Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 16, 2024

Stephen Hawking: Τρομακτικές προβλέψεις για το τέλος του κόσμου

Ο θρυλικός επιστήμονας είναι ευρέως γνωστός για το έργο του που

περιλαμβάνει μαύρες τρύπες. Ωστόσο, μοιράστηκε επίσης κάποιες σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο κόσμος.


Κάποιες από τις δηλώσεις του ήταν αμφιλεγόμενες καθώς φοβόταν ότι οι άνθρωποι θα εξαφανιστούν τελικά λόγω μιας επερχόμενης καταστροφής.

Για χρόνια, ο Hawking θα ζητούσε από τους ανθρώπους να αρχίσουν να κοιτάζουν άλλους πλανήτες για να μετακινηθούν τελικά μόνιμα, αφήνοντας πίσω τη Γη.

Μιλώντας στο BBC το 2016, είπε: «Αν και η πιθανότητα μιας καταστροφής στον πλανήτη Γη σε ένα δεδομένο έτος μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή, συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου και γίνεται σχεδόν βεβαιότητα στα επόμενα χίλια ή 10.000 χρόνια».

Ο θεωρητικός φυσικός προειδοποίησε επίσης ότι η παγκόσμια θέρμανση ήταν μία από τις μεγαλύτερες απειλές μας, αναφερόμενος σε ένα «σημείο καμπής» όπου η ζημιά θα γινόταν μη αναστρέψιμη.

Μια άλλη προειδοποίηση που μας έδωσε ο Hawking ήταν για τη ζωή έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Δεν ενθουσιαζόταν με την ιδέα να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς που μπορεί να υπάρχουν πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα και παρότρυνε τους επιστήμονες να μην το επιδιώξουν.

Μιλώντας στο Discovery Channel το 2010, ο Hawking είπε: «Εάν μας επισκεφτούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ παρόμοιο με όταν ο Κολόμβος αποβιβάστηκε στην Αμερική, κάτι που δεν κατέληξε καλά για τους ιθαγενείς Αμερικανούς».

«Πρέπει μόνο να κοιτάξουμε τον εαυτό μας για να δούμε πώς η νοήμονα ζωή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι που δεν θα θέλαμε να συναντήσουμε».

Κάποιοι συμφώνησαν μαζί του, καθώς ο Ian Stewart, μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Warwick, είπε: «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή θα είναι τόσο σοφοί και γνώστες, θα είναι ειρηνικοί. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να το υποθέσετε αυτό».

Ο Hawking φοβόταν επίσης ότι η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία για την ανθρωπότητα.

Δήλωσε στο BBC το 2014 ότι «η ανάπτυξη της πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής».

Ο ίδιος ο Hawking χρησιμοποίησε μια βασική τεχνητή νοημοσύνη για να επικοινωνήσει λόγω της προόδου της μυατροφικής πλευρικής σκλήρυνσης που τον βασάνιζε (ALS).

Ωστόσο, ανησυχούσε ότι προηγμένες μορφές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους ανθρώπους.

Ωστόσο, συμφωνούσαν όλοι με τις θεωρίες του Hawking για το πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο κόσμος.

Ο καθηγητής Sir Martin Rees, ο Βασιλικός Αστρονόμος, σχολίασε για τον Hawking: «Είχε ισχυρή κοινή λογική και ήταν έτοιμος να εκφράσει έντονες πολιτικές απόψεις».

«Ωστόσο, ένα μειονέκτημα του εμβληματικού του καθεστώτος ήταν ότι τα σχόλιά του προσέλκυσαν υπερβολική προσοχή ακόμη και σε θέματα όπου δεν είχε ειδική εμπειρική γνώση – για παράδειγμα τη φιλοσοφία ή τους κινδύνους από εξωγήινους ή από έξυπνες μηχανές».

Μιλώντας για τον φόβο του Hawking για τους εξωγήινους, ο Seth Shostak, από το Ινστιτούτο Seti στην Καλιφόρνια, είπε στην Guardian: «Αυτό είναι ένας αβάσιμος φόβος. Εάν ενδιαφέρονται για πόρους, έχουν τρόπους να βρουν βραχώδεις πλανήτες που δεν εξαρτώνται από το αν μεταδίδουμε ή όχι. Θα μπορούσαν να μας έχουν βρει ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν».




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου