Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα ακτινίδια
- Άτομα με αλλεργίες
- Άτομα με πεπτικά προβλήματα
- Άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα
Άτομα με αλλεργίες
Το ακτινίδιο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλα φρούτα, φυτά ή μπαχαρικά, όπως αβοκάντο, γύρη σημύδας, σύκο, φουντούκι, λάτεξ, σίκαλη, σουσάμι ή σιτάρι. Αποφύγετε να τρώτε ακτινίδια εάν είστε αλλεργικοί σε κάποιο από αυτά τα προϊόντα.
Τα αλλεργικά συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως ή μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωση του φρούτου και παρατηρούνται κυρίως σε παιδιά. Η αλλεργική αντίδραση που προκαλείται από το ακτινίδιο κυμαίνεται από ήπια που εκδηλώνεται με ερεθισμό του στόματος έως σοβαρή, δυνητικά απειλητική για τη ζωή.
Οι στοματικές αλλεργίες και οι τροφικές αλλεργίες στο λατέξ συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε ορισμένες πρωτεΐνες, όπως αυτές που βρίσκονται στο ακτινίδιο, που έχουν σχήμα παρόμοιο με τη γύρη σημύδας ή το λατέξ. Αυτό προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα όπως:
- φαγούρα ή μυρμήγκιασμα στο στόμα,
- μουδιασμένα ή πρησμένα χείλη,
- πονόλαιμος και καταρροή.
Μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από αυτά τα σύνδρομα μπορούν να ανεχθούν το μαγειρεμένο ή κονσερβοποιημένο ακτινίδιο, καθώς η θέρμανση αλλάζει το σχήμα των πρωτεϊνών και μειώνει τις αντιδράσεις διασταυρούμενης αντίδρασης.
Άτομα με πεπτικά προβλήματα
Τα ακτινίδια περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία, φούσκωμα ή διάρροια σε άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα και ειδικά σε όσους έχουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Αν έχετε πεπτικά προβλήματα, ξεκινήστε με μικρές ποσότητες ακτινιδίων και παρατηρήστε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας.
Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ανήκετε σε μία ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προσθέσετε ακτινίδια στη διατροφή σας.
Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα
Η κατανάλωση ακτινιδίου μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε ορισμένους ανθρώπους. Η λήψη φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης μαζί με το ακτινίδιο μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση. Μην τρώτε πολλά ακτινίδια εάν παίρνετε φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Τα ακτινίδια περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη, το οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα αντιπηκτικά φάρμακα. Εάν παίρνετε φάρμακα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος, μιλήστε με το γιατρό σας για πιθανές αλληλεπιδράσεις με το ακτινίδιο.
Ακτινίδια: Aνεπιθύμητες παρενέργειες από την κατανάλωση των φρούτων
- Παγκρεατίτιδα: Η υπερκατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να οδηγήσει σε οξεία παγκρεατίτιδα. Αυτό το νόστιμο φρούτο είναι εμπλουτισμένο με κάλιο, σεροτονίνη και βιταμίνη C και E. Οι υψηλές δόσεις αυτών των συστατικών μπορούν να αλλάξουν το επίπεδο των τριγλυκεριδίων στο αίμα, το οποίο μπορεί να βλάψει το πάγκρεας μακροπρόθεσμα.
- Δερματίτιδα: Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ακτινιδίου σε καθημερινή βάση μπορεί να αναπτύξουν ερεθισμό του δέρματος και δερματικές διαταραχές, όπως δερματίτιδα.
- Διάρροια: Μία από τις παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης ακτινιδίου είναι τα πεπτικά προβλήματα, όπως έμετος, ναυτία και διάρροια.
- Αλληλεπιδράσεις με συμπληρώματα διατροφής και βότανα: Το ακτινίδιο έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Συνεπώς, μπορεί να οδηγήσει σε αθροιστικό αποτέλεσμα όταν καταναλώνεται μαζί με άλλα αντιμυκητιασικά φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής. Επιπλέον, το ακτινίδιο έχει υψηλή συγκέντρωση σεροτονίνης. Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόληψης σεροτονίνης (SSRIs), που χρησιμοποιούνται συνήθως για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους, αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό. Επομένως, ο συνδυασμός SSRIs και ακτινιδίου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σεροτονίνης, προκαλώντας παρενέργειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου