Η γιαγιά μου το έλεγε χοντρό με ντοματόσουπα και συνήθως το ᾿φτιαχνε με προβατίνα.
Γίνεται και με αρνάκι ή κατσικάκι, αλλά το λίγο περισσότερο λίπος που έχουν τα μεγαλύτερα ζώα, αν δεν το αφαιρέσουμε, κάνει τη διαφορά στη γεύση. Οι διαιτολόγοι βέβαια ...
Υλικά• 1200 γραμ. χοντρό (γίδα ή προβατίνα)
• 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ολόκληρα
• 2 πατάτες ολόκληρες
• 2 καρότα ολόκληρα
• 4 κλωνάρια σέλινο
• 1 ώριμη ντομάτα ολόκληρη
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 ώριμες ντομάτες, περασμένες στο μούλτι
• 1 κουτ. σούπας ντοματπελτέ
• 1 φλυτζ. τσαγιού γεμάτο κριθαράκι μέτριο
• 1 πρέζα ζάχαρη
• αλάτι - φρεσκοτριμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μερίδες.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, (να πάει μέχρι τη μέση). Όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το κρέας, κι όταν αρχίσει να βράζει και να βγάζει άφρη, την αφαιρούμε μ᾿ ένα κουτάλι, (το ξαφρίζουμε), πολύ καλά. (Σ᾿ αυτή τη φάση, αν θέλουμε, αδειάζουμε την κατσαρόλα, πετάμε το ζουμί, πλένουμε το κρέας, το βάζουμε με καινούργιο νερό στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε).
Έπειτα ρίχνουμε το λάδι, το σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 45΄- 50΄, μέχρι να μαλακώσει.
Τότε προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο, την ολόκληρη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 25΄ περίπου, μέχρι να βράσουν τα λαχανικά. Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.
Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το κρέας και τα λαχανικά, σε μια μεγάλη πιατέλα, αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε, 2½ λίτρα σουρωμένο ζωμό απ᾿ το κρέας που βράσαμε συν τις λιωμένες ντομάτες, ρίχνουμε μέσα τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και όταν πάρουν βράσει, προσθέτουμε το κριθαράκι.
Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 15΄ έως 20΄, μέχρι να χυλώσει το κριθαράκι ή σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού, στη συσκευασία.
Είναι απαραίτητο να ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην κολλήσει και εάν χρειαστεί κι άλλο ζωμό προσθέτουμε.
Οι αναλογίες για την κριθαρόσουπα, ανά άτομο, είναι 1 φλυτζ. του καφέ κριθαράκι σε 3 μεγάλες κουτάλες υγρό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου