Οι αρχαιολόγοι πρόσφατα, ανακάλυψαν κάτω από το μνημείο, έναν τύμβο με 12 ανθρώπινους σκελετούς μαζί με
τεχνουργήματα ηλικίας 2.000 ετών.
Οι αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον Δρ. Pearce Paul Creasman, εκτελεστικό διευθυντή του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου, ανακάλυψαν τον αρχαίο τύμβο.
Η αρχαιολογική αποστολή, μελετούσε το εμβληματικό μνημείο Al-Khazneh, ύστερα από χρόνια εικασιών που έλεγαν ότι, οι δύο τύμβοι που ανακαλύφθηκαν κάτω από την αριστερή του πλευρά, το 2003, δεν είναι οι μοναδικοί υπόγειοι τύμβοι. Μία θεωρία η οποία παρέμενε ανεπιβεβαίωτη – μέχρι σήμερα.
«Η σημαντική ομοιότητα που οδήγησε στην έναρξη των ανασκαφών»
Ο Creasman και η ομάδα του, τους προηγούμενους μήνες, αξιοποίησαν το ραντάρ διείσδυσης εδάφους – μία τεχνική παλμικού ραντάρ για την ανίχνευση αντικειμένων κάτω από τη γη, ώστε να ανακαλύψουν αν τα φυσικά χαρακτηριστικά στα αριστερά, όπου είχαν βρεθεί οι αρχικοί τύμβοι, ταίριαζαν με τα αντίστοιχα στα δεξιά.
Οι ανιχνευτές αποκάλυψαν εμφανείς ομοιότητες μεταξύ των δύο πλευρών, απόδειξη του ότι έπρεπε να ζητήσουν την άδεια από την κυβέρνηση της Ιορδανίας ώστε να πραγματοποιήσουν ανασκαφές στο Al-Khazneh.
Σ’ αυτό το σημείο των εργασιών, ο Creasman επικοινώνησε με τον Josh Gates, παρουσιαστή του ντοκιμαντέρ του καναλιού Discovery «Expedition Unknown». «Νομίζω ότι έχουμε βρει κάτι», αναφέρει ότι είπε στον εξερευνητή.
Τον Αύγουστο, η αρχαιολογική ομάδα, μαζί με το συνεργείο του ντοκιμαντέρ, άρχισε τις ανασκαφές στον πρόσφατα αποκαλυφθέντα τύμβο.
Η πραγματική έκπληξη ωστόσο, βρισκόταν μέσα στον τύμβο. Παρά το ότι πολλοί από τους τάφους που έχουν έρθει στο φως στην Πέτρα, ήταν άδειοι ή συλημένοι, ο συγκεκριμένος θάλαμος ήταν γεμάτος από ακέραια σκελετικά υπολείμματα και κτερίσματα από χαλκό, σίδερο και πηλό.
Η άθικτη ταφή που βρέθηκε κάτω από το Al-Khazneh, προσφέρει σπάνιες γνώσεις σχετικά με τη ζωή των Ναβαταίων, τους αρχαίους νομάδες της Αραβίας, των οποίων το Βασίλειο της Ερήμου ήκμασε στη διάρκεια του τέταρτου αιώνα π.Χ. έως το 106 μ.Χ., σημειώνει ο Creasman. «Είναι μια εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη – στους δύο αιώνες αρχαιολογικής εξερεύνησης της Πέτρας, δεν έχει βρεθεί ποτέ κάτι παρόμοιο», σχολιάζει ο Gates. «Ακόμη και μπροστά σε ένα από τα πιο γνωστά μνημεία του κόσμου…εξακολουθούν να μας περιμένουν σπουδαίες ανακαλύψεις».
Το σημαντικό εύρημα, μπορεί να είναι η μεγαλύτερη συλλογή ανθρώπινων ευρημάτων που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Πέτρα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η συλλογή παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην πρεμιέρα της σειράς «Expedition Unknown» (από το θυγατρικό κανάλι του CNN, το Discovery Channel, της Warner Bros).
Εξερευνώντας την Πέτρα, ένα θαύμα του κόσμου
Η Πέτρα είναι ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου, όπως ανακηρύχθηκε το 2000 για τη μοναδική της αρχιτεκτονική και το πλήθος των μυστηρίων που εξακολουθούν να την περιβάλλουν.
Για αιώνες, οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με τον σκοπό του Al-Khazneh. Η επικρατέστερη θεωρία λέει ότι το μνημείο ήταν μαυσωλείο, αν και δεν έχουν βρεθεί σκελετικά ευρήματα εντός του μνημείου, εξηγεί ο Gates.
To Al-Khazneh δέχεται ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, ενώ αποτελεί το σκηνικό πολλών ταινιών, με μια από τις πιο χαρακτηριστικές να είναι ο χώρος του Ιερού Δισκοπότηρου στην ταινία του 1989 «O Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία».
Μεταξύ των τεχνουργημάτων ανακαλύφθηκαν πολλά αγγεία, και ένας σκελετός να έχει στο χέρι ένα κεραμικό δισκοπότηρο, το οποίο έμοιαζε στο σχήμα του Ιερού Δισκοπότηρου. «Ήταν μια ανατριχιαστική στιγμή όπου η ιστορία μιμείται την τέχνη», λέει ο Gates.
Τα τεχνουργήματα είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένα. Τα ανθρώπινα ευρήματα, από την άλλη, αν και άθικτα, ήταν σε πιο εύθραυστη κατάσταση απ’ ό,τι περίμεναν οι μελετητές.
Η κατάστασή τους, μπορεί να οφείλεται στην υγρασία και τις εποχικές πλημμύρες στην Πέτρα, καθώς στην πορώδη άμμο που περιβάλλει τον τύμβο, η οποία εγκλωβίζει την υγρασία, σημειώνει. Κάποιοι από τους σκελετούς, ανακαλύφθηκαν με καλούπι.
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, στην Πέτρα έχουν ανακαλυφθεί ελάχιστοι τύμβοι με ασύλητες τις ταφές τους, πληροφορεί ο Creasman. Οι τάφοι ήταν έκθετοι σε κίνδυνο ζημιών από τους ταξιδιώτες, οι οποίοι, εν μέσω της ερήμου, αναζητούσαν σκιά και προστασία, προσθέτει.
Οι δύο τύμβοι που αποκαλύφθηκαν κάτω από την αριστερή πλευρά του Al-Khazneh, πριν από δύο δεκαετίες από το τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Ιορδανίας, περιείχαν τμήματα σκελετικών ευρημάτων, ωστόσο τα δεδομένα αυτά δεν δημοσιεύθηκαν.
Έτσι, παραμένει ασαφές πόσα είναι τα άτομα που βρέθηκαν, καταλήγει ο Creasman.
«Εξαιρετικά σπάνια ταφή»
«Ελπίζουμε να ανακαλύψουμε οτιδήποτε μπορέσει να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον αρχαίο λαό και το μέρος – τα ανθρώπινα ευρήματα αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε ο Creasman. «Οι ταφές στον τύμβο αυτό είναι αρθρωμένες. Τα οστά είναι άθικτα, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο».
Σπάνιες πληροφορίες για το αρχαίο βασίλειο των Ναβαταίων
Ένα από τα μυστήρια που περιβάλλουν τους Ναβαταίους, αφορούν τις ταφικές πρακτικές τους. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η κοινωνία των Ναβαταίων περιγράφεται ως κυρίως ισότιμη, με τον βασιλιά να αλληλεπιδρά περισσότερο με τις κατώτερες τάξεις, παρά με τους ηγεμόνες άλλων πολιτισμών, πληροφορεί ο Creasman.
Έως σήμερα, από τους τύμβους των Ναβαταίων που έχουν ανακαλυφθεί, δεν φαίνεται να υπήρχε σημαντική διαφορά ανάμεσα στους τάφους των βασιλιάδων με εκείνους του λαού, άρα είναι δύσκολο να καταλάβουν οι ειδικοί αν οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες τάφοι κάτω από το Al-Khazneh, προορίζονταν πράγματι για τους βασιλείς.
Επίσης, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι πολλά από τα υφάσματα και τα κοσμήματα που έχουν βρεθεί σε ταφές των Ναβαταίων, όπως κομμάτια υφάσματος, περιδέραια και χάντρες για τον στολισμό του σώματος, χάθηκαν λόγω της υγρασίας και των πλημμυρών στον τύμβο, λέει ο Gates.
Καθώς οι μελετητές συνεχίζουν να ερευνούν τους σκελετούς, ο Creasman εξηγεί ότι υπάρχουν ελπίδες να ανακύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ανθρώπους αυτούς και τη ζωή τους. Οι ερευνητές σκοπεύουν να χρονολογήσουν τους σκελετούς και τα τεχνουργήματα, καθώς και να αξιοποιήσουν το DNA που έχουν λάβει για να καταλήξουν στο αν οι δεκάδες σκελετοί είναι από ανθρώπους που είχαν μεταξύ τους συγγένεια.
Περαιτέρω αναλύσεις θα οδηγήσουν σε αποκαλύψεις για τη διατροφή τους και για το εάν εργάζονταν, εξήγησε ο Creasman.
«Ήταν πολύ σημαντικός λαός, επειδή ο τόπος ταφής τους είναι εξαιρετικό σημείο. Είναι η κύρια είσοδος της πόλης», εξηγεί ο Gates. «Νομίζω ότι η ανακάλυψή του, θα ξεκλειδώσει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Al-Khazneh».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου