Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 29, 2024

NASA: Εκτοξεύθηκε με επιτυχία η κάψουλα της SpaceX που θα φέρει πίσω στη Γη τους δύο αστροναύτες που «κόλλησαν» στον ISS – ΒΙΝΤΕΟ

Αποστολή της SpaceX με σκοπό την επιστροφή των δύο αστροναυτών της NASA που έχουν… ξεμείνει στον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS από τις αρχές Ιουνίου εκτοξεύτηκε το Σάββατο (28/9) από τη Φλόρντα, αναφέρει το CNN.


 Πήγαν για οκτώ μέρες κι έχουν ξεπεράσει τις 100

Πρόκειται για την Σάνι Ουίλιαμς και τον Μπουτς Γουίλμορ, αστροναύτες της NASA που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για περισσότερες από 100 ημέρες, αν και η αρχική τους αποστολή θα διαρκούσε 8 ημέρες.

Το διαστημικό όχημα της εταιρείας του Έλον Μασκ, με την ονομασία Crew-9, απογειώθηκε από το Cape Canaveral Space Force Station στη Φλόριντα.

Η NASA καθυστέρησε προηγουμένως την προσπάθεια εκτόξευσης από την Πέμπτη (26/9), καθώς ο τυφώνας Helene απειλούσε τη Φλόριντα και άλλες περιοχές των νοτιοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών. Η εκτόξευση έγινε αφού βεβαιώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για την αποστολή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της SpaceX, όλα έχουν πάει κατ’ ευχήν μέχρι τώρα και η κάψουλα έχει μπει σε τροχιά προς τον διαστημικό σταθμό ISS.

ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ
Ο Γουίλμορ και η Ουίλιαμς

Δείτε βίντεο από την εκτόξευση



Δύο θέσεις κενές

Σε αντίθεση με άλλα παρόμοια ταξίδια που μεταφέρουν αστροναύτες από και προς τον διαστημικό σταθμό στο πλαίσιο του Εμπορικού Προγράμματος Πληρώματος της NASA – από τα οποία το SpaceX έχει ήδη εκτοξεύσει οκτώ – το εξερχόμενο σκέλος αυτής της αποστολής μεταφέρει μόνο δύο μέλη πληρώματος αντί για τέσσερα: Τον αστροναύτη της NASA Νικ Χαγκ και τον Ρώσο κοσμοναύτη Αλεξάντρ Γκορμπούνοφ.

Δύο άλλες θέσεις είναι κενές, προορισμένες για τους δύο Αμερικανούς αστροναύτες στην πτήση επιστροφής του διαστημικού σκάφους το 2025. Η διαμόρφωση είναι μέρος ενός ad hoc σχεδίου που η NASA επέλεξε να εφαρμόσει στα τέλη Αυγούστου, αφού η διαστημική υπηρεσία έκρινε την κάψουλα Starliner πολύ επικίνδυνη για να επιστροφή με πλήρωμα.

Δείτε βίντεο από την κάψουλα

Υπενθυμίζεται ότι η Ουίλιαμς και ο Γουίλμορ είχαν μεταφερθεί με την κάψουλα Starliner της Boeing στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις αρχές Ιουνίου για μια εβδομαδιαία δοκιμαστική πτήση. Λόγω διαρροής ηλίου και προβλημάτων στο σύστημα απογείωσης της κάψουλας, οι δύο αστροναύτες δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν μαζί με την κάψουλα, που «πάτησε» Γη πριν λίγες εβδομάδες, χωρίς πλήρωμα. Οι επιστήμονες της NASA έχουν ασχοληθεί αποκλειστικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην κάψουλα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Χωρίς… αντίπαλο ο Ίλον Μασκ

Μετά από σειρά συσκέψεων, οι επιστήμονες της NASA είχαν προκρίνει την κάψουλα της SpaceX, Crew – 9, για να αναλάβει την αποστολή επιστροφής των δύο αστροναυτών. Κι αυτό, καθώς η εταιρεία του Ίλον Μασκ έχει ήδη την αδειοδότηση για να εκτελεί διαστημικές αποστολές, κάτι που προσπαθεί να αποκτήσει και η Boeing, με φτωχά μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο… πόλεμος για τα διαστημικά ταξίδια από ιδιώτες κλιμακώνεται με τον Νοτιοαφρικανό μεγιστάνα να δείχνει ότι έχει σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με τους όποιους ανταγωνιστές του.

Σημειώνεται ότι η αποστολή αναμένεται να κάνει το ταξίδι της επιστροφής τον Φεβρουάριο του 2025. Ερωτώμενος ο Γουίλμορ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στα μέσα Σεπτεμβρίου, είπε ότι το έχει πάρει απόφαση ότι θα μείνει για μερικούς μήνες ακόμα στον διαστημικό σταθμό και προσπαθεί να μην τον επηρεάζει αρνητικά. Από την πλευρά της η Ουίλιαμς δήλωσε ότι το μόνο που σκέφτεται είναι η οικογένειά της και το πόσο της έχουν λείψει ο σύζυγος και τα παιδιά της.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου