Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 17, 2024

Ροκ Χάτσον


Ο Ροκ Χάτσον (Rock Hudson) ήταν αμερικανός ηθοποιός με κινηματογραφικές επιτυχίες τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, καθώς και συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές τη δεκαετία του ‘70. Δημοφιλής και γοητευτικός, με μέτριο ταλέντο, αλλά ισχυρή θέληση, ήταν μία από τις πρώτες διασημότητες του Χόλιγουντ που πέθανε από επιπλοκές που σχετίστηκαν με το AIDS. Η εκτεταμένη δημοσιότητα που έλαβε ο θάνατός του τράβηξε τη γενική προσοχή και ευαισθητοποίησε το παγκόσμιο κοινό για τη «μάστιγα του αιώνα», όπως αποκλήθηκε η νόσος του AIDS.

Ο Ρόι Χάρολντ Σίρερ τζούνιορ, όπως ήταν το πρώτο ονοματεπώνυμό του, γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1925 στην πόλη Γουϊνέτκα της πολιτείας Ιλινόις των ΗΠΑ. Μετά το διαζύγιο των γονέων του έλαβε το επίθετο του πατριού του και ονομαζόταν έκτοτε Ρόι Χάρολντ Φιτζέραλντ.


Αφού υπηρέτησε στο ναυτικό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ρόι Φιτζέραλντ πήγε στο Χόλιγουντ το 1946 με σκοπό να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού. Βρήκε δουλειά ως οδηγός φορτηγού, αλλά περνούσε τον ελεύθερο χρόνο του έξω από τις πύλες των στούντιο, μοιράζοντας φωτογραφίες του σε κινηματογραφικούς παράγοντες.


Ένας από αυτούς, ο ανιχνευτής ταλέντων Χένρι Γουίλσον, ενδιαφέρθηκε για την περίπτωσή του κι επινόησε το καλλιτεχνικό του όνομα Ροκ Χάτσον (Rock Hudson· Rock από τον βράχο του Γιβραλτάρ και Hudson από το όνομα του ποταμού που διασχίζει τη Νέα Υόρκη).
Ύστερα από μία σειρά αρχικών αποτυχιών, λόγω της παντελούς έλλειψης θεατρικής παιδείας, ο Χάτσον υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη Warner κι έπαιξε τον πρώτο του ρόλο στο πολεμικό δράμα «Fighter Squadron» (1948). Ένα χρόνο αργότερα το συμβόλαιό του εξαγοράστηκε από τη Universal, η οποία τον στήριξε παρέχοντάς του τα απαραίτητα μαθήματα υποκριτικής.

Στη Universal, ο Χάτσον έπαιξε μικρούς και μεγάλους ρόλους σε γουέστερν και περιπέτειες και μέσα σε έξι χρόνια συμμετείχε σε 28 ταινίες. Έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του μετανοημένου απατεώνα που αφιερώνεται ανιδιοτελώς στη γυναίκα που τύφλωσε κατά λάθος στο δακρύβρεχτο μελό «Το υπέροχο μυστικό» («Magnificent Obsession», 1954) του μετρ του είδους Ντάγκλας Σερκ. Με τον ρόλο αυτό καθιερώθηκε ως αστέρι πρώτου μεγέθους και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο με τις ταινίες του Σερκ «Όλα όσα επιτρέπουν οι ουρανοί» («All That Heaven Allows», 1955) και «Γραμμένο στον άνεμο» («Written on the Wind», 1956).

Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του θεωρείται ο ρόλος ενός παλιομοδίτη τεξανού ράντσερ στο γουέστερν «Ο Γίγας» («Giant», 1956), για τον οποίο έλαβε τη μοναδική υποψηφιότητά του για Όσκαρ. Στην ταινία του Τζορτζ Στίβενς πρωταγωνιστούσαν επίσης ο Τζέιμς Ντιν και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘50, ο γοητευτικός Χάτσον είχε γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς και εμπορικούς σταρ του Χόλιγουντ.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 ο Χάντσον απομακρύνθηκε από τον συναισθηματισμό και το μελόδραμα και με συμπρωταγωνίστρια την Ντόρις Ντέι έπαιξε στις ταινίες «Τα απόρρητα της κρεββατοκάμαρας» («Pillow Talk», 1959), «Γύρισε πίσω αγάπη μου» («Lover Come Back», 1961) και «Δεν θέλω ούτε τα λουλούδια σου» («Send Me No Flowers», 1964), στις οποίες απέδειξε το ταλέντο στην κωμωδία.
Επανέλαβε την επιτυχία αυτών των ταινιών σε άλλες ερωτικές φάρσες, κυρίως στο «Man’s Favorite Sport?» του Χάουαρντ Χοκς (1964), όπου η ερμηνεία του συγκρίθηκε από τους κριτικούς με αυτές του Κάρι Γκραντ στα καλύτερά του.

Το 1966 διεύρυνε το υποκριτικό του ρεπερτόριο με τον ρόλο του στην υποτιμημένη ταινία επιστημονικής φαντασίας του Τζον Φρανκενχάιμερ «Σατανική Επιχείρηση» («Seconds»), όπου υφίσταται μία πλήρη φυσική μεταμόρφωση. Η ταινία δεν είχε καλή υποδοχή, με αποτέλεσμα να μην του προσφερθούν απαιτητικοί ρόλοι στη συνέχεια.

Μετά το ψυχροπολεμικό θρίλερ «Μυστική Βάσις Ζέμπρα» («Ice Station Zebra», 1968), το υπόλοιπο της καριέρας του στη μεγάλη οθόνη δεν παρουσίασε κάτι το αξιοσημείωτο. Την ίδια περίοδο εμφανίστηκε σε πολλές θεατρικές παραγωγές και πρωταγωνίστησε στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «McMillan and Wife» (1971 -1975).

Ο Ροκ Χάτσον κράτησε την ομοφυλοφιλία του κρυφή από το ευρύ κοινό μέχρι και λίγο πριν από το θάνατό του, που επισυνέβη στις 2 Οκτωβρίου 1985 στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας, από επιπλοκές που προκλήθηκαν από το AIDS.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου