Το μωσαϊκό, της Ύστερης Ρωμαϊκής Περιόδου, αποκαλύφθηκε εντελώς τυχαία, στη γειτονιά Καλκάντζα, στον δήμο İlkadım. Έχει έκταση 50 τ.μ. Μετά την ανακάλυψή του, μεταφέρθηκε στο παλιό μουσείο της Σαμψούντας. Δυστυχώς ωστόσο, χωροταξικοί περιορισμοί, δεν έκαναν δυνατή την έκθεσή του και έτσι, παρέμεινε στις αποθήκες.
Ο αρχαιολόγος του μουσείο της Σαμψούντας, ο Samet Armağan, δήλωσε: «Το έργο τέχνης είχε ανακαλυφθεί πριν από 30 χρόνια, στη διάρκεια κατασκευής δρόμου στη Σαμψούντα. Η μεταφορά στο νέο μουσείο, κάνει δυνατή την έκθεσή του στο κοινό».
Η αναπαράσταση στο μωσαϊκό: Η σκηνή της Ελληνικής μυθολογίας
Όσο για τον σχεδιασμό του έργου, ο Armağan σημειώνει ότι, στο κέντρο του μωσαϊκού απεικονίζονται ο Αχιλλέας και η μητέρα του, η Θέτιδα.
Το μωσαϊκό αναπαριστά μία σκηνή από το ταξίδι του Αχιλλέα στον Τρωικό Πόλεμο, με τον κεντρικό ήρωα της Ιλιάδας, να περιστοιχίζεται από γυναικείες φιγούρες με την μορφή θεών. Οι μορφές αυτές, μπορεί να συμβολίζουν τις τέσσερις εποχές του χρόνου.
Τα μωσαϊκά δημιουργούνται με τη συγκόλληση μικρών πετρών και, ο Armağan υπογράμμισε ότι, στο πρώτο στάδιο της ανακάλυψης, το έργο ανασύρθηκε τμηματικά.
Το περίτεχνο σχέδιο του μωσαϊκού με τις μικρές πέτρες, προσεκτικά κολλημένες μεταξύ τους, μαρτυρά το επίπεδο της δεξιοτεχνίας της εποχής. Μετά την αποσπασματική του ανακάλυψη στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου της Αμισού, και τρεις δεκαετίες φυλαγμένο στις αποθήκες, επιτέλους, το αριστούργημα αποκαλύπτεται στους επισκέπτες.
Στο νέο μουσείο της Σαμψούντας που έχει ανοίξει από τις 13 Μαρτίου, εκτίθενται περισσότερα, μοναδικά έργα.
Ο Θησαυρός της Αμισού
Ο Θησαυρός της Αμισού, ο οποίος ανακαλύφθηκε στη διάρκεια κατασκευαστικών ανασκαφών στην περιοχή, το 1995, θεωρείται ο πιο πολύτιμος θησαυρός του μουσείου και ανήκε σε μέλη της Δυναστείας των ηγεμόνων του Πόντου, βρίσκεται επίσης προς έκθεση στο μουσείο της Σαμψούντας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου