Η αρθρίτιδα είναι μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει πόνο, οίδημα και φλεγμονή ενώ παράλληλα μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής.
Οι 2 τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, σύμφωνα με μελέτη
Εκατομμύρια πάσχοντες από αρθρίτιδα καλούνται να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση δύο φρούτων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάστασή τους. Η αρθρίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο, οίδημα, φλεγμονή και προβλήματα κινητικότητας, δεν έχει προς το παρόν θεραπεία, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με κατάλληλη διαχείριση.
Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση, είτε ανακουφίζοντας από την πάθηση είτε επιδεινώνοντάς την. Ειδικοί από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Physicians Committee for Responsible Medicine έχουν επισημάνει ορισμένα τρόφιμα ως «παράγοντες πυροδότησης του πόνου». Δύο απ’ αυτά είναι:
- τα μήλα και
- οι ντομάτες.
Η έκθεση των ειδικών ανέφερε: «Ενώ οι γενετικοί παράγοντες είναι σημαντικοί, οι μελέτες δείχνουν ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Εάν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια αλλαγή στη διατροφή θα μπορούσε να σας βοηθήσει και ίσως να εξαλείψει εντελώς τον πόνο σας.
Σε ερευνητικές μελέτες, πολλοί άνθρωποι που σταμάτησαν να καταναλώνουν ορισμένα τρόφιμα-παράγοντες πυροδότησης διαπίστωσαν ότι ο πόνος τους βελτιώθηκε ή εξαφανίστηκε.
Μια έρευνα σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς με αρθρίτιδα αποκάλυψε ότι το κόκκινο κρέας, η ζάχαρη, το λίπος, το αλάτι, η καφεΐνη και τα φυτά της οικογένειας των Solanum επιδεινώνουν πιο συχνά την κατάσταση».
Τι έδειξε μελέτη για τη σχέση μεταξύ σολανίνης και αρθρίτιδας
Τόσο τα μήλα όσο και οι ντομάτες περιέχουν σολανίνη, ένα δηλητηριώδες γλυκο-αλκαλοειδές που βρίσκεται κυρίως στα είδη της οικογένειας των Solanum. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Arab Journal of Nuclear Sciences and Applications το 2013 εξέτασε τη σχέση μεταξύ της σολανίνης και της αρθρίτιδας.
Η μελέτη υποδηλώνει: «Η σολανίνη είναι μια οργανική χημική ένωση που ανήκει στα αλκαλοειδή. Χαρακτηρίζεται ως ένα δραστικό γλυκοαλκαλοειδές δηλητήριο που απαντάται σε είδη των στρυχνοειδών του γένους Solanum, όπως η πατάτα, η ντομάτα και η μελιτζάνα, όταν εκτίθενται στο φως.
Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 18 θηλυκούς μετεμμηνοπαυσιακούς αρουραίους για να διερευνηθεί η επίδραση της σολανίνης στα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Τα δεδομένα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, ενδέχεται να επωφεληθούν από τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν σολανίνη».
Ωστόσο, η εγκυρότητα αυτού του ισχυρισμού έχει αμφισβητηθεί από άλλους οργανισμούς υγείας. Η Arthritis Society Canada συνέστησε την παρακολούθηση των προσωπικών αντιδράσεων σε τρόφιμα που περιέχουν σολανίνη.
Φάρμακο για τον διαβήτη δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση αυτοάνοσων παθήσεων
Σε σχετικές ειδήσεις, ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι ένα φάρμακο που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2 μπορεί επίσης να ωφελήσει ασθενείς με ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες.
Η φαρμακευτική ουσία καναγλιφλοζίνη (Canagliflozin), επηρεάζει τα Τ-κύτταρα, τα οποία συνήθως εμπλέκονται στην καταπολέμηση των λοιμώξεων αλλά μπορούν να επιτεθούν εσφαλμένα σε υγιείς ιστούς.
Επομένως, η δράση της καναγλιφλοζίνης σε αυτά τα κύτταρα θα μπορούσε να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλους με που πάσχουν από λύκο, μία άλλη αυτοάνοση ασθένεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου