Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε
από την Υεμένη τις πρώτες πρωινές ώρες, σε μια κλιμάκωση που ακολούθησε τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Σανάα, την πρωτεύουσα της Υεμένης. Οι επιδρομές στόχευσαν περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου της πόλης.Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν την επομένη του ισραηλινού βομβαρδισμού, κατά τη διάρκεια του οποίου στο αεροδρόμιο της Σανάα βρίσκονταν ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, και ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, Τζούλιεν Χάρνες.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο πύραυλος αναχαιτίστηκε πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο του Ισραήλ, ενώ ενεργοποιήθηκαν σειρήνες συναγερμού σε κεντρικές περιοχές της χώρας.
Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση του πυραύλου, δηλώνοντας πως στόχος ήταν το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ενώ παράλληλα επιτέθηκαν με drones στην ίδια περιοχή και σε πλοίο στην Αραβική Θάλασσα. Το Ισραήλ απάντησε με νέες επιδρομές, πλήττοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σανάα, ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και λιμάνια.
«Το μόνο που θα καταφέρει αυτή η επίθεση είναι να ενισχύσει την αποφασιστικότητα του λαού μας», δήλωσε το κίνημα των Χούθι, ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Σανάα καταδίκασαν τις ισραηλινές ενέργειες.
Οι επιδρομές στο αεροδρόμιο της Σανάα είχαν τραγικές συνέπειες. Σύμφωνα με τους Χούθι, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιωτών και προσωπικού. Ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιαχία αλ Σαγιάνι, ανέφερε ότι οι ζημιές περιλαμβάνουν τον πύργο ελέγχου, αίθουσες αναχωρήσεων και εξοπλισμό πλοήγησης.
Ο συντονιστής του ΟΗΕ, Τζούλιεν Χάρνες, καταδίκασε τις επιθέσεις, χαρακτηρίζοντας το αεροδρόμιο ως «ζωτικής σημασίας εγκατάσταση» για την ανθρωπιστική βοήθεια. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι οι επιθέσεις κατά των Χούθι θα συνεχιστούν. «Θα καταστρέψουμε τις υποδομές τους και θα κυνηγήσουμε τους ηγέτες τους», δήλωσε.
Από το 2014, οι Χούθι έχουν τον έλεγχο μεγάλου μέρους της βόρειας Υεμένης. Οι επιθέσεις τους εναντίον του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας συνεχίζονται, ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τη διαρκώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου