Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 23, 2024

Ανακαλύφθηκε τεράστιο αρχαίο ελληνικό θέατρο 2.400 ετών – Είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου σε μία ιστορική πόλη και χωρούσε 12.000 θεατές

 

Τούρκοι αρχαιολόγοι προχώρησαν σε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη, στην

αρχαία ελληνική πόλη Αλεξάνδρεια Τρωάδας, στα Δαρδανέλια, το στενό που συνδέει το Αιγαίο Πέλαγος με τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Ανακάλυψαν ένα θέατρο που υπολογίζεται ότι είναι περίπου 2.400 ετών. Μεγάλο μέρος του θεάτρου, εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τη γη και δεν έχει ανασκαφεί ακόμα, ωστόσο οι αρχαιολόγοι είναι ήδη ενθουσιασμένοι με τα μέχρι στιγμής ευρήματα.

Προκαλεί έκπληξη, το γεγονός ότι, το θεόρατο αυτό θέατρο, υπολογίζεται ότι είχε χωρητικότητα έως 12.000 άτομα. Πρόκειται για ένα από τα πολλά εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα στα Δαρδανέλια, κοιτίδα πολλών αρχαίων χώρων, όπου βρισκόταν και η μυθική πόλη της Τροίας.

Πόλη με κοσμοπολίτικη ιστορία

Η τοποθεσία της περιοχής, η οποία σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία, είναι μοναδική λόγω της τοποθεσίας της.  Βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών για πολλούς αιώνες και πολλοί άνθρωποι που πέρασαν από εδώ, άφησαν το αποτύπωμά τους στον πολιτισμό και στο αρχαιολογικό αρχείο, που εξακολουθεί να ερευνάται μέχρι σήμερα.

Οι Έλληνες διαμόρφωσαν την ιστορία της περιοχής, εγκαθιδρύοντας οικισμούς ή οχυρά σε κάθε γωνιά της.  Η Αλεξάνδρεια Τρωάδας, ιδρύθηκε επίσημα τον  4ο αιώνα π.Χ., σε σημείο όπου βρισκόταν ένας παλιότερος οικισμός. Το όνομα της πόλης το έδωσε ο Λυσίμαχος, ο διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ως ηγέτης των Ελλήνων.


Στην ευρύτερη περιοχή της πόλης έχουν βρεθεί λίγες μόνο κατασκευές ή τμήματα κατασκευών, λόγος για τον οποίο, η ανακάλυψη του ελληνικού θεάτρου προκαλεί τόσο μεγάλο ενθουσιασμό στην τουρκική αρχαιολογική κοινότητα.  Οι ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια Τρωάδας, ξεκίνησαν φέτος τον Ιούλιο, και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου.


Επικεφαλής της ομάδας ανασκαφής, την οποία απαρτίζουν 40 άτομα, είναι ο αρχαιολόγος Erhan Oztepe, από το πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται κυρίως από το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού.

Η περιοχή στην οποία βρέθηκε το θέατρο.
Η περιοχή στην οποία βρέθηκε το θέατρο (Πηγή: sinandogan/Adobe Stock).

Το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης των φετινών ανασκαφών, έπεσε στο κέντρο και την αγορά της αρχαίας πόλης. Με τον πρόοδο της ανασκαφικής περιόδου, οι αρχαιολόγοι άρχιζαν να μελετούν πιο προσεκτικά τα ευρήματα του αρχαίου θεάτρου, τα οποία ανακαλύφθηκαν περίπου 200 μέτρα από το κέντρο της πόλης.

«Είναι χτισμένο στην πλαγιά του λόφου, σύμφωνα με την παράδοση των Ελληνικών θεάτρων», σημείωσε ο καθηγητής Oztepe σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Turkey Today». «Εκτιμούμε ότι, η χωρητικότητά του, ανέρχεται σε 10.000 έως 12.000 θέσεις»

Ο καθηγητής εξήγησε ότι, το θέατρο βρισκόταν σε μια στρατηγική, πλεονεκτική θέση, στην πλαγιά ενός λόφου. Αυτό έκανε δυνατή την τοποθέτηση των διαζωμάτων του ενός επάνω στο άλλο, επιτρέποντας στους αρχιτέκτονες ν’ αξιοποιήσουν στο έπακρο τον διαθέσιμο χώρο.

Θεωρείται ότι, η κατασκευή του θεάτρου χρονολογείται στις πρώτες μέρες της πόλης, αν όχι στο σημείο πριν από την επίσημη ίδρυσή της.  Υπάρχουν ωστόσο στοιχεία που μαρτυρούν ότι είχε ανακαινιστεί από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος κυβέρνησε την περιοχή από το 117 έως το 138 μ.Χ.


«Βάσει των τεχνικών τοιχοποιίας και άλλων στοιχείων, θεωρούμε ότι έγιναν τροποποιήσεις στη διάρκεια της Ρωμαϊκής Περιόδου, ειδικά υπό τη διοίκηση του Αδριανού», δήλωσε ο καθηγητής Oztepe. Οι ανασκαφές είναι αδιάλειπτες, ενώ αναμένεται να έρθουν στην επιφάνεια περισσότερες λεπτομέρειες, με την πρόοδο του έργου.

Ο μαγευτικός χώρος της Αλεξάνδρειας Τρωάδας

Η πρόσφατη μελέτη του αρχαίου Ελληνικού θεάτρου αποτελεί τμήμα προσπάθειας για την ανακάλυψη των πολιτιστικών δράσεων και χώρων στην Αλεξάνδρεια Τρωάδας, όταν η πόλη ήταν στην ακμή της. Ακόμη μία σημαντική κατασκευή που είχε βρεθεί νωρίτερα είναι το Ωδείο (Odeon), ένα κτίριο το οποίο φιλοξενούσε συναυλίες και άλλα μουσικά δρώμενα.


Στο σημείο αυτό, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει συναρπαστικές πληροφορίες μέσα από διάφορες επιγραφές, οι οποίες αφηγούνται λεπτομερώς την ιστορία της χρήσης του Ωδείου.  «Έχουμε ανακαλύψει μια πλάκα που μαρτυρά ότι, ένας μουσικός από τη Λέσβο, τιμήθηκε στο σημείο αυτό και του απονεμήθηκε ένα άγαλμα», είπε ο καθηγητής Oztepe said.  «Το άγαλμα δεν έχει ανακαλυφθεί, ωστόσο, η επιγραφή μας προσφέρει μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο τιμούσαν  τους καλλιτέχνες».

Όσο για το θέατρο, πρόκειται για τον χαρακτηριστικό τύπο κατασκευής τον οποίο έχτιζαν συνήθως οι Έλληνες στην περιοχή, σύμφωνα με τον καθηγητή.  «Γνωρίζουμε για την ύπαρξη άλλων θεάτρων σε κοντινές περιοχές, όπως η Τροία, το Πάριον και η Άσσος της Τρωάδας, ενώ αυτό που ανακαλύφθηκε στην Αλεξάνδρεια Τρωάδας εμπλουτίζει το πολιτιστικό τοπίο».


Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, ορισμένα  ιστορικά σχέδια της κατασκευής από τον 17ο και τον 18ο αιώνα, δείχνουν μερικά διαζώματα.  Η απεικόνιση αυτή, μαρτυρά ότι τουλάχιστον κάποιο μέρος του θεάτρου ήταν ορατό πριν ακόμη από τις σύγχρονες ανασκαφές.


«Δυστυχώς, φαίνεται ότι, κάποιοι από τους λίθους που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του θεάτρου, απομακρύνθηκαν κατά το παρελθόν από τους ντόπιους, σε διαφορετικά σημαία, ίσως με σκοπό της επαναχρησιμοποίηση ή τη χρήση τους για διαφορετικό σκοπό.»

Σε κάθε περίπτωση, ο Erhan Oztepe παραμένει αισιόδοξος ότι η συνέχιση των ανασκαφών, θα αποδώσει περισσότερα συναρπαστικά ευρήματα στο σημείο όπου ανακαλύφθηκε ο ιστορικός θησαυρός.


«Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα, κάποια από τα αυθεντικά διαζώματα να έχουν παραμείνει άθικτα, ειδικά στα κατώτερα επίπεδα», εξήγησε. «Θα το  γνωρίζουμε με βεβαιότητα, όταν αρχίσουμε να σκάβουμε βαθύτερα».

Με την ολοκλήρωση της ανασκαφής του θεάτρου, πιθανόν το εύρημα να ξεχωρίζει ως ένα από τα θαύματα της ευρύτερης αρχαιολογικής περιοχής των Δαρδανελίων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου