Ο Dave Bridges, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan, εξήγησε: «Το σώμα προσπαθεί συνεχώς να διατηρήσει το κάλιο σε ισορροπία μαζί με έναν άλλο ηλεκτρολύτη: το νάτριο». Το νάτριο βοηθά το σώμα να συγκρατεί υγρά, αυξάνοντας έτσι τον όγκο του αίματος. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, προειδοποιεί ο Bridges.
Οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης φυσικά σάκχαρα, με μια μεσαία γλυκοπατάτα να περιέχει περίπου 9 γρ. Ωστόσο, σε αντίθεση με ένα ζαχαρούχο ρόφημα, οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με φυτικές ίνες. Αυτές χωνεύονται πιο αργά και επιβραδύνουν τη διάσπαση του σακχάρου, οδηγώντας σε σταθερή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη Α, κυρίως ως β-καροτένιο, και βιταμίνη C και οι δύο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία των ματιών. Σύμφωνα με τον Dr. Bridges, οι γλυκοπατάτες είναι επίσης μια καλή πηγή χαλκού και μαγγανίου, τα οποία βοηθούν το σώμα να παράγει απαραίτητα αντιοξειδωτικά.
Γιατί η γλυκοπατάτα είναι τόσο καλή για εσάς;
- Βιταμίνες Α και C: Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α, απαραίτητη για την υγεία των ματιών και του δέρματος, και βιταμίνης C, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Κάλιο: Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
- Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα: Οι φυτικές ίνες της γλυκοπατάτας βοηθούν στη σταδιακή απελευθέρωση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, ιδιαίτερα σημαντική για άτομα με διαβήτη.
- Αντιοξειδωτικά: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της γλυκοπατάτας βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.
Η γλυκοπατάτα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό που μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα σε μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι μια οικονομική και νόστιμη επιλογή που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου