Σχεδόν 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Βαλένθια,
διαμαρτυρόμενοι για τη διαχείριση των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν την περιοχή στα τέλη Οκτωβρίου. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την αμέλεια των αρχών και απαίτησαν την παραίτηση του τοπικού προέδρου, Κάρλος Μαθόν.Η πορεία οργανώθηκε από τοπικές συλλογικότητες και συνδικάτα, με τους διαδηλωτές να κρατούν πανό που έγραφαν συνθήματα όπως «Μαθόν, παραιτήσου» και «Η αμέλειά σου είναι η καταστροφή μας». Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η συμμετοχή έφτασε τους 100.000 πολίτες. Η Βαλένθια επλήγη βαρύτατα από τις σαρωτικές πλημμύρες της 29ης Οκτωβρίου, που προκάλεσαν τον θάνατο 230 ανθρώπων και άφησαν τέσσερις ακόμα αγνοούμενους, ενώ οι υλικές ζημιές υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Οι διαμαρτυρόμενοι κατηγορούν τις τοπικές αρχές για καθυστερημένη αντίδραση, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι δεν είχαν έγκαιρη ενημέρωση. Ενδεικτικά, το προειδοποιητικό μήνυμα προς τους πολίτες εστάλη 12 ώρες μετά την έκδοση δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ οι πλημμύρες είχαν ήδη προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή.
Η Ρακέλ Φεράντις, καθηγήτρια από την Παϊπόρτα, ανέφερε: «Τι πήγε λάθος; Η ανικανότητα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, γιατί πληρώνουμε ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν». Παρόμοια ήταν η αγανάκτηση της Μαριμπέλ Περάλτα, η οποία δήλωσε: «Ο κόσμος που έχασε τα πάντα, δείτε πώς ζει. Η βοήθεια δεν έρχεται».
Η διαδήλωση της Βαλένθια αποτελεί τη δεύτερη μαζική κινητοποίηση, καθώς στις 9 Νοεμβρίου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 130.000 άτομα με ανάλογα αιτήματα. Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται σε πολλές κοινότητες της περιοχής, όπου οι πολίτες ζητούν την αποκατάσταση των ζημιών και την απόδοση ευθυνών.
Την Παρασκευή το βράδυ, σε συμβολική κίνηση, οι διαδηλωτές έθεσαν τα κινητά τους να παίζουν ήχο συναγερμού την ώρα που οι αρχές είχαν στείλει το καθυστερημένο προειδοποιητικό μήνυμα, φωνάζοντας «δολοφόνοι». Ο Χουάν Κάρλος Ρίμπας, δημόσιος υπάλληλος, τόνισε: «Αν υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση, δεν θα ζούσαμε αυτή την τραγωδία. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες».
Η διαχείριση των φυσικών καταστροφών στην Ισπανία ανήκει στις αρμοδιότητες των αυτοδιοικήσεων, αλλά οι πολίτες κατηγορούν τόσο την τοπική όσο και την κεντρική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις και την ανεπαρκή αντιμετώπιση.
Η αγανάκτηση κορυφώνεται, ενώ οι πληγέντες ζητούν δικαιοσύνη και άμεση στήριξη, καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου