Μόσχα, 1η Αυγούστου: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν
υποδέχθηκε μια ομάδα Ρώσων πρακτόρων που είχαν καταδικαστεί στη Δύση. Οι πράκτορες εμφανίζονταν με ψευδή λατινοαμερικανικά πιστοποιητικά γέννησης ως πολίτες χωρών όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και το Μεξικό. Μάλιστα, ο Πούτιν απευθύνθηκε στα παιδιά τους, τα οποία έμαθαν καθ’ οδόν προς τη Ρωσία ότι η πραγματική τους πατρίδα είναι η Ρωσία, μιλώντας τους στα ισπανικά.Ανάμεσα στους κατασκόπους ήταν ο Αρτέμ και η Άννα Ντουλτσέβα. Το ζευγάρι, που παρουσιαζόταν ως Αργεντίνοι, είχε συγκεκριμένους ρόλους: ο Αρτέμ φερόταν ως έμπορος τέχνης και η Άννα ως ειδικός πληροφορικής. Οι δυο τους συνελήφθησαν στα τέλη του 2022 στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, κατηγορούμενοι για κατασκοπεία. Σύμφωνα με τις αρχές, συντόνιζαν τις δραστηριότητες άλλων Ρώσων πρακτόρων στην ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανομένων χωρών όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
Οι σλοβενικές αρχές ενημέρωσαν τις ελληνικές υπηρεσίες για τη Μαρία Τσαλακωμένη, μια Ρωσίδα κατάσκοπο που ζούσε στο Παγκράτι. Ωστόσο, μέχρι να κινητοποιηθούν, «το πουλάκι είχε πετάξει».
Στις αρχές Μαΐου 2024, η ελληνική τηλεόραση ΑΝΤ1, σε συνεργασία με τον Βούλγαρο ερευνητή-δημοσιογράφο Χρίστο Γκρόζεφ, αποκάλυψε ότι ένα ζευγάρι Τσέχων, που επίσης συνεργαζόταν με τις ρωσικές υπηρεσίες, είχε αγοράσει μια βίλα στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής. Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία, γνωστή ως «Βίλα Έλενα», χρησιμοποιούνταν από το 2008 ως βάση για επιχειρήσεις κατασκοπείας σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Αν και φαινομενικά η υπόθεση της Μαρίας Τσάλλα δεν σχετιζόταν με τη «Βίλα Έλενα», νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως αλλάζουν την εικόνα. Ο Χρίστο Γκρόζεφ εντόπισε πληροφορίες από βάση δεδομένων για ρωσικά υπηρεσιακά διαβατήρια. Σύμφωνα με αυτές, οι Αρτέμ και Άννα Ντουλτσέβα είχαν επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη το 2008 χρησιμοποιώντας πλαστά αυστριακά διαβατήρια με τα ονόματα Ματίλντα και Βίλχελμ Άσενμπαχ.
Από τη Θεσσαλονίκη, το ζευγάρι φέρεται να ταξίδεψε στη Χαλκιδική, πιθανώς για να συντονίσει επιχειρησιακές δράσεις. Οι ελληνικές αρχές, ωστόσο, δεν είχαν στα χέρια τους πληροφορίες για τα πλαστά διαβατήρια, καθώς αυτά ελήφθησαν πολύ αργότερα από τις αυστριακές υπηρεσίες. Όπως είναι γνωστό, δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών δεν καταγράφονται συστηματικά στις πύλες εισόδου της Ε.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου