Νοεμβρίου 18, 2024

Τουρκία: Η Άγκυρα αρνείται την παρουσία της Χαμάς – Ισραήλ: Η Τουρκία δεν μπορεί να παίξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις

Τουρκικές διπλωματικές πηγές, που επικαλούνται οι Times of Israel, αρνούνται τις αναφορές ότι το γραφείο

της Χαμάς έχει μεταφερθεί στην Τουρκία. Όπως υποστηρίζουν, μέλη της οργάνωσης επισκέπτονται περιοδικά τη χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εγκατασταθεί μόνιμη βάση εκεί.


«Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς επισκέπτονται την Τουρκία κατά καιρούς. Ισχυρισμοί που αναφέρουν ότι το Πολιτικό Γραφείο της Χαμάς έχει μετακομίσει στην Τουρκία δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια», δήλωσε η διπλωματική πηγή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

 Η διάψευση έρχεται μετά από ισχυρισμούς Άραβα διπλωμάτη, ο οποίος την Κυριακή ανέφερε στους The Times of Israel ότι η ηγεσία της Χαμάς μετακινήθηκε από το Κατάρ στην Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα.

Η αποχώρηση των ανώτερων στελεχών του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς από τη Ντόχα μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan.

Ο ίδιος διπλωμάτης, που μίλησε ανώνυμα, υποβάθμισε τη σημασία αυτής της φερόμενης μετακίνησης, σημειώνοντας ότι η ηγεσία της Χαμάς συχνά περνά χρόνο στην Τουρκία όταν δεν συνεδριάζει στο Κατάρ.

Η Τουρκία ως διαμεσολαβητής

Η Τουρκία έχει διατηρήσει αυστηρή στάση κατά των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο, ενώ δεν αναγνωρίζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Παρά την περιοδική παρουσία πολιτικών στελεχών της Χαμάς στη χώρα, το Ισραήλ αποκλείει την πιθανότητα της Άγκυρας να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή για μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, που επικαλείται η Jerusalem Post, δεν υπάρχουν ενδείξεις τουρκικής εμπλοκής και εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό.

Ο ρόλος του Κατάρ

Το Κατάρ, μαζί με την Αίγυπτο και τη στήριξη των ΗΠΑ υπήρξε κύριος διαμεσολαβητής για την απελευθέρωση των 101 εναπομείναντων ομήρων.

Ωστόσο, οι συνομιλίες έχουν παγώσει από τον Αύγουστο, όταν η Χαμάς εκτέλεσε έξι ομήρους.

Οι αρνήσεις της Χαμάς

Η Χαμάς παραμένει αδιάλλακτη, απορρίπτοντας όλες τις πρόσφατες προτάσεις, ακόμα και μια μικρής κλίμακας συμφωνία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Χαμάς, Μπάσεμ Ναΐμ, η οργάνωση είναι έτοιμη να απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους εάν υπάρξει ανταλλαγή με Παλαιστινίους κρατουμένους. Ωστόσο, η Χαμάς επιμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Το Ισραήλ, από την άλλη, απαιτεί τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής, η τελευταία συμφωνία είχε επιτευχθεί τον Ιούλιο, ενώ οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε αδιέξοδο.

Απογοητευμένο από την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους ωσότου Ισραήλ και Χαμάς επιδείξουν σοβαρότητα και διάθεση για επίτευξη συμφωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου