Όλες οι σχέσεις έχουν σκαμπανεβάσματα, όμως κάποιες συμπεριφορές δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές. Αν είστε ένοχοι για τα παρακάτω, είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε τη βλάβη που προκαλείτε στη σχέση σας.
Οι 8 ασυνείδητες συμπεριφορές που μπορούν να καταστρέψουν τη σχέση σας
- Έλλειψη επικοινωνίας
- Θεωρείτε τον/ τη σύντροφο δεδομένο / -η
- Διαρκής κριτική
- Δεν συμβιβάζεστε
- Παραμελείτε τις συναισθηματικές ανάγκες
- Παραβιάζετε την εμπιστοσύνη
- Έλλειψη σεβασμού
- Έλλειψη στοργής και τρυφερότητας
Έλλειψη επικοινωνίας
Η επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε σχέσης. Πόσες σχέσεις έχουν διαλυθεί επειδή οι σύντροφοι δεν επικοινωνούσαν; Η έλλειψη επικοινωνίας, είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα και μολύνει τις σχέσεις χωρίς οι σύντροφοι να το συνειδητοποιούν.
Η αποτελεσματική επικοινωνία υπερβαίνει την ομιλία. Εμπερικλείει την ενσυναίσθηση, την κατανόηση, την ευαισθησία.
Αν διακόπτετε συνέχεια τον σύντροφό σας, αν υποτιμάτε τη γνώμη του, τότε ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε τον τρόπο με τον οποίο του συμπεριφέρεστε.
Η επικοινωνία, για να είναι ουσιαστική, πρέπει να είναι αμφίδρομη. Αν δεν επικοινωνείτε, αν η σχέση διαταράσσεται από παρεξηγήσεις, διαφωνίες και συγκρούσεις, ίσως ο χωρισμός να μην αργήσει να έρθει.
Αναλογιστείτε και ρωτήστε τον εαυτό σας: επικοινωνείτε με τρόπο υγιή στη σχέση σας;
Θεωρείτε τον/ τη σύντροφο δεδομένο / -η
Μετά από κάποιο χρόνο, οι σύντροφοι νιώθουν άνεση μέσα στη σχέση. Αν οι άνθρωποι αρχίζουν να θεωρούν τον/ τη σύντροφό τους δεδομένο /-η, τότε η σπίθα δεν θ’ αργήσει να σβήσει.
Η έλλειψη εκτίμησης, δημιουργεί ένα χάσμα ανάμεσα στους συντρόφους και ίσως ο χωρισμός να μην αργήσει να έρθει.
Οι σύντροφοι πρέπει να νιώθουν ευγνωμοσύνη σε μία σχέση. Ένα απλό «ευχαριστώ» ή «σ’ εκτιμώ», αρκεί για να νιώσει ο άλλος ότι αξίζει.
Διαρκής κριτική
Ενώ η εποικοδομητική κριτική είναι χρήσιμη, η διαρκής έκφραση παραπόνων και η διασπορά αρνητισμού, βλάπτουν σοβαρά μία σχέση.
Ο παγκοσμίου φήμης ψυχοθεραπευτής και θεραπευτής ζεύγους, Δρ. John Gottman, εξηγεί την μαγική αναλογία των πετυχημένων σχέσεων 5:1 ως εξής: Για κάθε αρνητικό στοιχείο, σε μία υγιή σχέση, οι σύντροφοι βρίσκουν και πέντε θετικά.
Αν η κριτική και τα αρνητικά σχόλια είναι περισσότερα από τις θετικές αλληλεπιδράσεις με τον σύντροφό σας, μπορεί να συσσωρευτεί θυμός και στεναχώρια.
Να θυμάστε πως, όλοι έχουν τα δυνατά και αδύναμα σημεία τους. Μην εστιάζεστε στα ελαττώματα του συντρόφου σας, αλλά εκτιμήστε τα θετικά του και όσα κάνει σωστά. Λίγη ευγένεια και κατανόηση μπορεί να αναβαθμίσουν σημαντικά τη σχέση σας. Μήπως είστε πολύ επικριτικοί με τον/ τη σύντροφό σας;
Δεν συμβιβάζεστε
Μία σχέση πάνω από όλα, είναι μία συμμαχία. Ως τέτοια, προϋποθέτει συμβιβασμούς προκειμένου να ευδοκιμήσει.
Αν πάντα επιμένετε να περάσει το δικό σας, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας τη γνώμη του συντρόφου, αυτό προμηνύει προβλήματα για τη σχέση.
Συμβιβασμός δεν σημαίνει ότι προδίδετε τις αντιλήψεις σας, αλλά πως βρίσκεται κοινό έδαφος και εκφράζετε και οι δύο τη γνώμη σας.
Η ακαμψία οδηγεί σε θυμό και μπορεί να διαταράξει τη δυναμική των ισορροπιών σε μια σχέση.
Να θυμάστε πως, με τον σύντροφό σας, είστε σύμμαχοι, όχι αντίπαλοι. Είστε εσείς απέναντι στο πρόβλημα.
Παραμελείτε τις συναισθηματικές ανάγκες
Οι απαιτήσεις της ζωής και οι ρυθμοί της καθημερινότητας, μας παρασύρουν εύκολα και, αμελούμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες.
Η συναισθηματική παραμέληση μπορεί να υπεισέλθει αθόρυβα στη σχέση, προκαλώντας ωστόσο, εκτεταμένη ζημιά. Δεν έχουν τόση σημασία οι βαρύγδουπες δηλώσεις, τα ακριβά δώρα ή οι εντυπωσιακές χειρονομίες, όσο η σταθερή παρουσία σας στο πλάι του συντρόφου σας, στα εύκολα και τα δύσκολα.
Ένα τρυφερό άγγιγμα, μία γλυκιά κουβέντα, η παρουσία σας, μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά για τον άνθρωπό σας. Η παραμέληση των συναισθηματικών αναγκών του συντρόφου, τον κάνουν να νιώθει μοναξιά, ακόμη και αν είστε στον ίδιο χώρο.
Αναλογιστείτε και δείτε κάτω από την επιφάνεια. Διερωτηθείτε αν είστε πραγματικά εναρμονισμένοι με τις συναισθηματικές ανάγκες του συντρόφου σας ή αν τις παραμελείτε.
Παραβιάζετε την εμπιστοσύνη
Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε σχέσης. Άπαξ και σπάσει, είναι απίστευτα δύσκολο να θεραπευτεί.
Όταν η εμπιστοσύνη παραβιάζεται, η σχέση οδηγείται σε διάλυση. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πάντα απιστία. Για να κλονιστεί μία σχέση, αρκούν και οι μικρές, σταθερές πράξεις που, συν τω χρόνο, σκοτώνουν την εμπιστοσύνη.
Η εμπιστοσύνη δεν περιορίζεται στην πίστη, αλλά εμπερικλείει και την αξιοπιστία, την τήρηση του λόγου, την ειλικρίνεια με τον σύντροφο. Όταν παραβιάζεται η εμπιστοσύνη, όταν η σχέση μολύνεται από την αμφιβολία, οι υπόνοιες αρχίζουν να τη διαβρώνουν.
Ρωτήστε τον εαυτό σας αν, με τις λέξεις και τις πράξεις σας, είστε αξιόπιστος ή αν προδίδετε, αντίθετα, την εμπιστοσύνη του συντρόφου σας.
Έλλειψη σεβασμού
Ο σεβασμός είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε δυνατής σχέσεις. Όταν μια σχέση εμφορείται από σεβασμό, οι σύντροφοι σέβονται, ακούν τον άλλο και φέρονται με ευγένεια και ευαισθησία. Μία σχέση χωρίς σεβασμό είναι εκείνη στην οποία οι σύντροφοι υποτιμούν, απαξιώνουν, ή ελέγχουν ο ένας τον άλλον.
Μία σχέση όπου οι σύντροφοι δεν αισθάνονται και δεν δείχνουν σεβασμό, είναι όπως ένα σπίτι χωρίς θεμέλια – ανυπόστατο.
Αναλογιστείτε: σέβεστε πραγματικά τον σύντροφό σας;
Έλλειψη στοργής και τρυφερότητας
Η αγάπη και η στοργή είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε σχέσης. Είναι τα στοιχεία που διατηρούν τον δεσμό και τη σύνδεση των συντρόφων. Χωρίς αυτά, η σχέση αρχίζει να αποδυναμώνεται και δημιουργούνται αποστάσεις.
Η έκφραση της αγάπης δεν περιορίζεται στην διατύπωση του «σ’ αγαπώ». Σημασία έχουν και οι μικρές, καθημερινές κινήσεις, όπως είναι μία αγκαλιά, ένα φιλί το πρωί, ένα άγγιγμα.
Οι παραπάνω κινήσεις δείχνουν την αγάπη, τη φροντίδα και τη δέσμευσή σας. Χωρίς αυτές, ο σύντροφός σας θα αισθάνεται παραμελημένος.
Εκφράζετε την αγάπη σας στον σύντροφό σας;
Τελικές σκέψεις
Η σύνδεση και η επικοινωνία, είναι ο πυρήνας των σχέσεων. Η σύνδεση, με τη σειρά της, καλλιεργείται με την εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, την επικοινωνία, την αγάπη.
Όταν τα στοιχεία αυτά απουσιάζουν, ο δεσμός αποδυναμώνεται και δεν αποκλείεται να σπάσει. Όλοι λαχταράμε να μας αγαπήσουν και να μας αποδεχτούν.
Οι παραπάνω 8 συμπεριφορές, διαβρώνουν την αναγκαία σύνδεση των συντρόφων. Όταν δεν μιλάμε για τυχαία και σπάνια περιστατικά, αλλά για μοτίβα συμπεριφορές, αυτές σταδιακά απομακρύνουν τον σύντροφό σας από το πλάι σας.
Σκεφτείτε τις ενέργειές σας και παρατηρήστε τις συμπεριφορές σας μέσα στη σχέση. Κάντε ακόμη και δύσκολα ερωτήματα και απαντήστε τα με ειλικρίνεια.
Καλλιεργείτε τη σύνδεση ή μήπως κρατάτε την σύντροφό σας σε απόσταση; Η απάντηση μπορεί να είναι το κλειδί για τη δημιουργία μίας ευημερούσας και ικανοποιητικής σχέσης.
Να θυμάστε ότι δεν έχει σημασία ν’ αποδώσετε ευθύνες ή κατηγορίες, αλλά να καταλάβετε και να μπορέσετε ν’ αλλάξετε. Άλλωστε, κάθε ταξίδι προς την βελτίωση, ξεκινά από την αυτογνωσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου