Σε Τελ Αβίβ και Ουάσινγκτον η είδηση του θανάτου του Σινουάρ χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να συμβάλλει στο τέλος του πολέμου στην Γάζα. Οι δύο από τους τρεις στόχους, που είχε θέσει δημόσια το Τελ Αβίβ με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Γάζα, έχουν σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί.
Το Ισραήλ πλέον βλέπει ότι η Χαμάς έχει αποδυναμωθεί εξαιρετικά και οι ενορχηστρωτές της αιματηρής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 – ανάμεσα τους και ο «αρχιτέκτονας» του φονικού σχεδίου, Γιαχία Σινουάρ- είναι πλέον νεκροί.
Το μοναδικό και πολύ ουσιαστικό θέμα που παραμένει για τους Ισραηλινούς είναι η επιστροφή των ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται στην Γάζα. Γι’ αυτό και στο διάγγελμα του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μία σπάνια κίνηση απευθύνθηκε απευθείας στα μέλη της Χαμάς και υποσχέθηκε ότι θα ζήσουν εάν παραδώσουν τα όπλα τους και απελευθερώσουν τους ομήρους.
Το θέμα των ομήρων και η ανάγκη να επιστρέψουν στα σπίτια τους τονίστηκε σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις των ηγετών παγκοσμίως, όπως του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν αλλά και των πολιτικών εντός του Ισραήλ.
Θα πιέσει για νέες ειρηνευτικές συνομιλίες η Ουάσινγκτον
Πράγματι η Ουάσινγκτον θα επιχειρήσει να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος για το τέλος του πολέμου στην Γάζα μετά την δολοφονία Σινουάρ. Οι ΗΠΑ θα «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους με τους εταίρους τους για να τερματίσουν αυτή τη σύγκρουση» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Ο τρόπος που οι ΗΠΑ έβλεπαν τον Σινουάρ φαίνεται ξεκάθαρα στην δήλωση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν ο οποίος χαρακτήρισε τον Σινουάρ «ένα τεράστιο εμπόδιο για την ειρήνη».
Ισχύει ότι ο Γιαχία Σινουάρ μέχρι σήμερα δεν είχε δείξει διάθεση να διαπραγματευτεί πραγματικά και να απελευθερώσει ομήρους. Είχε μία σκληρή «γραμμή» και επένδυε πολύ στην διεθνή κατακραυγή σε βάρος του Ισραήλ για τον πόλεμο. Σε αυτό το πλαίσιο η Χαμάς εκτέλεσε 6 Ισραηλινούς ομήρους υπό την ηγεσία του για να πιέσει τον Νετανιάχου εντός και εκτός Ισραήλ.
«Πυξίδα» για τις εξελίξεις ο διάδοχος του Σινουάρ
Ωστόσο το βασικό ερώτημα τώρα είναι ποιος θα διαδεχθεί τον Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς. Εάν ο νέος ηγέτης της οργάνωσης θα είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με το Ισραήλ ή όχι. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πώς αν ο νέος αρχηγός είναι ο αδελφός του Σινουάρ, Μοχάμεντ τότε οι διαπραγματεύσεις είναι καταδικασμένες.
Η επιλογή, λοιπόν, του διαδόχου του Σινουάρ είναι πυξίδα που θα κρίνει πολλά. Για παράδειγμα εντός Ισραήλ και ΗΠΑ εκφράζονται φόβοι ότι η αναταραχή που προκαλεί στην Χαμάς η δολοφονία μπορεί να περιπλέξει την κατάσταση και να κινδυνεύσουν όμηροι.
Ισραηλινή πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε στο CNN ότι ανησυχεί πώς μπορεί να ακολουθήσει χάος στην Χαμάς μετά την δολοφονία. Συγκεκριμένα έχει προκληθεί ανησυχία επειδή χωρίς νέο ηγέτη η Χαμάς μπορεί να δολοφονήσει Ισραηλινούς ομήρους είτε για λόγους εκδίκησης είτε γιατί δεν υπάρχει σχέδιο για το μέλλον τους.
Το καλύτερο σενάριο θα είναι η επιλογή ενός νέου ηγέτη της Χαμάς που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει τους ομήρους ως διαπραγματευτικό χαρτί – αυτό που αρνήθηκε να κάνει ο Σινουάρ- προκειμένου να μην σκοτωθούν άλλα μέλη της οργάνωσης και να δοθεί ασφαλής διέξοδο στο εξωτερικό σε κάποια από αυτά.
Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή την ώρα στην Ουάσινγκτον, το Τελ Αβίβ και τις πρωτεύουσες στην Μέση Ανατολή γίνεται αξιολόγηση των επιπτώσεων που θα έχει η δολοφονία για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και το μέλλον του πολέμου στην Γάζα. Ουδείς, όμως, μπορεί να δώσει απαντήσεις με βεβαιότητα.
Αμερικανός αξιωματούχος που ρωτήθηκε τι σημαίνει η δολοφονία Σινουάρ απάντησε: «Δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτό ακόμη». Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει «ταχεία» κίνηση προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός και της συμφωνίας για τους ομήρους ή «θα μπορούσε να υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου