Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 25, 2024

Οι εργασίες για αυτοκινητόδρομο έφεραν στο φως 130 τάφους – Αποκαλύφθηκε ο μεγαλύτερος ταφικός χώρος της Εποχής του Χαλκού

Αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τον μεγαλύτερο χώρο ταφής της Εποχής του Χαλκού, του πολιτισμού Νίτρα, κοντά στο Όλομουτς, στην Κεντρική Μοράβια, κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη δημιουργία του αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το Krelov με το Neredin.

Αντιπρόσωποι του αρχαιολογικού κέντρου του Όλομουτς, ενημέρωσαν το τσεχικό πρακτορείο ειδήσεων (CTK) ότι, το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας, ήταν ένας μεγάλος ταφικός χώρος του πολιτισμού Νίτρα που αναπτύχθηκε στην ανατολική Μοραβία και τη βορειοανατολική Σλοβακία στη διάρκεια της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2.100-1.800 π.Χ.).

Το μεγαλύτερο γνωστό ταφικό μνημείο

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως 130 τάφους, αναδεικνύοντας το μεγαλύτερο γνωστό μνημείο του πολιτισμού αυτού. Η Χαλκολιθική Περίοδος στην Μοράβια, εκπροσωπείται από δύο πολιτιστικές ομάδες: τον πολιτισμό Únětice και τον Νίτρα.

 O πολιτισμός Nitra είναι ένας από τους παλαιότερους της Εποχής του Χαλκού στην Μοράβια. Χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή του είσοδο στην παραγωγή του χαλκού, του κράματος χαλκού και κασσίτερου, το οποίο οδήγησε στη δημιουργία του μετάλλου με τη χαρακτηριστική ανθεκτικότητα.

Άνδρες και γυναίκες, ενταφιάζονταν σε ξεχωριστές θέσεις, συνοδεία διαφόρων αντικειμένων. Φωτογραφία: Archaeological Centre Olomouc
Άνδρες και γυναίκες, ενταφιάζονταν σε ξεχωριστές θέσεις, συνοδεία διαφόρων αντικειμένων. Φωτογραφία: Archaeological Centre Olomouc

Οι τάφοι που ανακαλύφθηκαν, περιείχαν σκελετικά υπολείμματα και κτερίσματα,  μεταξύ των οποίων, διακοσμητικά από χαλκό, οστέινες χάντρες, λίθινα βέλη, χάλκινα δαχτυλίδια, βελόνια από κόκκαλο, σημειώνει η αρχαιολόγος Vendula Vranova, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, τονίζοντας τη σημασία των ευρημάτων.


Άνδρες και γυναίκες, ενταφιάζονταν σε ξεχωριστές θέσεις, συνοδεία διαφόρων αντικειμένων. Για παράδειγμα, στους άνδρες βρέθηκαν χαυλιόδοντες από κάπρους, ενώ οι γυναίκες θάβονταν με κοσμήματα και χάντρες από κέρατα ελαφιού, σημειώνει.

Επίσης, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν ταφικό χώρο που συνδέεται με τον πολιτισμό της Σχοινοειδούς Κεραμικής (2600 π.Χ.) που περιείχε 17 τάφους με σκελετούς.

Ανάμεσά τους, οι τέσσερις φαίνεται να ανήκαν σε άνδρες, καθώς ήταν θαμμένοι με τσεκούρια, εργαλεία από πυριτόλιθο και κεραμικά αγγεία. Οι τάφοι περιβάλλονταν από κυκλικά αυλάκια, πιθανόν υπολείμματα από ξύλινες κατασκευές που διαχώριζαν την ταφική περιοχή από τον περιβάλλοντα ιερό χώρο.

Συναρπαστικοί οι δύο πολιτισμοί

Για τους εμπειρογνώμονες, οι τάφοι είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες, καθώς δεν επέδρασαν ο ένας στον άλλον, παρά την αφθονία των ευρημάτων. Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στο σημείο στο Krelov, έχουν ταυτοποιήσει τέσσερις διαφορετικές ταφικές φάσεις.

«Η περιοχή ήταν αφιερωμένη σε ταφικές δραστηριότητες για πάνω από 3.000 χρόνια, από τα τέλη της ύστερης Εποχής του Λίθου μέχρι τον 9ο αιώνα, όταν το μέρος κατοικήθηκε από Σλάβους μέσα στο κράτος της Μεγάλης Μοράβιας», εξήγησε ο Nikola Orlitova, εκπρόσωπος του κέντρου. Ο τάφος ενός Γερμανού πολεμιστή με ασπίδα και σιδερένιο δόρυ, από τον 3ο αιώνα, η πρώτη ανακάλυψη του είδους αυτού στην Κεντρική Μοράβια, είναι ένα ακόμη σημαντικό εύρημα.

Οι ερευνητές επίσης, ανακάλυψαν επτά σημεία αποτέφρωσης στον ταφικό χώρο, όπου βρήκαν και χαρακτηριστικά μεταλλικά κοσμήματα που παραπέμπουν στους Κέλτες. Η αρχαιολογική ανασκαφή διεξήχθη από τον Αύγουστο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου D35, στο σημείο ανάμεσα σε Krelov και Slavonin.

Τώρα, τα σκελετικά ευρήματα και τα τεχνουργήματα που ανακαλύφθηκαν, θα υποβληθούν σε μελέτες. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί θα ανακαλύψουν περισσότερα σχετικά με τα σωματικά χαρακτηριστικά, την υγεία, τη διατροφή και τα γενετικά χαρακτηριστικά των κατοίκων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου