Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 02, 2024

Ανακάλυψαν θησαυρό με 60 πολύτιμα αντικείμενα σε αρχαίο χωριό στην κορυφή ενός βουνού – Τον έθαψαν πριν από 2.700 χρόνια κατά τη διάρκεια μίας επίθεσης που κατέστρεψε τον οικισμό

Φέτος το καλοκαίρι, συνεχίστηκε το έργο ανασκαφών στο βορειοδυτικό Bükk της Ουγγαρίας. Ένα έργο με επικεφαλής ακαδημαϊκή ομάδα που μελετά ειδικά την εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου. Η έρευνα, που διεξάγεται με τη συμμετοχή φοιτητών και εθελοντών από την περιοχή, εστιάζει σε ένα αρχαίο χωριό που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Verebce-bérc.

Πριν από την αποκάλυψη του θησαυρού. Φωτογραφία:ELTE BTK

Το προϊστορικό χωριό έκρυβε αποκαλυπτικά ευρήματα

Το χωριό άνθισε κατά τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ., πριν από την καταστροφή του από πολιορκία. Φέτος, είναι ο έκτος χρόνος των ανασκαφών και έχουν αποκαλυφθεί συναρπαστικές λεπτομέρειες σχετικά με τη ζωή και την καταστροφή της προϊστορικής κοινότητας. Η ομάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο τη φετινή χρονιά. 

Σε τρεις διαφορετικές τάφρους, ανακάλυψαν ευρήματα από κτίρια που κάηκαν στη διάρκεια της πολιορκίας, η οποία κατέστρεψε τον οικισμό.

Παράλληλα,  έρευνες με ανιχνευτές μετάλλων στην περιοχή, οδήγησαν στην αναγνώριση μιας εντυπωσιακής συλλογής μεταλλικών αντικειμένων, προσφέροντας γνώσεις για τις πολιτιστικές συνδέσεις της περιοχής.


Μία από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις είναι αυτή της συλλογής που αποτελείται περισσότερα από 60 χάλκινα και σιδερένια αντικείμενα, κοσμήματα κ.α., θαμμένα από την εποχή της πολιορκίας.

Ο θησαυρός ξεχωρίζει, ως μία σύνδεση πολιτισμών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ειδικά της Βαλκανικής περιοχής.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι, η συλλογή θάφτηκε προκειμένου να προστατευτεί. Αποτελεί ένα πολύτιμο ιστορικό στοιχείο, όχι μόνο της αλληλεπίδρασης του εμπορίου με τον πολιτισμό, αλλά και τεκμήριο των πολεμικών γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία του χωριού.

Το έργο έχει προσελκύσει πολλούς επιφανείς ειδικούς από διάφορα πανεπιστήμια, οι οποίοι συνεργάστηκαν σε ετερόκλητες πτυχές του έργου, τόσο στο πρακτικό, όσο και το ερευνητικό κομμάτι.

Μεταξύ των επισκεπτών, είναι ο Bernhard Heeb, αρχαιολόγος από το Βερολίνο, και ο Martin Golec από το Πανεπιστήμιο του Olomouc.

Η αποκάλυψη των προϊστορικών πολιτιστικών δεσμών

Επιπλέον, η ομάδα έχει την υποστήριξη του προσωπικού του εθνικού πάρκου Bükk, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες όπως οι: Bartha Attila, Ézsöl Tibor, and Holló Sándor.


Παράλληλα, έχει τη συνδρομή των μελών του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Εθνικού Μουσείου της Ουγγαρίας, συγκεκριμένα των Fullár Zoltán και  Bakos Gábor.

Ένα από τα σημαντικότερα μέλη της ομάδας είναι ο Mogyorós Péter, υποψήφιος διδάκτορας, ο οποίος έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην έρευνα. Ο Mogyorós ξεκίνησε τις έρευνες το 2017, στο πανεπιστήμιο Eötvös Loránd και ακολούθησε ειδικότητα στην προϊστορική αρχαιολογία και την αρχαιολογία της Μεγάλης Μετανάστευσης.

Το 2022 ολοκλήρωσε τις σπουδές του και πλέον εκπονεί τη διδακτορική διατριβή του, ενώ παράλληλα συνεργάζεται στις ανασκαφές, ως μέλος της ομάδας στο ιστορικό μουσείο της Βουδαπέστης.  Στην ακαδημαϊκή του μελέτη, ο Mogyorós εστιάζει στις πολιτιστικές επαφές της  Εποχής του Σιδήρου.

Η πτυχιακή εργασία είχε θέμα  μια συλλογή αντικειμένων της Εποχής του Σιδήρου, η οποία ανακαλύφθηκε στο Mezőzombor, ενώ η μεταπτυχιακή του εργασία ήταν μια τυπολογική και χρονολογική ανάλυση αιχμών από βέλη σε σκυθικό ρυθμό, τα οποία ανακαλύφθηκαν το 2011, στη Dédestapolcsány-Verebce-bérc.

Τα περίπου 300 βέλη, αποκάλυψαν νέες πτυχές των πολιτιστικών δεσμών της περιοχής, κατά τη διάρκεια της Εποχής του Σιδήρου.

Από το 2018, ο Mogyorós έχει συμμετέχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, με επικεφαλής τον καθηγητή V. Szabó Gábor, με επίκεντρο του ενδιαφέροντός του, οικισμούς της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και της Εποχής του Σιδήρου, στη βόρεια Ουγγαρία.

Στη διάρκεια των εργασιών επί του πεδίου, ανακαλύφθηκαν πρωτόγνωρα αντικείμενα, οδηγώντας σε αναθεώρηση των πολιτιστικών δεσμών της περιόδου. Στο διδακτορικό του, ο Mogyorós εμβαθύνει στις συνδέσεις αυτές, μελετώντας επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους στην ανατολική Ουγγαρία, τόσο σε οικισμούς όσο και κοιμητήρια.

Σκοπός είναι η κατανόηση των πολιτιστικών προσανατολισμών των κοινοτήτων που έζησαν στις περιοχές και του τρόπου με τον οποίον εξελίχθηκαν στον διάβα του χρόνου.

H εργασία της ομάδας, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες και τις διεθνείς συνεργασίες, υπόσχεται να προσφέρει μια πιο αναλυτική άποψη των περίπλοκων σχέσεων ανάμεσα στους πολιτισμούς της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και της Εποχής του Σιδήρου στην Βόρεια Ουγγαρία.

Όσο ανακαλύπτονται περισσότερα τεχνουργήματα και διενεργείται λεπτομερέστερη ανάλυση, οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να ρίξουν νέο φως στους πολιτιστικούς δεσμούς που έχουν διαμορφώσει την περιοχή κατά την προϊστορική εποχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου