Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, αποκατέστησε την επικοινωνία με
τους διαμεσολαβητές του Κατάρ, μετά από εβδομάδες σιωπής που δημιούργησαν εικασίες ότι μπορεί να είχε σκοτωθεί από ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Ο Σινουάρ είχε διακόψει την επικοινωνία επειδή πίστευε ότι το Ισραήλ δεν είχε ενδιαφέρον να καταλήξει σε συμφωνία, ανέφεραν ανώνυμες πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων στον Channel 12.
Ωστόσο, ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην ιστοσελίδα Walla ότι δεν φαίνεται πως ο Σινουάρ έχει μετριάσει τις θέσεις του σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς έχει απαιτήσει την πλήρη απόσυρση του στρατού από τη Γάζα και το μόνιμο τέλος του πολέμου, ενώ το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε διευθέτηση που θα επέτρεπε στην οργάνωση να διατηρήσει τον έλεγχο της Λωρίδας και να ανασυγκροτήσει τη στρατιωτική της δύναμη.
Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ ανέφερε τη Δευτέρα στην Daily Mail ότι ο Σινουάρ μετέφερε 25 κιλά εκρηκτικά σε πλάνα που τον έδειχναν να περπατά σε ένα τούνελ, λίγες μέρες μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Τα συγκεκριμένα πλάνα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ΙDF τον Φεβρουάριο, έδειχναν τον Σινουάρ να περπατά σε ένα τούνελ στη Γάζα με μέλη της οικογένειάς του και ήταν η πρώτη και μοναδική δημοσιοποιημένη εικόνα του ηγέτη της Χαμάς μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Ο Κόμπι Μιχαέλ ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Σινουάρ χρησιμοποιούσε ως «ασπίδα» τουλάχιστον 20 ομήρους.
«Μερικές φορές είχαμε την ευκαιρία να τον σκοτώσουμε, αλλά αν το κάναμε, θα σκότωνε όλους τους ομήρους γύρω του», είπε, προβλέποντας ότι ο Σινουάρ δεν θα παραδοθεί ποτέ και «ονειρεύεται» να παραμείνει ηγέτης της Χαμάς και άρχοντας της Γάζας.
Χάλεντ Μεσάαλ: «Η Χαμάς θα αναγεννηθεί σαν Φοίνικας παρά τις απώλειες»
Ο Χάλεντ Μεσάαλ, ένας εκ των ηγετών της Χαμάς σε εξορία, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα αναγεννηθεί «σαν τον Φοίνικα» από τις στάχτες, παρά τις βαριές απώλειες που υπέστη κατά τη διάρκεια ενός χρόνου πολέμου με το Ισραήλ, ενώ συνεχίζει να στρατολογεί μαχητές και να κατασκευάζει όπλα.
Ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς που προκάλεσε τον πόλεμο, ο Μεσάαλ παρουσίασε τη σύγκρουση με το Ισραήλ ως μέρος μιας ευρύτερης ιστορίας που εκτείνεται για 76 χρόνια, ανατρέχοντας στην «Νάκμπα», όταν πολλοί Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948, ο οποίος οδήγησε στη δημιουργία του ισραηλινού κράτους.
«Η παλαιστινιακή ιστορία κάνει κύκλους», δήλωσε ο Μεσάαλ, 68 ετών, σημαντική φιγούρα της Χαμάς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. «Διανύουμε φάσεις όπου χάνουμε μάρτυρες και μέρος των στρατιωτικών μας ικανοτήτων, αλλά στη συνέχεια το παλαιστινιακό πνεύμα αναγεννιέται σαν τον Φοίνικα, χάρη στον Θεό».
Ο Μεσάαλ, ο οποίος επέζησε από απόπειρα δολοφονίας από το Ισραήλ το 1997, όταν του έγινε ένεση με δηλητήριο, και ήταν ο γενικός ηγέτης της Χαμάς από το 1996 έως το 2017, δήλωσε ότι η ισλαμιστική οργάνωση είναι ακόμα ικανή να στήσει ενέδρες κατά των ισραηλινών στρατευμάτων.
Εμπόδια στη συμφωνία για τους ομήρους
Οι ελπίδες για μια συμφωνία φαίνεται να μειώνονται, καθώς το Channel 12 ανέφερε την Κυριακή ότι αξιωματούχοι του Κατάρ ενημέρωσαν τις οικογένειες των ομήρων ότι η «πολιτική δολοφονιών» του Ισραήλ κατά των ηγετών της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι «ασύμβατη» με την επίτευξη μιας συμφωνίας.
«Στο παρελθόν υπήρχε ο [πρώην ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ] Χανίγια και εξοντώθηκε. Τώρα υπάρχει ο Χάλεντ Μεσάαλ και είναι πολύ πιο δύσκολος από τον Χανίγια», φέρεται να δήλωσαν οι αξιωματούχοι στις οικογένειες των ομήρων.
Ο Χανίγια σκοτώθηκε στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, σε μια δολοφονία που αποδίδεται στο Ισραήλ, αν και η Ιερουσαλήμ δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει την ανάμειξή της.
Σύμφωνα με τους New York Times, η εκτίμηση του Σινουάρ ότι δεν θα επιβιώσει από τον πόλεμο στη Γάζα έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ θεωρεί πως ένας περιφερειακός πόλεμος θα εξανάγκαζε το Ισραήλ να περιορίσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα.
Την Παρασκευή, το Channel 12 ανέφερε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης του Ισραήλ έχουν σε μεγάλο βαθμό βάλει το ζήτημα των ομήρων σε δεύτερη μοίρα, καθώς το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις αδιάκοπες πυραυλικές επιθέσεις της σιιτικής οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Πιστεύεται ότι 97 από τους 251 ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των σορών τουλάχιστον 34 που έχουν επιβεβαιωθεί νεκροί από τις IDF.
Η Χαμάς απελευθέρωσε 105 πολίτες κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας ανακωχής στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ 4 όμηροι είχαν απελευθερωθεί πριν από αυτό. Οκτώ όμηροι έχουν διασωθεί ζωντανοί από τα στρατεύματα, ενώ έχουν ανακτηθεί και οι σοροί 37 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων τριών που σκοτώθηκαν κατά λάθος από τον στρατό καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από τους απαγωγείς τους.
Η Χαμάς κρατά επίσης δύο Ισραηλινούς πολίτες που εισήλθαν στη Γάζα το 2014 και το 2015, καθώς και τα σώματα δύο στρατιωτών των IDF που σκοτώθηκαν το 2014.
Με πληροφορίες από: Times of Israel, Jerusalem Post, Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου