Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 23, 2024

Γάζα: «20.000 Παλαιστίνιοι εκκένωσαν την Τζαμπάλια και 150 τρομοκράτες συνελήφθησαν» λένε οι IDF – Η ανθρωπιστική κρίση χτυπάει «κόκκινο» στην περιοχή

Η ένταση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σε περιοχές όπως η Τζαμπάλια,

το Μπέιτ Χανούν και το Μπέιτ Λαχία, κλιμακώνεται καθώς η πολιορκία του Ισραήλ συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera, δεν υπάρχει πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν μπορέσει να εισέλθουν στην περιοχή, αφήνοντας τους κατοίκους του βορρά σε κατάσταση εγκατάλειψης.


Οι IDF, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν πως περίπου 20.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκκενώσει την περιοχή της Τζαμπάλια λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης εναντίον της Χαμάς. Παράλληλα, στρατιωτικές δυνάμεις έχουν συλλάβει περίπου 150 άτομα, τα οποία θεωρούνται «τρομοκράτες».

 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως «σπάει την πολιορκία της Χαμάς στην Τζαμπάλια», επιτρέποντας στους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή με ασφαλή τρόπο, μέσα από οργανωμένες διαδρομές. «Η επιχείρηση εκκένωσης συνεχίζεται παρά τις προσπάθειες της Χαμάς να εμποδίσει την εκκένωση», δηλώνουν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.



Σε συνεργασία με την διεθνή κοινότητα και τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, οι IDF και η κρατική υπηρεσία του Ισραήλ COGAT βρίσκονται σε επικοινωνία για να διασφαλίσουν τη λειτουργία των νοσοκομείων, προσφέροντας ιατρικό εξοπλισμό και καύσιμα όπου είναι εφικτό, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές συνθήκες που αναφέρει ο στρατός του Ισραήλ. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί εκκενώσεις προσωπικού και ασθενών από νοσοκομεία.

Ωστόσο, οι μαρτυρίες από την περιοχή κάνουν λόγο για μαζικές συλλήψεις από τον ισραηλινό στρατό, που συνοδεύονται από εντατικές ανακρίσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνδρες χωρίζονται από τις γυναίκες και τα παιδιά τους, ενώ οι οικογένειες κατακερματίζονται.

Η απελπισία των πολιτών και η έλλειψη βασικών αγαθών

Παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις για παροχή τροφίμων και νερού, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών του ΟΗΕ, δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν στην Τζαμπάλια μέχρι στιγμής. Οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας νιώθουν πλήρως εγκαταλελειμμένοι, σχολιάζει το Al Jazeera.


Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει Παλαιστίνιους να συνωστίζονται έξω από έναν φούρνο στη νότια Λωρίδα της Γάζας, καθώς υπάρχουν προειδοποιήσεις για επερχόμενο λιμό λόγω έλλειψης βασικών τροφίμων και κλεισίματος των διαβάσεων. Το βίντεο, το οποίο επιβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων Sanad, καταγράφει την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί και στη νότια πλευρά του θύλακα.

Ανησυχίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μετά τις ισραηλινές επιθέσεις που εμπόδισαν δεκάδες χιλιάδες παιδιά να λάβουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.

«Η αδυναμία ενός σημαντικού αριθμού παιδιών να λάβει τη δεύτερη δόση εμβολίου θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τις προσπάθειες διακοπής της μετάδοσης του ιού της πολιομυελίτιδας στη Γάζα», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Νωρίτερα, ο ΠΟΥ είχε δηλώσει πως οι βομβαρδισμοί, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού και η έλλειψη πρόσβασης στη βόρεια Γάζα ανάγκασαν το πρόγραμμα εμβολιασμών να σταματήσει.

Η ανησυχία για την υγεία των παιδιών αυξάνεται, καθώς η πολιομυελίτιδα απειλεί τη ζωή πολλών ατόμων, σε έναν ήδη ταλαιπωρημένο πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου