Η λογική του εγγράφου είναι ότι από τη στιγμή της υπογραφής της και μετά, η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες στην περιοχή δεν θα αναλάβουν δράση κατά του Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ δεν θα πραγματοποιήσει επιθετικές ενέργειες κατά στόχων στον Λίβανο, μεταξύ τους στρατιωτικών και κυβερνητικών.
Μεταξύ άλλων προβλέπει περίοδο 60 ημερών κατά την οποία οι λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων και θα κατασχέσουν τα όπλα της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.
Τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από τον Λίβανο εντός 7 ημερών από την παύση των εχθροπραξιών, ώστε να αναπτυχθούν στην παραμεθόριο οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και κυανόκρανοι του ΟΗΕ, αναφέρει το προσχέδιο.
Μετά την περίοδο των 60 ημερών, το Ισραήλ και ο Λίβανος θα διεξάγουν έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την πλήρη εφαρμογή των Αποφάσεων 1701 και 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Live update: Leaked draft shows Lebanon deal would include global oversight, Israeli freedom to act https://t.co/onNva6FcYF
— ToI ALERTS (@TOIAlerts) October 30, 2024
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένας Διεθνής Μηχανισμός Παρακολούθησης και Επιβολής (International Monitoring and Enforcement Mechanism , IMEM), υπό την προεδρία των ΗΠΑ και τη συμμετοχή της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας. Ακόμη θα μετέχουν η UNIFIL (η δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο) και και περιφερειακές χώρες.
Πάντως, σύμφωνα με το σχέδιο, το Ισραήλ «μπορεί να επιλέξει να δράσει κατά των παραβιάσεων» και μπορεί να απαντήσει σε απειλές από το έδαφος του Λιβάνου. Εάν ο Λίβανος ή ο ΙΜΕΜ δεν αντιμετωπίσουν τις αποστολές από τρίτες χώρες ή την παραγωγή όπλων, το Ισραήλ μπορεί να πλήξει τέτοιους στόχους, αλλά μετά από διαβούλευση με τις ΗΠΑ.
Επιπλέον το Ισραήλ θα μπορεί να διεξάγει πτήσεις πληροφοριών πάνω από τον Λίβανο, αλλά δεν πρέπει να είναι ορατές με γυμνό μάτι ή να σπάνε το φράγμα του ήχου.
Το ισραηλινό δίκτυο ανέφερε ότι υπάρχει και σχέδιο συνοδευτικής επιστολής μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ που επιβεβαιώνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αναφέρει ακόμη η επιστολή ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και θα διασφαλίσουν ότι ο Λίβανος θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
Λίβανος: «Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο πρωθυπουργός Μικάτι
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.
«Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός τις επόμενες ώρες ή μέρες», είπε ο Μικάτι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jadeed, συμπληρώνοντας πως είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος».
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αμερικανοί στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις για Λίβανο και Γάζα
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί πρόοδος ώστε να τεθεί τέλος στους πολέμους στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο, όπως επιβεβαίωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, ο Άμος Χοχστάιν και ο Μπρετ Μακ Γκερκ, μεταβαίνουν στο Ισραήλ για να συζητήσουν θέματα όπως μια διπλωματική λύση στον Λίβανο, καθώς και τρόπους για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Ο Άμος Χοχστάιν, ο απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν για τον Λίβανο, και ο Μπρετ Μακ Γκερκ, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή στον Λευκό Οίκο, θα ηγηθούν των συνομιλιών αυτών με το Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ, μαζί με την Αίγυπτο και το Κατάρ, προσπαθούν εδώ και μήνες να επιτύχουν μια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έναν και πλέον χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου που προκάλεσε η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον απέφυγε να προτρέψει το Ισραήλ, το οποίο υπολογίζει στη διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, για μια άμεση εκεχειρία στον Λίβανο, θέλει «μια διπλωματική λύση που να επιτρέπει στους αμάχους τόσο στον Λίβανο όσο και στο Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους», σύμφωνα με τον Μίλερ.
Ο εκπρόσωπος επέμεινε στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στο Ισραήλ για να αποφύγει την πρόκληση «σημαντικών ζημιών» στον Λίβανο.
«Έχουν δηλώσει σαφώς ότι η εκστρατεία που διεξάγουν στον Λίβανο δεν πρέπει, δεν μπορεί να μοιάσει σε αυτήν που διεξήγαγαν στη Γάζα», τόνισε.
Το Ισραήλ, που από τον Σεπτέμβριο είναι σε πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ, ενέτεινε την Τετάρτη τους βομβαρδισμούς στα προπύργια του σιιτικού κινήματος στον Λίβανο, τα οποία στοχοθέτησαν την πόλη Μπάαλμπεκ, στα ανατολικά, και στον νότο της χώρας.
Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απουσία απάντησης από το Ισραήλ στις ανησυχίες τους σχετικά με τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στην Μπέιτ Λάχια την Τρίτη, όπου σχεδόν 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.
«Δεν έχουμε εξήγηση ακόμα. Μας είπαν αυτό που είπαν δημόσια, ότι ερευνούν το θέμα και τους πιέσαμε να μας δώσουν μια απάντηση», δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας: «Δεν κάνουν αρκετά για να μας δώσουν τις απαντήσεις που έχουμε ζητήσει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου