Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 25, 2024

Κόκορας κοκκινιστός με χωριάτικες χυλοπίτες

Ο κοκκινιστός κόκορας με χυλοπίτες ανήκει σίγουρα στα εμβληματικά, ρουστίκ πιάτα της ελληνικής κουζίνας

.

Το στιβαρό ψαχνό του κόκορα, ειδικά του αλανιάρη, η πλούσια σάλτσα ντομάτας που δένει υπέροχα από το άμυλο των ζυμαρικών και το μοναδικό άρωμα της κανέλας μας κάνουν όλους, ή σχεδόν όλους, να λυγίζουμε μπροστά του.

Αν είστε από τους τυχερούς, όπως εγώ, και έχετε “άκρες” με χωριό και με “χωριάτη” κόκορα, μη διστάσετε να τον κάνετε με σπιτικές χυλοπίτες ή καπαμά. 

Η μόνη “ειδική μεταχείριση” που χρειάζεται ο κόκορας είναι λίγη περισσότερη υπομονή στο μαγείρεμα διότι το κρέας του είναι πιο σκληρό και θέλει τον χρόνο για να γίνει τρυφερό.

Διαλέξτε χυλοπίτες χωριάτικες του εμπορίου ή τις αγαπημένες σπιτικές χυλοπίτες, τρίψτε και το τυρί που αγαπάτε και θα κάνετε ένα γεύμα λουκούλλειο. 


Υλικά για 4 άτομα 


½ κόκορας σε μερίδες (βάρος 1.200-1.400)

400 γρ. ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη 

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

1 σκελίδα σκόρδο 

3-4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες (προαιρετικά)

1 ξύλο κανέλας 

2 φύλλα δάφνης 

αλάτι και πιπέρι 

60 ml ελαιόλαδο 

60 ml κόκκινο ή ροζέ κρασί 


Εκτέλεση 


Σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τις μερίδες του κόκορα.


Ρίχνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το μισό ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί καλά ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος από όλες τις μεριές.


Τραβάμε το τηγάνι με το κρέας από το μάτι και το αφήνουμε στην ακρη. 


Βάζουμε πάνω μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε την κανέλα και τα φύλλα δάφνης και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε και τις ψιλοκομμένες λιαστές. 


Στη συνέχεια βάζουμε στην κατσαρόλα τις μερίδες του κόκορα. Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα για ένα δύο λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε λίγη ώρα ώσπου να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και την τριμμένη ντομάτα. Ρίχνουμε 250ml νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί μέχρι να γίνει τρυφερό. 


Όταν δούμε ότι ο κόκορας είναι σωστά μαγειρεμένος αφαιρούμε τις μερίδες από την κατσαρόλα και τις κρατάμε ζεστές σε ένα πιάτο. 


Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, 1 κιλό χυλοπίτες χωριάτικες.


Προσθέτουμε 60 με 80 ml ζεστό νερό. Αφήνουμε τις χυλοπίτες να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά. Τις ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας. 


Θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να προσθέσουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό. 


Όταν δούμε ότι οι χυλοπίτες “κρατάνε” λίγο και θέλουν 1 με 2 λεπτά ακόμη για να είναι σωστά βρασμένες, προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τις μερίδες του κόκορα. Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 2 λεπτά.


Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό μαζί με φρεσκοτριμμένο τυρί.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου