Για ευρήματα που παραπέμπουν σε ασφυξία της Μαλένας, έκανε λόγο ο παθολογοανατόμος Χρήστος
Ευτυχιάδης, ο οποίος κατέθεσε σήμερα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο των δύο μικρότερων σε ηλικία παιδιών της.Ο μάρτυρας διενήργησε ιστολογικές εξετάσεις, στο πλαίσιο της ιατροδικαστικής αναφοράς που παρέδωσαν στις δικαστικές Αρχές για τους θανάτους της 3,5 ετών Μαλένας και της έξι μηνών Ίριδας, οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και Νίκος Καλόγρηας.
Καταθέτοντας ενώπιον του ΜΟΔ, ο παθολογοανατόμος ανέφερε ότι όλα τα ευρήματα οδηγούν σε ασφυξία που υπέστη η Μαλένα, ο θάνατος της οποίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά.
«Η ηπατική ανεπάρκεια δεν μπορεί να σταθεί γενικά. Προϋποθέτει κάποια χρονιότητα. Ακόμα και η κεραυνοβόλος, θέλει κάποιο χρόνο και κάποια συμπτώματα» ανέφερε ο μάρτυρας, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας, κλινική και εργαστηριακή, στην Μαλένα.
Όπως είπε ο μάρτυρας, πριν ξεκινήσει την ιστολογική εξέταση είχε στενή επαφή με τους κ.κ Καρακούκη και Καλόγρηα για να λάβει πληροφορίες:
«Είχαμε στενή επαφή. Μου έδωσαν γενικές πληροφορίες. Μου είπαν ότι είχαμε ένα νοσηλευόμενο παιδί με λευχαιμία στο “Παίδων”, υγιές όμως, ότι πήγαινε καλά, το οποίο φέρεται να “έφυγε” ξαφνικά, δηλαδή ότι είχαμε αιφνίδιο θάνατο… μου είπαν ότι δεν βρέθηκε παθολογία που να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο», κατέθεσε στο δικαστήριο.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο μάρτυρας στην υποξία, η οποία και οδήγησε σε κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων, εύρημα που αρχικά είχε συνδεθεί με ηπατική ανεπάρκεια. Είπε χαρακτηριστικά πως «η ασφυξία μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε όλες τις ζώνες του ήπατος». Απέκλεισε επίσης η αιτία της εκφύλισης των κυττάρων να οφείλεται σε δηλητηρίαση.
Πρόεδρος: Τι είναι η υποξία και η ανοξία;
Μάρτυρας: Η υποξία είναι έλλειψη οξυγόνου και η ανοξία η ακραία μορφή της. Η ασφυξία είναι είδος υποξίας με τεχνικά μέσα.
Πρόεδρος: Στην ασφυξία τι περιμένουμε να δούμε;
Μάρτυρας: Ό,τι έχουμε βρει εδώ. Κενοτοπιώδη εκφύλιση, πνευμονικό οίδημα, συμφόρηση στα όργανα, ίσως κάποιο οίδημα στο μυοκάρδιο. Σε περιπτώσεις ασφυξίας πρώτα, απ’ όσο ξέρω γιατί δεν είναι δικό μας κομμάτι αυτό, επηρεάζεται ο εγκέφαλος. Και μετά το ήπαρ. Θα πρέπει, όπως και στην προκειμένη περίπτωση, να έχει οίδημα σε όλες τις ζώνες του.
Πρόεδρος: Το βλέπετε στις τομές;
Μάρτυρας: Κενοτοπιώδη εκφύλιση. Δεν υπήρχε ούτε ένα κύτταρο υγιές. Έγραψα καθολική, όχι εκτεταμένη.
Η ένταση με την Πισπιρίγκου
Ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης, όταν ο μάρτυρας ανέφερε ότι η εικόνα της Μαλένας λίγες ώρες πριν πεθάνει, που του μεταφέρθηκε, ήταν ενός παιδιού με λευχαιμία στο νοσοκομείο χωρίς συμπτώματα, «που έφαγε σουβλάκια και μπαμ πέθανε ξαφνιάζοντας τους πάντες».
Η φράση αυτή εκνεύρισε την Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία απευθύνθηκε στον παθολογοανατόμο με δυνατή φωνή.
Πισπιρίγκου: Το ότι έφαγε σουβλάκι από πού το μάθατε κύριε Ευτυχιάδη; Ποιος σας είπε τέτοια πράγματα;
Μάρτυρας: Οι ιατροδικαστές!
Πρόεδρος: Κυρία κατηγορουμένη σας παρακαλώ!
Η δίκη συνεχίζεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου