Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 15, 2024

Το νερό κινδυνεύει στην Ευρώπη: Μόνο το 1/3 βρίσκεται σε καλή κατάσταση

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση στη διαχείριση των υδάτινων

πόρων της, καθώς μόλις το ένα τρίτο των επιφανειακών υδάτων της βρίσκεται σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.


Οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα νερά της Ευρώπης είναι πολλαπλές και περιλαμβάνουν την ρύπανση, την υποβάθμιση των οικοτόπων, την κλιματική αλλαγή και την υπερεκμετάλλευση των υδατικών πόρων. Για την έκθεση, όπως αναφέρει το France 24, ο ευρωπαϊκός οργανισμός ανέλυσε 120.000 επιφανειακά υδάτινα σώματα και 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα υπόγειων υδάτινων σωμάτων σε 19 χώρες της ΕΕ και τη Νορβηγία.

 Κρίση υδάτων στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EAA), μόλις το 37% των επιφανειακών υδάτινων επιφανειών στην Ευρώπη βρέθηκε σε «καλή» ή «υψηλή» οικολογική κατάσταση, που αποτελεί βασικό δείκτη υγείας των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα όσον αφορά την χημική κατάσταση των υδάτων, καθώς μόνο το 29% αυτών πέτυχε «καλή» χημική κατάσταση για την περίοδο 2015-2021.

Η Λίνα Ύλα-Μόνονεν, εκτελεστικός διευθυντής του ΕΑΑ, δήλωσε: «Η υγεία των υδάτων της Ευρώπης δεν είναι καλή. Τα νερά μας αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις που απειλούν την υδατική ασφάλεια της Ευρώπης».

Τα υπόγεια ύδατα της Ευρώπης, η βασική πηγή του περισσότερου πόσιμου νερού στην ήπειρο, τα πήγαν καλύτερα στις σχετικές μετρήσεις, με το 77% να βρίσκεται σε «καλή» χημική κατάσταση.

Αιτίες και συνέπειες

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις βιομηχανίες, καθώς και η υποβάθμιση των οικοτόπων λόγω της γεωργικής δραστηριότητας, είναι οι βασικές αιτίες της κρίσης.

Η καύση άνθρακα σε μονάδες παραγωγής ενέργειας, οι εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα και η απόρριψη αποβλήτων από τη γεωργία μολύνουν τα επιφανειακά ύδατα και επηρεάζουν αρνητικά τα οικοσυστήματα.

Η γεωργία στην Ευρώπη απαιτεί άμεση μεταρρύθμιση προς πιο βιώσιμες πρακτικές, όπως η βιολογική καλλιέργεια και η αγροοικολογική προσέγγιση, ενώ απαιτείται επίσης αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, όπως τονίζει η έκθεση.

Το μέλλον των υδάτινων πόρων

Αν και τα υπόγεια ύδατα, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή πόσιμου νερού στην Ευρώπη, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, η υπερεκμετάλλευση και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θέτουν σε κίνδυνο τη μακροχρόνια διατήρηση αυτών των πόρων.

Τα υπόγεια ύδατα παραμένουν πιο ανθεκτικά σε σύγκριση με τα επιφανειακά, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν.

Ανάγκη για άμεση δράση

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμού Περιβάλλοντος καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν άμεσα μέτρα για να μειώσουν την κατανάλωση νερού, να αποκαταστήσουν τα οικοσυστήματα και να μειώσουν τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030.

Η Ύλα-Μόνονεν τόνισε επίσης την ανάγκη να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της υγείας των ποταμών, λιμνών, παράκτιων υδάτων και άλλων υδάτινων σωμάτων της Ευρώπης «για τις επόμενες γενιές».

«Η ύπαρξη ενός υγιούς υδάτινου οικοσυστήματος συμβάλλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε στον Guardian η Τρίνε Κρίστιανσεν, συν-συγγραφέας της έκθεσης. «Όσο καλύτερη είναι η [υδάτινη] κατάσταση που έχουμε, τόσο πιο ικανοί είμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πιο ακραία φαινόμενα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου