Η Kathleen Folbigg έχει χαρακτηριστεί ως η πιο γνωστή "δολοφόνος" στην ιστορία της Αυστραλίας, καθώς καταδικάστηκε για το θάνατο των τεσσάρων παιδιών της το 2003. Ωστόσο, η υπόθεση αποκτά μια νέα διάσταση όταν η επιστήμονας Carola Garcia de Vinuesa ανέλαβε να εξετάσει τα στοιχεία με τη βοήθεια γενετικών δεδομένων.
Η υπόθεση
Στις 19 Απριλίου 2001, η Kathleen Folbigg συνελήφθη στο σπίτι της και κατηγορήθηκε για τη δολοφονία των τεσσάρων παιδιών της, Caleb, Patrick, Sarah και Laura. Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Σίδνεϊ το 2003, με την εισαγγελία να βασίζεται στην υπόθεση πως η Folbigg είχε προκαλέσει τον θάνατο των παιδιών της μέσω ασφυξίας. Παρότι δεν υπήρχαν φυσικά αποδεικτικά στοιχεία, η εισαγγελία χρησιμοποίησε τα ημερολόγια της Folbigg και το επιχείρημα ότι ήταν απίθανο τέσσερα παιδιά σε μια οικογένεια να πεθάνουν φυσιολογικά.
Το επιχείρημα αυτό βασίστηκε στη «θεωρία Meadow», που αναφέρει πως πολλοί ανεξήγητοι βρεφικοί θάνατοι σε μια οικογένεια οφείλονται σε μητέρες με «Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου». Παρόμοια υπόθεση είχε οδηγήσει και στη φυλάκιση της Sally Clark στη Βρετανία. Το 2018, νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν έρευνα για την υπόθεση, με την επιστήμονα Carola Garcia de Vinuesa να ανακαλύπτει γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο CALM2 της Folbigg, που μπορεί να συνδέεται με καρδιακές αρρυθμίες και αιφνίδιο θάνατο. Η ανακάλυψη αυτή έδωσε νέα πνοή στις προσπάθειες για ανατροπή της καταδίκης της, αφήνοντας ερωτήματα για το εάν οι θάνατοι των παιδιών της είχαν φυσικές αιτίες.
Η Carola Vinuesa, κορυφαία επιστήμονας της γενετικής, διερεύνησε το γονίδιο CALM2 που συνδέεται με το σύνδρομο Long QT και μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες. Το ενδιαφέρον της για την υπόθεση της καταδικασμένης σε φυλάκιση Kathleen Folbigg δεν είχε οικονομικό όφελος· όμως, ένιωσε ότι ήταν καθήκον της να αποκαλύψει την αλήθεια. Παρά τις ενδείξεις για την παθογένεια της μετάλλαξης, οι συνάδελφοί της παρέμειναν δύσπιστοι, επιμένοντας πως η απουσία συμπτωμάτων στην ίδια τη Folbigg καθιστά απίθανο να προκάλεσε τον θάνατο των παιδιών της.
Η Vinuesa, παρότι δεν είχε κλινικό ρόλο, υπερασπίστηκε τη θέση της βασισμένη σε νέες έρευνες, ανακαλύπτοντας ότι παρόμοιες γενετικές ανωμαλίες είχαν προκαλέσει θανάτους σε άλλες οικογένειες. Παρ’ όλα αυτά, η αναφορά της απορρίφθηκε, καθώς οι δικαστικές αρχές θεώρησαν τις προσωπικές σημειώσεις της Folbigg ως "εξομολογήσεις ενοχής".
Η νομική ομάδα της Folbigg, επικαλούμενη πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα για τη γενετική μετάλλαξη CALM2, που μπορεί να σχετίζεται με τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο (SIDS), έχει συλλέξει υπογραφές από πάνω από 100 κορυφαίους επιστήμονες, μεταξύ αυτών και δύο νομπελίστες, υποστηρίζοντας πως η Folbigg δεν είναι ένοχη για τους θανάτους των παιδιών της.
Αυτή η προσπάθεια βασίζεται στο γεγονός ότι τα νέα στοιχεία προκαλούν σοβαρές αμφιβολίες ως προς την ενοχή της. Η παραμονή της στη φυλακή, υποστηρίζουν οι συνήγοροί της, θα μπορούσε να θέσει επικίνδυνο προηγούμενο, όπου ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα θα αγνοούνται μπροστά σε υποκειμενικές ερμηνείες.
Τελικά, στις 4 Ιουνίου 2023, η Kathleen Folbigg έλαβε χάρη και αποφυλακίστηκε. Είχε εκτίσει 20 χρόνια από την 30ετή ποινή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου