλ. Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (ΝΝΑ) αναφέρει ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση που σημειώθηκε στην περιοχή Bir al-Abed, χωρίς να δίνει ακριβή αριθμό.

Νετανιάχου: Ο πόλεμος δεν είναι με εσάς, αλλά με τη Χεζμπολάχ

Από το υπόγειο στρατηγείο Kirya στο Τελ Αβίβ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο στρατός προχωρά σε επιθέσεις προκειμένου να «αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στον βορρά» με τον στόχο να εξουδετερώσει τους πυραύλους της Χεζμπολάχ.

«Για όσους δεν έχουν ακόμη καταλάβει, θέλω να ξεκαθαρίσω την πολιτική του Ισραήλ», είπε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του, την ώρα που οι ισραηλινές επιδρομές συνέχιζαν να πλήττουν τον νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα. «Δεν περιμένουμε μια απειλή, την προλαβαίνουμε. Παντού, σε κάθε πεδίο, οποιαδήποτε στιγμή».

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ εξουδετερώνει ανώτατους αξιωματούχους, τρομοκράτες και αποθέματα πυραύλων της Χεζμπολάχ, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει συνέχεια».

«Όποιος προσπαθήσει να μας βλάψει, θα τον βλάψουμε ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε εμφατικά. «Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξουμε την ισορροπία ασφάλειας, την ισορροπία δυνάμεων στον βορρά. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Καταστρέφουμε χιλιάδες πυραύλους και ρουκέτες που είναι στραμμένοι εναντίον των ισραηλινών πόλεων και πολιτών», τόνισε.

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απευθυνόταν στον λιβανέζικο λαό, ο Νετανιάχου είπε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ «δεν είναι μαζί σας. Είναι με τη Χεζμπολάχ».

«Για πάρα πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ σας χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες. Τοποθέτησε ρουκέτες στα σαλόνια σας και πυραύλους στο γκαράζ σας», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο X.


Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μετά από συνάντηση που είχε ο Νετανιάχου με τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Χέρτσι Χαλεβί, τον διοικητή της Αεροπορίας, Τόμερ Μπαρ, και τον στρατιωτικό γραμματέα, Ρομάν Γκόφμαν.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ καταστράφηκαν σήμερα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο.

Κάνοντας λόγο για αξιοσημείωτη «κορύφωση» των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον της Χεζμπολάχ, ο Γκάλαντ ανέφερε ότι «σήμερα καταστρέψαμε δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες και πυρομαχικά ακριβείας. Ό,τι έχτιζε η Χεζμπολάχ σε μια περίοδο δύο δεκαετιών, μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου (σ.σ. το καλοκαίρι του 2006), καταστρέφεται από τις IDF (τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις)».

Αποστολή στρατευμάτων από τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή, λόγω της αυξημένης έντασης στον Λίβανο. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ, δεν διευκρίνισε πόσα στρατεύματα θα αναπτυχθούν ή ποια θα είναι η αποστολή τους, επισημαίνοντας μόνο ότι «πρόκειται για έναν μικρό αριθμό στρατιωτών που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στην περιοχή».

Αυτή η κίνηση γίνεται σε μια περίοδο που ήδη υπάρχουν περίπου 40.000 αμερικανικοί στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε μια προσπάθεια να συζητηθούν οι πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Οι συναντήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, σε μια περίοδο έντονων συγκρούσεων.

Ρουκέτες της Χεζμπολάχ στη Χάιφα

Κάτοικοι της Χάιφας, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, έσπευσαν απόψε στα καταφύγια όταν ήχησαν σειρήνες συναγερμού για επικείμενη επίθεση με ρουκέτες, όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του AFP.

Εκπρόσωπος των IDF ανακοίνωσε επίσης πως τουλάχιστον πέντε ρουκέτες εκτοξεύτηκαν απόψε εναντίον της Χάιφας -της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ- αλλά καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.


Η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω των ισραηλινών επιδρομών στον Λίβανο, αποτελεί μια ανησυχητική υπενθύμιση της εύθραυστης φύσης της ειρήνης στην περιοχή. Οι εκατοντάδες θάνατοι και οι χιλιάδες τραυματίες, μαζί με την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αθώων πολιτών και δοκιμάζουν την αντοχή των κρατών της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου