Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 07, 2024

Χεζμπολάχ: Με προσωρινή κοινή διοίκηση μέχρι να βρεθεί ο διάδοχος του Νασράλα

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για παρεμπόδιση στις προσπάθειες

εντοπισμού του Χασέμ Σαφιεντίν, ο οποίος είναι στενός συγγενής και πιθανός διάδοχος του Χασάν Νασράλα, πρώην ηγέτη της οργάνωσης που δολοφονήθηκε.


Σύμφωνα με τον Μαχμούντ Κουμάτι, υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος της Χεζμπολάχ, η ηγεσία της οργάνωσης είναι προσωρινά στα χέρια μιας κοινής διοίκησης μέχρι να επιλεχθεί νέος ηγέτης, κάτι που αναμένεται να πάρει χρόνο. «Η διαδικασία για την ανάδειξη νέου γενικού γραμματέα είναι περίπλοκη και χρειάζεται κατάλληλες συνθήκες», ανέφερε, τονίζοντας πως η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί μια προσωρινή λύση.

 Ο Σαφιεντίν θεωρείται ο επικρατέστερος να αναλάβει την ηγεσία της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα νότια της Βηρυτού.

Παράλληλα, παραμένει αγνοούμενος και ο διοικητής της Δύναμης Quds του Ιράν, Εσμαήλ Κανί, ο οποίος είχε ταξιδέψει στον Λίβανο μετά την εκτέλεση του Νασράλα και δεν έχει δώσει σημεία ζωής μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στη Βηρυτό. Η Δύναμη Quds, τμήμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, συντονίζει τις σχέσεις της Τεχεράνης με παραστρατιωτικές ομάδες στη Μέση Ανατολή, όπως η Χεζμπολάχ.


Ο Κουμάτι, μιλώντας στην ιρακινή κρατική τηλεόραση, κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει στις ομάδες διάσωσης να αναλάβουν δράση, επισημαίνοντας ότι η σορός του Νασράλα παραμένει στον Λίβανο και θα ταφεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου η Χεζμπολάχ διατηρεί ισχυρή παρουσία.


Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχει κλιμακωθεί τον τελευταίο χρόνο, με την ισραηλινή πλευρά να πλήττει σοβαρά τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της οργάνωσης. Οι μάχες ξέσπασαν μετά την απόφαση της Χεζμπολάχ να ανοίξει δεύτερο μέτωπο υπέρ των Παλαιστινίων, μία ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου