Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 09, 2024

ΗΠΑ: Συνελήφθη Αφγανός που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση ανήμερα των προεδρικών εκλογών

Ένας άνδρας αφγανικής καταγωγής συνελήφθη στην Οκλαχόμα ως

ύποπτος για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης την ημέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης την Τρίτη.


Ο 27χρονος Νασίρ Αχμάντ Ταουχέντι είχε μετακομίσει στην Οκλαχόμα το 2021, αφού έλαβε ειδική μεταναστευτική βίζα. Το κατηγορητήριο τον συνδέει με τρομοκρατικό σχέδιο για λογαριασμό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι ειδικές μεταναστευτικές βίζες εκδίδονται σε περιορισμένο αριθμό (περίπου 50 ετησίως) σε άτομα που έχουν συνεργαστεί με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ή έχουν εργαστεί ως διερμηνείς στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Ταουχέντι είχε τέτοιες αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ταουχέντι αναζητούσε στο διαδίκτυο πληροφορίες για την πρόσβαση σε κάμερες ασφαλείας στην Ουάσινγκτον και ποιες πολιτείες επιτρέπουν την απόκτηση όπλων χωρίς άδεια. Ειδικότερα, φέρεται να είχε δείξει ενδιαφέρον για τις κάμερες γύρω από τον Λευκό Οίκο και το Μνημείο της Ουάσινγκτον.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, όταν μαζί με τον ανήλικο συνεργό του, που είναι κουνιάδος του, συνάντησαν πράκτορες του FBI, πιστεύοντας ότι θα αγοράσουν δύο τουφέκια ΑΚ-47 και πυρομαχικά.

Στην πρώτη του κατάθεση, ο Ταουχέντι παραδέχτηκε ότι σχεδίαζε να επιτεθεί σε πλήθος και ότι τόσο εκείνος όσο και ο συνεργός του ήταν διατεθειμένοι να πεθάνουν ως μάρτυρες.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους και των υποστηρικτών του. «Θα εντοπίζουμε, θα ερευνούμε και θα διώκουμε όσους επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τον αμερικανικό λαό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου