Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 04, 2024

Τα πρωτοποριακά εμφυτεύματα που επανέφεραν την κινητικότητα του Κιθ Τόμας – Πώς η τεχνητή νοημοσύνη άλλαξε τη ζωή ενός παράλυτου ανθρώπου

Ένας άνδρας από τη Νέα Υόρκη, ο 46χρονος Κιθ Τόμας, που έμεινε παράλυτος το 2020 μετά μια βουτιά σε πισίνα, έχει αρχίσει να ανακτά την κινητικότητά του έναν χρόνο μετά την εμφύτευση ενός επαναστατικού εγκεφαλικού εμφυτεύματος που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Το εμφύτευμα αυτό, γνωστό ως «διπλή νευρωνική παράκαμψη» (double neural bypass), είναι το πρώτο του είδους του και αντιπροσωπεύει μια πρωτοποριακή προσέγγιση στη θεραπεία τέτοιων περιπτώσεων, προσφέροντας νέες ελπίδες για αποκατάσταση σοβαρών τραυμάτων στη σπονδυλική στήλη. 

Το ατύχημα και η αρχική κατάσταση του Kιθ Τόμας

Ο Τόμας, που ζούσε στο Λονγκ Άιλαντ και εργαζόταν ως χρηματιστής στη Wall Street, έμεινε παράλυτος όταν βούτηξε σε πισίνα στο σπίτι ενός φίλου. Όπως περιγράφει ο ίδιος, «Χτύπησα στον πυθμένα και έσπασα τον αυχένα μου. Μαύρισαν όλα και δεν μπορούσα να κουνηθώ». Το ατύχημα άφησε τον Τόμας παράλυτο από το στήθος και κάτω, μια εμπειρία που άλλαξε τη ζωή του για πάντα.

Μετά την αρχική μεταφορά του στο νοσοκομείο με ελικόπτερο, ξεκίνησε μια μακρά περίοδο αποκατάστασης, η οποία επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας. «Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος απομόνωσης», θυμάται ο Τόμας, καθώς οι περιορισμοί λόγω της κατάστασης επιβάρυναν τη διαδικασία της θεραπείας αλλά και την ψυχολογική του κατάσταση.

Αν και αρχικά δεν μπορούσε να κουνηθεί ούτε για ένα εκατοστό, ο Τόμας δεν έπαψε να ελπίζει. Το 2023, υπεβλήθη σε μια καινοτόμο χειρουργική επέμβαση διάρκειας 15 ωρών, κατά την οποία τοποθετήθηκαν εμφυτεύματα μικροτσίπ στον εγκέφαλό του, στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής στο Feinstein Institutes for Medical Research στη Νέα Υόρκη. Αυτή η επέμβαση, που έγινε από μια εξειδικευμένη ομάδα υπό την καθοδήγηση του νευροχειρουργού Δρ. Ασές Μέχτα, έδωσε στον Τόμας την ευκαιρία να ανακτήσει μέρος της κινητικότητας και των αισθήσεών του.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης

Το εμφύτευμα που χρησιμοποιήθηκε στον Τόμας ονομάζεται «διπλή νευρωνική παράκαμψη» και αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Τσαντ Μπούτον, κύριο ερευνητή και καθηγητή στο Ινστιτούτο Βιοηλεκτρονικής Ιατρικής του Feinstein Institutes. Αυτή η τεχνολογία συνδέει ηλεκτρονικά τον εγκέφαλο, το σώμα και τον νωτιαίο μυελό, επιτρέποντας την αποκατάσταση της κίνησης και της αφής σε άτομα που έχουν υποστεί παράλυση. Πρόκειται για την πρώτη φορά που αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται σε άνθρωπο και τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, σημειώνει το Fox News.

Πηγή: Feinstein Institutes

«Αυτή η κλινική δοκιμή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο εγκέφαλος, το σώμα και ο νωτιαίος μυελός έχουν συνδεθεί ηλεκτρονικά σε έναν παράλυτο άνθρωπο, με στόχο την αποκατάσταση της διαρκούς κίνησης και αίσθησης», δήλωσε ο Μπούτον.

Τα πέντε μικροτσίπ τοποθετήθηκαν σε δύο περιοχές του εγκεφάλου του Τόμας, μία που ελέγχει την κίνηση (δύο μικροτσίπ) και μία που ελέγχει την αίσθηση της αφής (τρία μικροτσίπ). Αυτά τα τσιπ συνδέονται με δύο θύρες στο κρανίο του, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με έναν υπολογιστή που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να διαβάζει τα εγκεφαλικά κύματα του Τόμας και να ανιχνεύει πότε θέλει να κινήσει το χέρι του.

Πηγή: Feinstein Institutes

Ο υπολογιστής, αναλύοντας τα εγκεφαλικά σήματα, αναμεταδίδει τις εντολές στους μυς του σώματος, παρακάμπτοντας τα κατεστραμμένα νεύρα. Αυτό επιτρέπει στον Τόμας να κινήσει το χέρι του και να εκτελέσει απλές καθημερινές ενέργειες, όπως να πιάσει και να σηκώσει ένα φλιτζάνι τσάι, χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη του.

Πηγή: Feinstein Institutes

Η πρόοδος και τα σημαντικά επιτεύγματα του Τόμας

Μέσα σε λίγους μήνες από την επέμβαση, ο Τόμας κατάφερε να πετύχει τρία μεγάλα επιτεύγματα που ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες της ομάδας. «Αρχικά, μόνο λίγους μήνες μετά την επέμβαση, ο Κιθ ένιωσε για πρώτη φορά την αφή του χεριού της αδελφής του, τρία χρόνια μετά το ατύχημά του. Ήταν μια συγκινητική στιγμή και δεν υπήρχε μάτι που να μην ήταν βουρκωμένο στο εργαστήριο», ανέφερε ο Μπουτόν.

Πηγή: Feinstein Institutes

Το δεύτερο μεγάλο επίτευγμά του ήταν η ενδυνάμωση του χεριού του κατά τη διάρκεια της μελέτης, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο, καθώς δεν είναι σύνηθες να αυξάνεται η μυϊκή δύναμη τρία χρόνια μετά από σοβαρή βλάβη στη σπονδυλική στήλη.

Το τρίτο ορόσημο ήρθε όταν, με τη δύναμη και τις αισθήσεις που ανέκτησε, ο Τόμας κατάφερε να πιάσει και να σηκώσει ένα φλιτζάνι τσάι στο στόμα του, χωρίς καμία βοήθεια και χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις του.

«Αυτό ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα και είναι ακριβώς αυτό που δουλεύουμε τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο Μπουτόν.

Έχει επίσης αρχίσει να ανακτά αίσθηση σε περιοχές κάτω από το σημείο του τραυματισμού του, όπως στον καρπό του, γεγονός που δείχνει ότι ο εγκέφαλός του και το σώμα του αρχίζουν να «ξαναμαθαίνουν» πώς να συνεργάζονται«Αυτό υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος, το σώμα και ο νωτιαίος μυελός του Κιθ αρχίζουν να λειτουργούν ξανά μαζί και ότι κάποιες συνδέσεις ενδυναμώνονται» εξήγησε ο Μπουτόν.

Μια νέα ελπίδα για τα άτομα με αναπηρία

Ο ίδιος ο Τόμας περιγράφει την πρόοδο του ως «απίστευτη». «Κάθε μέρα αισθάνομαι ότι πετυχαίνουμε περισσότερα και περισσότερα», δήλωσε. Αν και έχει μπροστά του μια μακρά διαδικασία αποκατάστασης, έχει στόχο να αποκτήσει περισσότερη αυτονομία, ελπίζοντας να μπορέσει μια μέρα να οδηγήσει το δικό του ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο χωρίς καμία βοήθεια.

«Θέλω να συνεχίσω να κάνω πρόοδο και να ζήσω μια πιο ανεξάρτητη ζωή. Εάν μπορέσω να εμπνεύσω άλλους να συμμετάσχουν σε μια κλινική δοκιμή ή να βοηθήσω κάποιον μέσα από αυτήν τη διαδικασία, αυτό είναι το μόνο που θέλω», δήλωσε ο Τόμας.

Η ομάδα του Feinstein Institutes σκοπεύει να επεκτείνει την κλινική δοκιμή και αναζητά νέους συμμετέχοντες, με τον Μπουτόν να εκφράζει αισιοδοξία ότι η τεχνολογία AI θα συνεχίσει να προσφέρει ελπίδα και να βελτιώνει τη ζωή των παραπληγικών ατόμων.

Πηγή: Feinstein Institutes

«Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ήδη τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η ιατρική σήμερα, αλλά πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός της με την τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή θα επαναστατήσει τη θεραπεία της παράλυσης και πολλών άλλων παθήσεων στο μέλλον», τόνισε ο Μπουτόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου