Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 03, 2024

Οικοδόμοι εντόπισαν τυχαία θησαυρό με 1.368 νομίσματα – Είναι η μεγαλύτερη συλλογή ρωμαϊκών νομισμάτων που βρέθηκε ποτέ

Συνολικά 1.368 νομίσματα της Εποχής του Σιδήρου και της Ρωμαϊκής Εποχής, το οποίο ανάγεται στη βασιλεία του Νέρωνα, ανακάλυψαν κάνοντας κατασκευαστικές εργασίες, οικοδόμοι κοντά στο Ουόρσεστερ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το «μοναδικό» αυτό εύρημα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του αιώνα. 

Τα περισσότερα από τα νομίσματα είναι ασημένια δηνάρια, τα οποία κόπηκαν στη Ρώμη και χρονολογούνται από την εποχή της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας το 157 π.Χ. μέχρι τη βασιλεία του Νέρωνα, μεταξύ του 54 – 68 μ.Χ.

Η συλλογή της πολιορκίας του Γουορστερσάιρ, είναι μια από τις μεγαλύτερες συλλογές νομισμάτων της περιόδου της ρωμαϊκής κατάκτησης κατά τη βασιλεία του Νέρωνα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Βρετανία. Θεωρείται ότι τα νομίσματα ήταν ενός πλούσιου αγρότη που προμήθευε στον ρωμαϊκό στρατό σιτηρά και ζώα.

Η συλλογή ανακαλύφθηκε στην περιοχή Leigh και Bransford, δυτικά του Ουόρσεστερ, στα τέλη του 2023, και η αξία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 125.40ο ευρώ.

«Είναι το πιο απίστευτο εύρημα έχω δει για πάνω από 100 χρόνια»


O νομισματολόγος Δρ. Murray Andrews, λέκτορας της βρετανικής αρχαιολογίας στο University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Είναι το πιο απίστευτο εύρημα έχω δει για πάνω από 100 χρόνια».

«Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι της αρχαιολογίας. Μας αφηγείται τι συνέβαινε εδώ πριν από 2.000 χρόνια, όταν το Μάλβερν Χιλς ήταν το σύνορο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».

Η συλλογή περιλαμβάνει ένα μοναδικό χρυσό νόμισμα, το οποίο έχει αναγνωριστεί από τους εμπειρογνώμονες ως στατήρας της Εποχής του Σιδήρου. Το νόμισμα είχε κοπεί για την τοπική βρετανική φυλή  Dobunni, η οποία έζησε στο Γουορστερσάιρ το 20 – 45 μ.Χ.

Πιθανόν, το αγγείο που περιείχε τα νομίσματα να είχε κατασκευαστεί σε μία από τις κεραμικές καμίνους στους πρόποδες του Μάλβερν Χιλς.

Τον Ιούνιο, η επιτροπή ανακήρυξε το εύρημα θησαυρό και πλέον, το ίδρυμα για την κληρονομιά, την τέχνη και τα μνημεία του Γουορστερσάιρ σκοπεύει να συγκεντρώσει 7.231 για να μπει στην έκθεση.

«Ένας πραγματικός θησαυρός»

Η πρόεδρος της επιτροπής του συμβουλίου των κοινών μουσείων της κομητείας του Γουορστερσάιρ, Karen May, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα εξαιρετικό εύρημα για όλους όσους θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα την πολιτιστική κληρονομιά της κομητείας. Είναι ένας αληθινός θησαυρός για το Γουορστερσάιρ, και πρέπει να λάβει δημοσιότητα, οι άνθρωποι του Γουορστερσάιρ να τον θαυμάσουν και να φυλαχθεί για τις επόμενες γενιές».

Ο θησαυρός είναι ο τρίτος κατά σειρά που έρχεται στο φως στην περιοχή, τα τελευταία 25 χρόνια. To 1999, ανακαλύφθηκαν 434 αργυρά νομίσματα και 38 κεραμικά θραύσματα κοντά στο Chaddesley Corbett. Το 2011, δύο χειριστές ανιχνευτών μετάλλων από το Ρέντιτς, ανακάλυψαν ένα πήλινο αγγείο γεμάτο από 3.784 νομίσματα, στον λόγο Bredon.

 

Η Αγγλία ήταν για σχεδόν μισή χιλιετία υπό τη Ρωμαϊκή διοίκηση

55 π.Χ. – Ο Ιούλιος Καίσαρας διέσχισε τη διώρυγα με περίπου 10.000 στρατιώτες. Έφτασαν στον Κόλπο Πέγκγουελ, στη χερσόνησο Thanet όπου συνάντησαν μία βρετανική δύναμη. Ο Καίσαρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

54 π.Χ. – Ο Καίσαρας διέσχισε ξανά τη διώρυγα, σε μια δεύτερη προσπάθεια να κατακτήσει τη Βρετανία. Έφτασε με δύναμη πεζικού 27.000 ατόμων και ιππικό και σταμάτησε στο Deal, αλλά δεν συνάντησε αντίσταση. Προέλαυσαν προς το εσωτερικό και, μετά από σκληρές μάχες, κατατρόπωσαν τους Βρετανούς και οι ισχυρότεροι αρχηγοί των φυλών, παραδόθηκαν.

Ωστόσο, αργότερα την ίδια χρονιά, ο Καίσαρας αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Γαλατία ώστε να επιλύσει τα προβλήματα εκεί και οι Ρωμαίοι, αποχώρισαν.

54 π.Χ. – 43 π.Χ.  –  Αν και τότε δεν υπήρχαν Ρωμαίοι στη Βρετανία, η επιρροή τους ήταν έντονη λόγω των δρόμων του εμπορίου.

Μία ρωμαϊκή δύναμη 40.000 με επικεφαλής τον Αούλυ Πλαύτιο, έφτασε στο Κεντ και προχώρησε νοτιοανατολικά. Ο αυτοκράτορας Κλαύδιος όρισε τον Πλαύτιο κυβερνήτη της Βρετανίας και επέστρεψε στη Ρώμη.

47 μ.Χ.- Ιδρύθηκε το  Λοντίνιουμ (Λονδίνο) και η Βρετανία ανακηρύχθηκε τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κατασκευάστηκαν οδικά δίκτυα σ’ ολόκληρη τη χώρα.

50 μ.Χ. – Οι Ρωμαίοι έφθασαν στα νοτιοδυτικά και άφησαν το στίγμα τους με την μορφή ενός ξύλινου οχυρού σ’ έναν λόφο, κοντά στον ποταμό Έξε. Εκεί, δεκαετίες αργότερα, ιδρύθηκε μια πόλη.

Όταν οι Ρωμαίοι άφησαν τους Σάξονες να κυβερνήσουν, όλες οι πρώην Ρωμαϊκές πόλεις μετονομάστηκαν σε – «τσέστερ». Για παράδειγμα, η πόλη που άλλοτε ονομαζόταν «Έξε», συνδυάστηκε με το -τσέστερ και προέκυψε το Έξετερ.

75 – 77 μ.Χ. – Οι Ρωμαίοι κατατρόπωσαν τις τελευταίες φυλές που αντιστεκόντουσαν, κάνοντας όλη τη Βρετανία Ρωμαϊκή. Πολλοί Βρετανοί άρχισαν να υιοθετούν τα ρωμαϊκά έθιμα και τον νόμο.

122 μ.Χ. –  Ο αυτοκράτορας Αδριανός διέταξε να ανεγερθεί ένα τείχος ανάμεσα στην Αγγλία και τη Σκωτία προκειμένου να κρατήσει μακριά τα Σκωτσέζικα φύλα.

312 μ.Χ. –  Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος έκανε τον Χριστιανισμό νόμιμη θρησκεία σ’ ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

228 μ.Χ. – Οι Ρωμαίοι έπεσαν θύμα των επιθέσεων βαρβαρικών φυλών και στρατιωτών που είχαν ως βάση τη χώρα και άρχισαν ν’ ανακαλούνται στη Ρώμη.

410 μ.Χ. – Οι Ρωμαίοι ανακλήθηκαν στη Ρώμη και ο αυτοκράτορας Φλάβιος Ονώριος είπε στους Βρετανούς ότι πλέον δεν έχουν καμία σχέση με τη Ρώμη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου