Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 08, 2024

ΗΠΑ: «Ψεύτης», «κάθαρμα» και «παλιάνθρωπος» – Το βιβλίο που αποκαλύπτει τι λέει και τι σκέπτεται ο Μπάιντεν για τον Νετανιάχου

Ακραίες λεκτικές αντιπαραθέσεις έχουν κατά καιρούς ο πρωθυπουργός

του Ισραήλ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον τελευταίο να βρίζει σταθερά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου από την Άνοιξη και μετά.  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου «γ……ο ψεύτη» μετά την είσοδο των στρατευμάτων των IDF στη Ράφα και του έβαλε τις φωνές μετά την επίθεση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που εξουδετέρωσε έναν κορυφαίο διοικητή της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το νέο βιβλίο του θρυλικού Αμερικανού δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ που σύντομα θα κυκλοφορήσει.


Η σχέση μεταξύ των δύο ηγετών γινόταν όλο και πιο τεταμένη κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2024, σύμφωνα με το CNN, το οποίο εξασφάλισε ένα προγενέστερο αντίγραφο του βιβλίου με τίτλο «Πόλεμος».

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας τον Απρίλιο, ο Μπάιντεν ρώτησε τον Νετανιάχου: «Ποια είναι η στρατηγική σου, φίλε;». Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ έπρεπε να μπει στη Ράφα, τη συνοριακή πόλη της Γάζας με την Αίγυπτο που είχε γίνει το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς στη Γάζα.

«Μπίμπι, δεν έχεις καμία στρατηγική», απάντησε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Γούντγουορντ.


 Τον Μάιο, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Ράφα σε μια περιορισμένη επιχείρηση που κύλησε πολύ πιο ομαλά από ό,τι είχαν προβλέψει οι ΗΠΑ.

Επίσης, τον Απρίλιο, το Ισραήλ φέρεται να δολοφόνησε δύο στρατηγούς των Φρουρών της Επανάστασης στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας. Αφού οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι βοήθησαν το Ισραήλ να αναχαιτίσει τα περισσότερα από τα βλήματα που εκτόξευσε το Ιράν ως απάντηση, ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Νετανιάχου να μην απαντήσει και να μείνει με την νίκη. Αλλά όπως θυμόμαστε όλοι το Ισραήλ απάντησε με ένα πλήγμα.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Μπάιντεν θεώρησε επιτυχία την περιορισμένη απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση. «Ξέρω ότι πρόκειται να κάνει κάτι, αλλά ο τρόπος που το περιορίζω είναι να του πω “Μην κάνεις τίποτα”», είπε ο Μπάιντεν στους συμβούλους του.


Το «κάθαρμα»

Μετά την είσοδο του Ισραήλ στη Ράφα, ο Μπάιντεν είπε για τον Νετανιάχου: «Είναι ένας γα…..ος ψεύτης.» «Αυτό το κάθαρμα, ο Μπίμπι Νετανιάχου, είναι παλιάνθρωπος», είπε ο Μπάιντεν κατ’ ιδίαν, σύμφωνα με τον Γούντγουορντ. «Είναι ένας κακός, γ……ος τύπος!»


Τον Ιούλιο, το Ισραήλ εξουδετέρωσε τον Φουάντ Σουκρ, τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ.

«Μπίμπι, τι στο διάολο;» έβαλε τις φωνές ο Μπάιντεν στην επόμενη συνομιλία τους. «Ξέρεις ότι η αντίληψη για το Ισραήλ σε όλο τον κόσμο είναι όλο και περισσότερο ότι είσαι ένα κράτος-απατεώνας, ένας απατεώνας».


Ο Σούκρ έπαιξε βασικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση εναντίον του στρατώνα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ στη Βηρυτό το 1983, η οποία άφησε πίσω της 241 νεκρούς Αμερικανούς στρατιωτικούς. Οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει το κεφάλι του Shukr με 5 εκατομμύρια δολάρια όταν σκοτώθηκε.


Ο Γούντγουορντ γράφει επίσης για τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Ο Μπλίνκεν ρώτησε για το αν οι Σαουδάραβες επέμεναν σε ένα παλαιστινιακό κράτος ως τίμημα της εξομάλυνσης.

«Το θέλω;», ρώτησε ο μπιν Σαλμάν. «Δεν έχει τόση σημασία. Το χρειάζομαι; Απολύτως», ήταν η απάντηση του πρίγκιπα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου