Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 18, 2024

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα αμφισβητήσει οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα δεν τον ευνοεί» υποστηρίζει αναλυτής των New York Times

Την άποψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό των ΗΠΑ εάν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν τον ευνοεί εξέφρασε στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤnews ο ανταποκριτής του Λευκού Οίκου των New York Times, Πίτερ Μπέικερ, την Πέμπτη (17/10).

Ο Μπέικερ υποστηρίζει πως όλα δείχνουν ότι θα έχουμε τη λεγόμενη “διπλή ανατροπή”, και η Βουλή και η Γερουσία θα επιλέξουν το άλλο κόμμα. Σημειώνει επίσης πως η Χάρις πρέπει να πείσει αυτούς που εμπιστεύτηκαν τον Μπάιντεν να την υπερψηφίσουν ώστε να καταφέρει εν τέλει να κερδίσει τον Τραμπ.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Πίτερ Μπέικερ στον Απόστολο Μαγγηριάδη έχει ως εξής:

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πίτερ, απομένουν λίγες μόνο μέρες μέχρι τις εκλογές. Όλοι ξέρουμε ότι θα είναι σκληρή αναμέτρηση. Ποιες είναι οι πιθανότητες; Τι θα παίξει καθοριστικό ρόλο για κάθε υποψήφιο στον δρόμο προς τον Λευκό Οίκο;

 Πίτερ Μπέικερ: Είμαστε γεμάτοι αγωνία γι’ αυτές τις εκλογές στις ΗΠΑ. Δεν ξέρουμε ποιος θα νικήσει. Οι πιθανότητες είναι 50/50. Είναι μάχη στήθος με στήθος. Θα μπορούσε να νικήσει ο οποιοσδήποτε. Δεν έχουν σημασία τόσο οι συνολικοί ψήφοι στις ΗΠΑ, αλλά οι ψήφοι σε λίγες πολιτείες που θα καθορίσουν το Εκλεκτορικό Σώμα. Έτσι εκλέγονται οι Πρόεδροι στις ΗΠΑ. Επικεντρωνόμαστε σε μία πολιτεία, την Πενσιλβάνια. Θα δούμε πώς θα πάει αυτό. Οι δύο υποψήφιοι μάχονται στήθος με στήθος γι’ αυτή. Σημασία έχει αν η Κάμαλα Χάρις θα μπορέσει να πείσει όσους ψήφισαν τον Μπάιντεν το 2020 και δεν συμπαθούσαν τον Τραμπ, αλλά δεν τρελαίνονταν με τους Δημοκρατικούς ή τον Μπάιντεν. Πρέπει να κερδίσει την ψήφο τους κι αυτή τη φορά, ότι είναι και αυτή καλύτερη από τον Τραμπ. Οι ψηφοφόροι του Τραμπ δεν αλλάζουν, είναι πολύ σταθεροί. Δεν αυξάνονται, δεν μειώνονται. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να πείσει τους αναποφάσιστους, την ημέρα των εκλογών, να επιλέξουν εκείνη.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πώς πήγε η συνέντευξη της Κάμαλα Χάρις χθες στο Fox News; Πώς την αξιολογείς;

Πίτερ Μπέικερ: Ήθελε να πάει στο Fox News για να δείξει ότι δεν φοβάται τις δύσκολες ερωτήσεις και να “τσιγκλήσει” τον Τραμπ λίγο, δείχνοντας ότι είναι δυνατή κι αυτός όχι, ότι είναι αδύναμος και ότι φοβάται. Ήταν μια αμφιλεγόμενη συνέντευξη. Δεν ξέρω αν άλλαξε την άποψη κάποιων θεατών του Fox, που δεν ενδιαφέρονταν να την ψηφίσουν εξαρχής. Είναι καλό για εκείνη να πηγαίνει σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς αφιλόξενους για εκείνη, για να δείξει ότι μπορεί να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Αν ο Τραμπ χάσει στις εκλογές, θεωρείς ότι θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, να προκαλέσει κάποια σειρά γεγονότων όπως έκανε πριν από τέσσερα χρόνια στο Κογκρέσο;

Πίτερ Μπέικερ: Θα αμφισβητήσει οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα δεν τον ευνοεί. Μας το έχει πει αυτό. Το λέει ξανά και ξανά. Νομίζω ότι πρέπει να τον πιστέψουμε. Δεν νομίζω ότι θα προσφύγει στη βία όπως έκανε στις 6 Ιανουαρίου. Όλοι ελπίζουμε πως όχι, αλλά εκείνος δεν το αποκλείει. Καθιστά σαφές ότι δεν δεσμεύεται σε μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο δικαιούται να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα που θεωρεί άδικα ή ανακριβή. Αυτό που έκανε το 2020 υπερέβη κατά πολύ αυτό που προέβλεπε κανονικά ο Νόμος. Η διαφορά αυτή τη φορά; Δεν είναι Πρόεδρος. Δεν έχει την εξουσία ή το αξίωμα να αλλάξει τα αποτελέσματα. Δεν έχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή τον στρατό για να ανατρέψει τη θέληση των πολιτών. Μπορεί, βέβαια, να δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση. Μπορεί να πείσει πολλούς Αμερικανούς που τον ακολουθούν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι δίκαια, έστω κι αν είναι.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πώς θα ήταν η εξωτερική πολιτική της Αμερικής υπό τη διοίκηση του Τραμπ ή την προεδρία της Χάρις;

Πίτερ Μπέικερ: Η εξωτερική πολιτική της Χάρις θα ήταν συμβατή με ό,τι έχουμε δει επί Μπάιντεν αλλά και τους περισσότερους Αμερικανούς προέδρους. Μια δέσμευση προς το ΝΑΤΟ, τον διεθνισμό, την αντίδραση για την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τη στήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ να αμυνθεί και τις διαπραγματεύσεις για ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Κατά την τετραετία του Τραμπ είδαμε πως ο Τραμπ βλέπει τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. Ήταν πολύ φιλικός προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Βίκτορ Όρμπαν, τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας συγκριτικά με τους παραδοσιακούς συμμάχους της Αμερικής, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Η δέσμευσή του προς το ΝΑΤΟ θα αμφισβητηθεί. Προσπάθησε να βγει από το ΝΑΤΟ δύο φορές όταν ήταν Πρόεδρος. Τον έπεισαν να μην το κάνει. Τώρα μπορεί να μην τον πείσουν. Η εξωτερική πολιτική θα είναι πολύ διαφορετική.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Έχεις καλύψει πέντε προέδρους του Λευκού Οίκου μέχρι στιγμής, και φυσικά την προεδρική αναμέτρηση. Έχει σημειωθεί μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία της πολιτικής σήμερα. Μπορείς να περιγράψεις πόσο πιο σκληρός είναι ο αγώνας τώρα;

Πίτερ Μπέικερ: Είναι πολύ σκληρός. Οι υποψήφιοι, ιδίως ο Τραμπ, λένε πράγματα που δεν έχει πει κανένας υποψήφιος πρόεδρος στο παρελθόν. Ασκεί την πολιτική της προσβολής και της εξύβρισης. Δεν του αρκεί να πει ότι διαφωνεί με τον αντίπαλό του. Τους αποκαλεί “εχθρούς του λαού”, “εχθρό εκ των έσω”. Αυτή η γλώσσα είναι πιο συνηθισμένη στη Ρωσία. Ήμουν εκεί τέσσερα χρόνια ως ανταποκριτής. Συνήθως δεν ακούμε τέτοια γλώσσα σε προεδρικές κούρσες στις ΗΠΑ. Θέλει να δείξει όχι μόνο ότι οι Δημοκρατικοί είναι λάθος, κατά την άποψή του, αλλά ότι είναι κακοί, αυτή τη λέξη χρησιμοποιεί, ότι είναι οι εχθροί. Θέλει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο στο οποίο θα χρησιμοποιεί την κυβερνητική εξουσία για να κυνηγήσει τους αντιπάλους του, αν εκλεγεί. Όχι επειδή διέπραξαν εγκλήματα αλλά επειδή, κατά την άποψή του, τον πρόδωσαν, γιατί δεν εκτιμά ή διαφωνεί με την άποψή τους. Αυτό είναι κάτι ασυνήθιστο στην Αμερική.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πέρα από τις προεδρικές εκλογές, υπάρχει ένδειξη για το ποιος θα νικήσει στο Κογκρέσο, στη Βουλή και τη Γερουσία;

Πίτερ Μπέικερ: Προς το παρόν δείχνει ότι θα έχουμε τη λεγόμενη “διπλή ανατροπή”, και η Βουλή και η Γερουσία θα επιλέξουν το άλλο κόμμα. Δεν έχει ξαναγίνει στην αμερικανική πολιτική. Τώρα, οι Ρεπουμπλικανοί που ελέγχουν τη Βουλή, φαίνεται ότι θα τη χάσουν. Κι οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν τη Γερουσία φαίνεται ότι θα τη χάσουν. Ίσως έχουμε ένα διαιρεμένο Κογκρέσο αλλά από την αντίθετη κατεύθυνση.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πίτερ, τολμάς να κάνεις κάποια πρόβλεψη για τη νύχτα των εκλογών;

Πίτερ Μπέικερ: Θεέ μου. Είναι πιθανό να μην έχουμε την απάντηση τη νύχτα των εκλογών. Είναι πιθανό, λόγω της καταμέτρησης και των αντιπαραθέσεων και του πόσο αμφίρροπο είναι να μη μάθουμε τον νικητή το βράδυ των εκλογών. Είναι πιθανό να πάρει λίγες μέρες. Το 2020 πήρε μέχρι το Σάββατο, αν και οι εκλογές ήταν την Τρίτη, για να επιβεβαιωθεί ότι είχε νικήσει ο Μπάιντεν. Δεν θα με εξέπληττε αν χρειαστούν αρκετές μέρες και φέτος.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πιστεύεις ότι το έθνος είναι πιο διχασμένο από ποτέ;

Πίτερ Μπέικερ: Είναι εδώ και πολλές γενιές τόσο διχασμένο. Έχει ξαναδιχαστεί η Αμερική. Είχαμε Εμφύλιο Πόλεμο τον 19ο αιώνα. Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε πιο διχασμένοι από ποτέ. Στη διάρκεια της ζωής μου, όμως, δεν έχω ξαναδεί τέτοια πόλωση.

Δείτε σχετικό βίντεο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου