Υλικά
400 γρ. καρότα
350 γρ. αλεύρι
100 ml χυμό πορτοκαλιού
150 γρ. σταφίδες
220 ml ελαιόλαδο
3 αυγά
3 κ.σ. μέλι (περίπου 100 γρ.)
2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. μαγειρική σόδα
1 ½ κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
50 γρ. σταφίδες ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
Για το frosting:
120 γρ. λευκή σοκολάτα
200 γρ. τυρί κρέμα
2 κ.σ. Cointreau
100 γρ. γιαούρτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Από τα μεσαιωνικά χρόνια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω του υψηλού κόστους της ζάχαρης, αξιοποιούσαν τα σάκχαρα του καρότου σε γλυκίσματα, ιδίως πουτίγκες. Το carrot cake ήταν η μετεξέλιξή τους. Γλυκό με μεγάλη ιστορία, στη σύχρονη εποχή, με τις διατροφικές συνήθειες να αλλάζουν και την ανάγκη για υγιεινές λύσεις να γίνεται πιο έντονη, επέστρεψε δριμύτερο: η δημοτικότητά του ανέβηκε κατακόρυφα.
Το κέικ καρότου που προτείνει ο Κυριάκος Μελάς, το οποίο έχει μέλι και πολτοποιημένες σταφίδες αντί για ζάχαρη και μοσχοβολάει κανέλα και γαρύφαλλο, θα σας κλέψει την καρδιά. Αν θέλετε, μάλιστα, μπορείτε να το κάνετε ακόμη πιο πλούσιο προσθέτοντας έξτρα σταφίδες και ξηρούς καρπούς τόσο το καρύδι όσο και το αμύγδαλο του πάνε πολύ. Βγαίνει από το φούρνο αφράτο, ζουμερό και μυρωδάτο και στη συνέχεια καλύπτεται από ένα πολύ ωραίο frosting κρέμας τυριού και λευκής σοκολάτας που ετοιμάζεται στο πι και φι.
Εκτός από κλασικό κέικ ή κέικ σε στρώσεις, με το frosting να μπαίνει και ενδιάμεσα, μπορείτε με το ίδιο μείγμα να φτιάξετε και μικρά κεκάκια σε φόρμες για μάφιν, όπως και cake pops (μπαλίτσες από κέικ περασμένες σε ξυλάκι, που θυμίζουν γλειφιτζούρι), γευστικά κι ευπαρουσίαστα. Τα βουτάτε στην κρέμα κι έχετε μια θαυμάσια υγιεινή λιχουδιά για τα παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου