Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 19, 2024

Ανακαλύφθηκε σπάνια συλλογή με σχεδόν 3.000 νομίσματα της Ρωμαϊκής εποχής – Το αναπάντεχο μέρος όπου εντοπίστηκαν

Ένας χειριστής ανιχνευτή μετάλλων, έφερε στο φως θησαυρό από σχεδόν 3.000 νομίσματα της Ρωμαϊκής εποχής, σε ένα αναπάντεχο σημείο – στο βόρειο τμήμα των αμυντικών γραμμών της αυτοκρατορίας. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πώς ή γιατί ο τεράστιος θησαυρός κατέληξε εκεί.

Ο χειριστής του μηχανήματος είχε άδεια και εξουσιοδότηση και όταν βρήκε τα νομίσματα ειδοποίησε αμέσως τους κυβερνητικούς αρχαιολόγους στο Κόμπλεντς, μια πόλη στον ποταμό Ρήνο. Η ανασκαφή που ακολούθησε αποκάλυψε περίπου 2.940 νομίσματα καθώς και περισσότερα από 200 λεπτά ασημένια θραύσματα διακοσμημένα με γεωμετρικά σχέδια, θαμμένα σε ένα σπασμένο πλέον κεραμικό δοχείο, που ήταν κρυμμένο ανάμεσα σε δύο βράχους.
 Η ανακάλυψη έγινε έξω από τα αρχαία σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πολύ μακριά από κάθε γνωστό οικισμό γερμανικής φυλής της εποχής.

«Τα περισσότερα νομίσματα ονομάζονται  Antoniniani, και ήταν τα επίσημα αργυρά νομίσματα στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία του 3ου αιώνα. Αποτελούνταν ωστόσο, κυρίως από χαλκό, με μια λεπτή, ασημένια επίστρωση», εξηγεί ο επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου της αρχαιολογίας της πόλης  στην Ρηνανία – Παλατινάτο, o Timo Lang, ο οποίος επιθεωρεί την ανασκαφή.

Σπάνιο ασημένιο θραύσμα, που βρέθηκε ανάμεσα στα νομίσματα.

Σπάνιο ασημένιο θραύσμα, που βρέθηκε ανάμεσα στα νομίσματα (Φωτογραφία: GDKE RLP, Landesarchäologie Koblenz).

Η προέλευση των νομισμάτων

Η κακή κατάσταση διατήρησης των νομισμάτων, έχει μέχρι στιγμής, επιτρέψει την ταυτοποίηση μόνο 100 από όλα τα κομμάτια. Τα περισσότερα από αυτά απεικονίζουν την μορφή, είτε ενός Ρωμαίου είτε ενός Γαλάτη αυτοκράτορα από την μία πλευρά, και από την πίσω όψη έχουν άλλες αναπαραστάσεις, όπως τον Ηρακλή και τον Άρη.

Τα παλαιότερα νομίσματα, απεικονίζουν τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Γορδιανό ΙΙΙ, ο οποίος κυβέρνησε από το 238 έως το 244 και τα νεότερα αναπαριστούν τον Γαλάτη αυτοκράτορα Βικτωρίνο, ο οποίος διοίκησε από το 238 μ.Χ. έως το 271. Οι αρχαιολόγοι δεν είναι σίγουροι για την προέλευση των ασημένιων θραυσμάτων, αλλά το σχήμα του κεραμικού αγγείου αντιστοιχεί στις Ρωμαϊκές κεραμικές παραδόσεις του τρίτου αιώνα μ.Χ.


Τα νομίσματα χρονολογούνται στην περίοδο από 241 –  243 μ.Χ.  και έως  269 – 271 μ.Χ., άρα ο θησαυρός θάφτηκε περίπου το 270, εξηγεί ο Lang.

Η ανακάλυψη έγινε κοντά στην πόλη Herschbach στην οροσειρά Westerwald, 18 χλμ. από τα Upper Germanic Limes, την αμυντική γραμμή που σηματοδοτεί το μέτωπο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με τους Γερμανικούς Λαούς. Ενώ ρωμαϊκά νομίσματα του 3ου αιώνα ανακαλύπτονται συχνά μέσα στα όρια της αυτοκρατορίας, η ανακάλυψη του συγκεκριμένου θησαυρού, έξω από τα σύνορα της ρωμαϊκής επικράτειας,  είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.

«Συνήθως, οι θησαυροί νομισμάτων εκτός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, απαρτίζονται από λίγες δεκάδες, ή ενδεχομένως μερικές εκατοντάδες νομίσματα», αναφέρει ο Lang. Εξηγεί ότι γνώριζε πως μόνο ένας από τους θησαυρούς εκτός της αυτοκρατορίας είχε περισσότερα νομίσματα από τη συγκεκριμένη περίοδο – μια κρυψώνα με νομίσματα, βρέθηκε στην Πολωνία.


Μυστήριο ο χώρος ανακάλυψης των νομισμάτων

Οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, κάποια από τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα νομίσματα, προέρχονται από τη Ρώμη, όμως ορισμένα κόπηκαν στην Κολωνία η οποία τότε ήταν τμήμα  της Γαλατικής Αυτοκρατορίας – μία περιοχή που περιλαμβάνει στη σημερινή Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία και άλλα τμήματα της Γερμανίας και της Ιταλίας που αποσχίστηκαν από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, περίπου από το 260 έως το 274 μ.Χ., εξήγησε ο Lang.

Η περιοχή όπου ανακαλύφθηκε ο θησαυρός ωστόσο, δεν αποτελούσε τμήμα της Γαλατικής Αυτοκρατορίας.


Πώς έφτασαν λοιπόν τα νομίσματα στο εχθρικό έδαφος; Τα ενδεχόμενα είναι πολλά. Ένα από αυτά, είναι ότι η Γαλατική Αυτοκρατορία επιχείρησε να δωροδοκήσει τις γερμανικές ελίτ, ώστε να  μην επιτεθούν, ή να επιτεθούν στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Το γιατί τα νομίσματα ήταν κρυμμένα στα βουνά Westerwald, όπου δεν υπάρχουν άλλοι γνωστοί γερμανικοί οικισμοί, παραμένει μυστήριο.

Η ομάδα του Lang ευελπιστεί να αναλύσει ασημένια θραύσματα με τη χρήση αξονικής τομογραφίας, με σκοπό να ανασκευάσει το αρχικό τους σχήμα. Οι αρχαιολόγοι σκοπεύουν να συνεργαστούν με άλλους ερευνητές για την ταυτοποίηση των υπόλοιπων νομισμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου